Blikseminslag legt installatie BASF Antwerpen stil

Nieuws, Chemie
Bart Meyvis
Site BASF Antwerpen
Site BASF Antwerpen © BASF Antwerpen

Tijdens een hevig onweer op maandagavond 15 april is de bliksem ingeslagen op de steamcracker van chemiereus BASF in Antwerpen. Automatische systemen hebben vervolgens de productie stilgelegd. Het duurt nog tot dinsdagavond 16 april voor de installatie weer operationeel is.

In een steamcracker speelt zich een petrochemisch proces af waarbij koolwaterstof wordt gebroken in kleinere stukjes. “Na de inslag werd de installatie meteen automatisch stilgelegd”, zegt Lotte Dierckx van BASF. “Daarna is men begonnen met fakkelen.” Via fakkels worden alle overtollige gassen in het systeem verbrand. Daarbij komen vlammen vrij en is een pulserend geluid te horen.

Natuurkrachten

“Onze installaties zijn uitgerust om heel wat natuurkrachten te trotseren, maar het risico helemaal uitsluiten is onmogelijk”, zegt Dierckx. “We onderzoeken of we dit soort inslagen nog beter kunnen voorkomen, want het is uiteraard niet de bedoeling dat een blikseminslag een installatie stillegt. Het belangrijkste is dat de installatie meteen in veilige modus is geschoten, waardoor er verder geen schade is.”

Eerste blikseminslag ooit

Direct na de blikseminslag zijn de medewerkers van BASF Antwerpen begonnen aan het heropstarten van de installatie. “Op dit moment ligt onze focus volledig op het heropstarten”, zegt Dierckx. “We zijn ook nog steeds aan het fakkelen, maar dat wordt gradueel afgebouwd. De fakkelactiviteit zal dus doorheen de dag geleidelijk verminderen. We verwachten dat we tegen dinsdagavond weer volledig operationeel zijn.”

Nog nooit eerder sloeg de bliksem in op een installatie van BASF in Antwerpen. “We kunnen best stellen dat dit een redelijk uniek fenomeen is”, besluit Dierckx.