Sneeuwbal rolt verder: buit fraudeurs loopt op tot 10 miljoen euro

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Christophe Van Mechelen
Christophe Van Mechelen © Christophe Van Mechelen

Christophe Van Mechelen, advocaat bij Van Doosselaere Advocaten, vermoedt dat er een groot crimineel netwerk schuilt achter de frauduleuze firma’s die expeditiebedrijven in sneltempo oplichten. In totaal maakten de malafide figuren – voor zover bekend – al ruim 10 miljoen euro buit.

Op 22 augustus 2023 maakte Flows op basis van een getuigenis van de eigenaar van een Antwerps expeditiebedrijf bekend dat het bedrijf samen met nog twee andere forwarders slachtoffer is geworden van oneerlijke handelspraktijken. Het trio werd opgelicht voor ruim 1,2 miljoen euro. De fraudeur is een Belgisch bedrijf dat met valse namen en e-mailadressen werkt.

Na publicatie van het nieuws in Flows, stroomden er een tiental meldingen bij de expediteursorganisatie FORWARD Belgium binnen van leden die ook benaderd zijn geweest door hetzelfde bedrijf. Na verder onderzoek blijkt nu dat het om meerdere frauduleuze vennootschappen gaat, die telkens dezelfde werkmethode gebruiken.

10 miljoen

In een gesprek met Van Mechelen vertelt hij dat er ook nog andere gedupeerde expeditiebedrijven – gevestigd in Antwerpen, Brussel en Amsterdam – zijn opgelicht voor in totaal ruim 10 miljoen euro. In 2022 kreeg hij al kennis van vennootschappen die op dezelfde misleidende manier opereren. Hij waarschuwde toen in Flows voor malafide boekingen via identiteitsfraude. “De criminelen stellen zich voor als solvabele partners die op basis van valse informatie expediteurs zover krijgen om opdrachten te vervullen. Aan het einde van de rit blijven de expeditiebedrijven met niets achter”, zegt hij.

Niets mee gedaan

Kristof Aerts, woordvoerder van het parket van Antwerpen, bevestigde dat een gedupeerd Antwerps expeditiebedrijf een klacht met burgerlijke partijstelling (daarbij wordt de onderzoeksrechter verplicht om een onderzoek op te starten) heeft ingediend. In de klacht wordt ook verwezen naar andere gedupeerden.

Niettemin zijn er al verschillende meldingen geweest aan de politie en het parket, waar uiteindelijk niets mee werd gedaan. “Het parket van de procureur des Konings en de politie zijn niet verplicht om elke klacht die zij ontvangen, ook ten gronde te behandelen”, vertelt Van Mechelen.

Ook multinationals slachtoffer

Van Mechelen treedt niet alleen op als advocaat voor ‘kleinere’ expeditiebedrijven, maar ook voor drie multinationals (allemaal actief in de logistieke sector) die slachtoffer zijn geworden van oplichting. In totaal werd het trio voor 2,5 miljoen euro opgelicht. Ook zij legden meer dan een jaar geleden een klacht neer, zonder resultaat.

Infosessie

FORWARD Belgium organiseert op vrijdag 25 augustus 2023 een infosessie voor zijn leden om fraude te kunnen herkennen. Getroffen partijen krijgen dan ook de kans om informatie uit te wisselen en te bespreken hoe ze samen actie kunnen ondernemen. Daarna zullen er mogelijk nog meer klachten volgen. “Als de gedupeerde leden beslissen om aan hetzelfde zeel te trekken en zich aansluiten bij de klacht met burgerlijke partijstelling, kan het snel gaan. Het parket zal de zaak dan moeilijk naast zich neer kunnen leggen”, zegt Van Mechelen. “Mijn gedupeerde cliënten beraden zich momenteel over het al dan niet aansluiten bij de klacht met burgerlijke partijstelling”, vervolgt hij.

Valse bedrijfsbalansen

Steeds dezelfde modus operandi doet vermoeden dat er een heus crimineel netwerk achter zit. “De manieren waarop de slachtoffers worden opgelicht, komen altijd neer op dezelfde systematiek. Zo worden er allereerst bedrijfsbalansen vervalst. Wanneer je de verdachte bedrijven via de website van Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) opzoekt en de jaarrekeningen doorneemt, zie je bij alle vennootschappen hetzelfde: ze hebben de voorbije jaren verlies geleden of hadden geen enkele activiteit. Maar, in het jaar dat ze de expeditiebedrijven contacteren, behaalden ze het jaar daarvoor plots een winst van een paar miljoen euro. Het gevolg hiervan is dat ze een zeer hoge kredietscore krijgen.”

Nota van de redactie: Flows heeft de jaarrekeningen van twee verdachte bedrijven doorgenomen en bevestigt dat het verschil in de overgedragen winst op een jaar tijd miljoenen euro’s bedraagt. En dat terwijl er bij beide bedrijven geen enkel personeelslid is ingeschreven.

Bederfelijke goederen en snelle timing

De tweede systematiek die de fraudeurs hanteren is dat het altijd om het transport van bederfelijke goederen gaat zoals ajuinen en mango’s, die vaak vanuit India en Pakistan als luchtvracht worden vervoerd. “De goederen blijven meestal maar een paar dagen op de luchthaven staan waardoor ze niet altijd door de douane worden gecontroleerd”, zegt hij.

De derde systematiek is een snelle timing. “De opdrachten volgen elkaar in sneltempo op in een tijdsspanne van slechts drie à vier weken. Wanneer de factuur wordt opgestuurd, vertrekken de fraudeurs met de noorderzon.”

Vlaamse namen

De fraudeurs gebruiken ook altijd Vlaamse namen of zetten stromannen in tijdens hun bezoek bij het expeditiebedrijf. “Ze hebben een zeer vlotte babbel en pakken uit met de groeicijfers van hun onderneming, een professionele website en luxe-visitekaartjes. De gedupeerde expeditiebedrijven worden zo overbluft dat ze er mee in zee gaan”, vertelt hij.

Overheid

Van Mechelen hoopt dat het parket na het sterken van de zaak een standpunt zal innemen. “Dit gaat veel verder dan alleen maar de strijd tegen identiteitsfraude en oplichting. Als je weet dat dergelijke malafide figuren blijkbaar valse balansen kunnen neerleggen, heeft ook de overheid er belang bij om dit een halt toe te roepen”, besluit hij. 

Sneeuwbal rolt verder: buit fraudeurs loopt op tot 10 miljoen euro – Flows

Sneeuwbal rolt verder: buit fraudeurs loopt op tot 10 miljoen euro

Nieuws, Mensen
Julie Desmet
Christophe Van Mechelen
Christophe Van Mechelen © Christophe Van Mechelen

Christophe Van Mechelen, advocaat bij Van Doosselaere Advocaten, vermoedt dat er een groot crimineel netwerk schuilt achter de frauduleuze firma’s die expeditiebedrijven in sneltempo oplichten. In totaal maakten de malafide figuren – voor zover bekend – al ruim 10 miljoen euro buit.

Op 22 augustus 2023 maakte Flows op basis van een getuigenis van de eigenaar van een Antwerps expeditiebedrijf bekend dat het bedrijf samen met nog twee andere forwarders slachtoffer is geworden van oneerlijke handelspraktijken. Het trio werd opgelicht voor ruim 1,2 miljoen euro. De fraudeur is een Belgisch bedrijf dat met valse namen en e-mailadressen werkt.

Na publicatie van het nieuws in Flows, stroomden er een tiental meldingen bij de expediteursorganisatie FORWARD Belgium binnen van leden die ook benaderd zijn geweest door hetzelfde bedrijf. Na verder onderzoek blijkt nu dat het om meerdere frauduleuze vennootschappen gaat, die telkens dezelfde werkmethode gebruiken.

10 miljoen

In een gesprek met Van Mechelen vertelt hij dat er ook nog andere gedupeerde expeditiebedrijven – gevestigd in Antwerpen, Brussel en Amsterdam – zijn opgelicht voor in totaal ruim 10 miljoen euro. In 2022 kreeg hij al kennis van vennootschappen die op dezelfde misleidende manier opereren. Hij waarschuwde toen in Flows voor malafide boekingen via identiteitsfraude. “De criminelen stellen zich voor als solvabele partners die op basis van valse informatie expediteurs zover krijgen om opdrachten te vervullen. Aan het einde van de rit blijven de expeditiebedrijven met niets achter”, zegt hij.

Niets mee gedaan

Kristof Aerts, woordvoerder van het parket van Antwerpen, bevestigde dat een gedupeerd Antwerps expeditiebedrijf een klacht met burgerlijke partijstelling (daarbij wordt de onderzoeksrechter verplicht om een onderzoek op te starten) heeft ingediend. In de klacht wordt ook verwezen naar andere gedupeerden.

Niettemin zijn er al verschillende meldingen geweest aan de politie en het parket, waar uiteindelijk niets mee werd gedaan. “Het parket van de procureur des Konings en de politie zijn niet verplicht om elke klacht die zij ontvangen, ook ten gronde te behandelen”, vertelt Van Mechelen.

Ook multinationals slachtoffer

Van Mechelen treedt niet alleen op als advocaat voor ‘kleinere’ expeditiebedrijven, maar ook voor drie multinationals (allemaal actief in de logistieke sector) die slachtoffer zijn geworden van oplichting. In totaal werd het trio voor 2,5 miljoen euro opgelicht. Ook zij legden meer dan een jaar geleden een klacht neer, zonder resultaat.

Infosessie

FORWARD Belgium organiseert op vrijdag 25 augustus 2023 een infosessie voor zijn leden om fraude te kunnen herkennen. Getroffen partijen krijgen dan ook de kans om informatie uit te wisselen en te bespreken hoe ze samen actie kunnen ondernemen. Daarna zullen er mogelijk nog meer klachten volgen. “Als de gedupeerde leden beslissen om aan hetzelfde zeel te trekken en zich aansluiten bij de klacht met burgerlijke partijstelling, kan het snel gaan. Het parket zal de zaak dan moeilijk naast zich neer kunnen leggen”, zegt Van Mechelen. “Mijn gedupeerde cliënten beraden zich momenteel over het al dan niet aansluiten bij de klacht met burgerlijke partijstelling”, vervolgt hij.

Valse bedrijfsbalansen

Steeds dezelfde modus operandi doet vermoeden dat er een heus crimineel netwerk achter zit. “De manieren waarop de slachtoffers worden opgelicht, komen altijd neer op dezelfde systematiek. Zo worden er allereerst bedrijfsbalansen vervalst. Wanneer je de verdachte bedrijven via de website van Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) opzoekt en de jaarrekeningen doorneemt, zie je bij alle vennootschappen hetzelfde: ze hebben de voorbije jaren verlies geleden of hadden geen enkele activiteit. Maar, in het jaar dat ze de expeditiebedrijven contacteren, behaalden ze het jaar daarvoor plots een winst van een paar miljoen euro. Het gevolg hiervan is dat ze een zeer hoge kredietscore krijgen.”

Nota van de redactie: Flows heeft de jaarrekeningen van twee verdachte bedrijven doorgenomen en bevestigt dat het verschil in de overgedragen winst op een jaar tijd miljoenen euro’s bedraagt. En dat terwijl er bij beide bedrijven geen enkel personeelslid is ingeschreven.

Bederfelijke goederen en snelle timing

De tweede systematiek die de fraudeurs hanteren is dat het altijd om het transport van bederfelijke goederen gaat zoals ajuinen en mango’s, die vaak vanuit India en Pakistan als luchtvracht worden vervoerd. “De goederen blijven meestal maar een paar dagen op de luchthaven staan waardoor ze niet altijd door de douane worden gecontroleerd”, zegt hij.

De derde systematiek is een snelle timing. “De opdrachten volgen elkaar in sneltempo op in een tijdsspanne van slechts drie à vier weken. Wanneer de factuur wordt opgestuurd, vertrekken de fraudeurs met de noorderzon.”

Vlaamse namen

De fraudeurs gebruiken ook altijd Vlaamse namen of zetten stromannen in tijdens hun bezoek bij het expeditiebedrijf. “Ze hebben een zeer vlotte babbel en pakken uit met de groeicijfers van hun onderneming, een professionele website en luxe-visitekaartjes. De gedupeerde expeditiebedrijven worden zo overbluft dat ze er mee in zee gaan”, vertelt hij.

Overheid

Van Mechelen hoopt dat het parket na het sterken van de zaak een standpunt zal innemen. “Dit gaat veel verder dan alleen maar de strijd tegen identiteitsfraude en oplichting. Als je weet dat dergelijke malafide figuren blijkbaar valse balansen kunnen neerleggen, heeft ook de overheid er belang bij om dit een halt toe te roepen”, besluit hij.