Autonome wagon voor containervervoer ‘on demand’ (+ video)

Nieuws, Logistiek
Koen Heinen

Met deze ‘rail AGV’ (Automatic Guided Vehicle) wil van Bers het aandeel van het spoor in het containervervoer vergroten. “Voor het containervervoer is de trein niet in staat ‘service on demand’ te leveren. Reservering van spoorpaden vereist een ruime lead time”, zegt van Bers.

Bagageafhandeling

Hij deed zijn inspiratie voor de autonome wagon op bij de bagageafhandeling op luchthavens. “Daar wordt al snel duidelijk hoe het spoorvervoer van containers er moet uitzien. Het wegvervoer biedt nog altijd een betere service. Zolang men dat niet onder ogen durft te zien, blijft men geld verspillen aan het treinvervoer”, benadrukt hij.

Van de Nederlandse overheid kreeg hij een subsidie om het project verder uit te werken. “Uit calculaties blijkt dat een autonome wagon prijstechnisch zeer concurrerend is met het wegvervoer. Maar de spoorwereld staat er zeer argwanend tegenover. Die ziet nog te veel obstakels”, zegt van Bers die voor het project onder meer samenwerkte met de universiteit van Aken.

Rail AGV

De rail AGV is een wagon met een eigen hybride aandrijving, voorzien van sensoren en AI (artificiële intelligentie) voor automatisch railtransport (ATO). “Dat maakt de wagon nog niet autonoom. Een slimme wagon vereist qua veiligheid en efficiëntie op het eendimensionale spoor een centrale, automatische, snel adaptieve verkeersleiding (SCRS). Die moet de verschillende rail AGV’s met zeer diverse bestemmingen veilig inpassen in de bestaande dienstregeling”, legt van Bers uit.

De SCRS-technologie is er. Een veldproef met een miniatuurtrein toonde al aan dat ze werkt (zie video). “Zo’n demo is natuurlijk nog geen bewijs. We hebben middelen nodig om een bewijs te leveren op grote schaal. Daarvoor moeten we de spoorsector en de verladers overtuigen”, zegt van Bers.

Antwerpen en Rotterdam

De rail AGV zou vooral goede diensten kunnen leveren in het havenintern containervervoer. Daarom is van Bers ook al gaan praten met de havenbesturen van zowel Rotterdam als Antwerpen. “Met het Havenbedrijf Antwerpen was afgesproken om een simulatie te doen van alle containerbewegingen, maar dat is uiteindelijk niet doorgegaan”, zegt hij. Ondertussen probeert hij nieuwe contacten te leggen in zowel Rotterdam als Antwerpen. Ook met de Nederlandse spoornetbeheerder Prorail zijn er gesprekken. “Ik ben ervan overtuigd dat de autonome wagon er komt, maar durf er geen datum op te plakken”, besluit hij.

Koen Heinen