Logistiek manager Stijn Claes (DAF) rijgt marathons aan elkaar

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Stijn Claes, logistiek manager bij DAF Trucks Vlaanderen
Stijn Claes, logistiek manager bij DAF Trucks Vlaanderen © DAF Trucks Vlaanderen

Hij sportte nooit tot zijn 39e. Toch neemt Stijn Claes, logistiek manager bij truckbouwer DAF in Westerlo, volgende zondag deel aan de Antwerp 10 Miles samen met een honderdtal collega’s. “Dankzij het lopen voer ik mijn job uit met een fris hoofd.”

Een ultraloop rond het Nederlandse Waddeneiland Texel , een aantal keer de combinatie van de Marathon van Antwerpen en de 10 Miles (de #AntwerpULTRA) of de zwaarste duatlon ter wereld (De Hel van Kasterlee): ze staan allemaal op het palmares van Stijn Claes.

Geleende loopschoenen

Tot in 2015 was hij nooit aangesloten bij een sportclub. “Toen ben ik begonnen met fietsen naar mijn werkplek bij DAF in Westerlo, en later fietste ik met een lokale fietsclub in Westmalle en kort nadien volgde de eerste loopuitdaging. Met mijn werkgever DAF namen we als team voor het eerst deel aan de Antwerp 10 Miles in 2016: toen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de cabinefabriek in Westerlo. Mijn vader is vroeger ook marathonloper geweest. Bij mij kwam de interesse pas op latere leeftijd. Voor mijn eerste editie van de 10 Miles heb ik zelfs nog zijn loopschoenen geleend.”

Een van mijn grootste prestaties was toen ik erin slaagde de 10 Miles Antwerpen en Antwerp Night Marathon, samen toch meer dan 58 km, onder de 4 uur af te klokken

Intussen telt Stijn af naar zijn zesde deelname aan de 10 Miles en bracht hij al verschillende marathons en ultraloopwedstrijden tot een goed einde. “Het werd voor mij snel duidelijk dat lange duurlopen mijn ding zijn. Een van mijn grootste prestaties was toen ik erin slaagde de 10 Miles Antwerpen en Antwerp Night Marathon, samen toch meer dan 58 km, onder de 4 uur af te klokken (respectievelijk in 1 uur en 2 minuten en 2 uur 57 minuten, red.)”, vertelt hij trots.

Lopen met hond en kind

Dergelijke sportieve huzarenstukjes tot een goed einde brengen, vergt uiteraard de nodige voorbereiding. “Ik loop geregeld van mijn thuisbasis in Zoersel naar mijn werk in Westerlo. Dat is goed voor een 30-tal kilometer die ik afleg in 2 uur en 20 minuten. Het helpt enorm dat er goede faciliteiten zijn met douches en kleedkamers. De heen- of terugtocht doe ik dan met de fiets: dat is ongeveer een uurtje rijden”, vertelt Stijn, die thuis een gezin heeft met vijf kinderen. “Mijn vrouw loopt ook, dus ze verstaat mij. Soms ga ik lopen met de hond voor mij en mijn jongste kind in een loopkar achter mij. Dan zie je de mensen wel eens glimlachen als je passeert.” (lacht)

DAF Trucks Vlaanderen: Happiest Place to Bike

Bij DAF gaan ze er prat op om hun werknemers gezond te laten bewegen. Vorig jaar werd DAF Trucks Vlaanderen door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) nog bekroond tot ‘The Happiest Place to Bike’ voor zijn beleid om werknemers te stimuleren om per fiets naar het werk te komen. Van de bijna drieduizend medewerkers doen er zo’n duizend mee aan het fietsenleaseplan. Zij profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen, ontvangen van DAF een fietsvergoeding van 24 cent per kilometer én kunnen tegen sterk gereduceerde prijzen een fiets aanschaffen.

Ook de 10 Miles staat met stip genoteerd bij de vrachtwagenconstructeur. “We nemen elk jaar deel met meer dan honderd DAF-lopers, het merendeel vanuit onze fabriek in Westerlo, aangevuld met lopers uit Eindhoven en van onze dealers”, zegt Luc Serrien, marketing & dealer development manager bij DAF Trucks België. “Vorig jaar zijn we nog tweede geëindigd in het bedrijfsklassement met vijf lopers die finishten binnen het uur.”

Logistiek manager Stijn Claes (DAF) rijgt marathons aan elkaar – Flows

Logistiek manager Stijn Claes (DAF) rijgt marathons aan elkaar

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Stijn Claes, logistiek manager bij DAF Trucks Vlaanderen
Stijn Claes, logistiek manager bij DAF Trucks Vlaanderen © DAF Trucks Vlaanderen

Hij sportte nooit tot zijn 39e. Toch neemt Stijn Claes, logistiek manager bij truckbouwer DAF in Westerlo, volgende zondag deel aan de Antwerp 10 Miles samen met een honderdtal collega’s. “Dankzij het lopen voer ik mijn job uit met een fris hoofd.”

Een ultraloop rond het Nederlandse Waddeneiland Texel , een aantal keer de combinatie van de Marathon van Antwerpen en de 10 Miles (de #AntwerpULTRA) of de zwaarste duatlon ter wereld (De Hel van Kasterlee): ze staan allemaal op het palmares van Stijn Claes.

Geleende loopschoenen

Tot in 2015 was hij nooit aangesloten bij een sportclub. “Toen ben ik begonnen met fietsen naar mijn werkplek bij DAF in Westerlo, en later fietste ik met een lokale fietsclub in Westmalle en kort nadien volgde de eerste loopuitdaging. Met mijn werkgever DAF namen we als team voor het eerst deel aan de Antwerp 10 Miles in 2016: toen ter gelegenheid van de 50e verjaardag van de cabinefabriek in Westerlo. Mijn vader is vroeger ook marathonloper geweest. Bij mij kwam de interesse pas op latere leeftijd. Voor mijn eerste editie van de 10 Miles heb ik zelfs nog zijn loopschoenen geleend.”

Een van mijn grootste prestaties was toen ik erin slaagde de 10 Miles Antwerpen en Antwerp Night Marathon, samen toch meer dan 58 km, onder de 4 uur af te klokken

Intussen telt Stijn af naar zijn zesde deelname aan de 10 Miles en bracht hij al verschillende marathons en ultraloopwedstrijden tot een goed einde. “Het werd voor mij snel duidelijk dat lange duurlopen mijn ding zijn. Een van mijn grootste prestaties was toen ik erin slaagde de 10 Miles Antwerpen en Antwerp Night Marathon, samen toch meer dan 58 km, onder de 4 uur af te klokken (respectievelijk in 1 uur en 2 minuten en 2 uur 57 minuten, red.)”, vertelt hij trots.

Lopen met hond en kind

Dergelijke sportieve huzarenstukjes tot een goed einde brengen, vergt uiteraard de nodige voorbereiding. “Ik loop geregeld van mijn thuisbasis in Zoersel naar mijn werk in Westerlo. Dat is goed voor een 30-tal kilometer die ik afleg in 2 uur en 20 minuten. Het helpt enorm dat er goede faciliteiten zijn met douches en kleedkamers. De heen- of terugtocht doe ik dan met de fiets: dat is ongeveer een uurtje rijden”, vertelt Stijn, die thuis een gezin heeft met vijf kinderen. “Mijn vrouw loopt ook, dus ze verstaat mij. Soms ga ik lopen met de hond voor mij en mijn jongste kind in een loopkar achter mij. Dan zie je de mensen wel eens glimlachen als je passeert.” (lacht)

DAF Trucks Vlaanderen: Happiest Place to Bike

Bij DAF gaan ze er prat op om hun werknemers gezond te laten bewegen. Vorig jaar werd DAF Trucks Vlaanderen door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) nog bekroond tot ‘The Happiest Place to Bike’ voor zijn beleid om werknemers te stimuleren om per fiets naar het werk te komen. Van de bijna drieduizend medewerkers doen er zo’n duizend mee aan het fietsenleaseplan. Zij profiteren van aantrekkelijke fiscale voordelen, ontvangen van DAF een fietsvergoeding van 24 cent per kilometer én kunnen tegen sterk gereduceerde prijzen een fiets aanschaffen.

Ook de 10 Miles staat met stip genoteerd bij de vrachtwagenconstructeur. “We nemen elk jaar deel met meer dan honderd DAF-lopers, het merendeel vanuit onze fabriek in Westerlo, aangevuld met lopers uit Eindhoven en van onze dealers”, zegt Luc Serrien, marketing & dealer development manager bij DAF Trucks België. “Vorig jaar zijn we nog tweede geëindigd in het bedrijfsklassement met vijf lopers die finishten binnen het uur.”