Blue Peter: de enige champagne ter wereld met maritiem imago

Flowsmagazine, Varia
Te gast
Champagne Blue Peter
Champagne Blue Peter © Blue Peter

In de jubileumeditie van ons magazine hebben we bedrijven de kans geboden om zich in de kijker te stellen. In dit artikel vertelt Peter Demyttenaere hoe het champagnemerk Blue Peter is ontstaan. Een ideaal verhaal voor deze laatste dag van 2023 …

Hoe komt een champagnemerk in Knokke-Heist terecht?

“Ik ben geboren in Knokke. Tijdens mijn jeugd bracht ik erg veel tijd op het strand door. Als je wieg dus op het strand gestaan heeft, dan is de lokroep van de zee natuurlijk nooit ver weg. Een lange carrière als kapitein en zeeloods was het gevolg. En uiteraard vloeit in Knokke de champagne al wat meer dan elders. Zo heb ik in 1997 de sprong gemaakt naar de champagnewereld en mijn eerste stuk grond gekocht in de champagnestreek.”

Vanwaar komt de naam ‘Blue Peter’?

“De naam verwijst naar de scheepvaart, meer bepaald naar de blauwe vlag met het witte vierkant, de zogenaamde P-vlag. Die vlag werd vroeger gebruikt om een nakend vertrek van een schip aan te kondigen. Tegenwoordig kom je de vlag nog wel eens tegen tijdens zeilwedstrijden waar ze gebruikt wordt om aan te kondigen dat er aanstonds gestart zal worden.”

Hoe moeilijk is het om te starten met een champagnemerk?

“De druiven moeten afkomstig zijn van een zeer beperkt gebied in de Franse champagnestreek. Je wijngaard moet ook een historisch erkend champagnedomein zijn. Deze erkenningen gaan zo’n honderd jaar terug. In totaal heb ik er zelf tien jaar over gedaan om een stukje grond te verwerven, want er is een heel protectionistisch systeem met voorkooprecht mee gemoeid. Zo krijgen plaatselijke boeren voorrang op boeren van wat verder, jong krijgt voorrang op oud. De verkoop van de grond loopt dan weer via een officiële instelling, SAFER (Société d’Aménagement Foncier et d’Etablissement Rural). Niet iedereen kan dus zomaar een champagnedomein kopen.”

“Mijn champagne komt uit Verzenay. Dit grand cru-dorp staat bij ingewijden bekend als mogelijk de beste producent van wijnen in de Champagnestreek. De grote huizen, bevoorraden zich hier voor hun prestige-cuvées en millésimes. Ook in Verzenay is de link naar de zee nooit ver weg. Zo staat een vuurtoren fier op het hoogste punt van het dorp.”

Er hangt een biolabel aan uw champagne?

“Duurzame wijnbouw is erg complex en constant in evolutie. Je mag immers de plant niet kwetsen of de oogst beïnvloeden. Het is een constante zoektocht. Zo moeten bij nieuwe wijngaarden de ranken op twee meter van elkaar staan in plaats van op anderhalve meter nu. Ook met snoeitechnieken en druivensoorten wordt er volop geëxperimenteerd. Officieel mogen er maar drie druivensoorten voor champagne gebruikt worden: de Pinot Noir, de Pinot Meunier en de Chardonnay. Er wordt ondertussen ook gezocht naar andere soorten die beter bestand zijn tegen droogte en schimmels.”

Wanneer worden de champagnedruiven geplukt?

“Het moment van oogsten verschilt van dorp tot dorp en wordt vastgesteld door het Franse Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), een officiële instantie die zeer streng toekijkt op de wijnbouw. Zij bepalen hoeveel ton per hectare er mag geoogst worden en wanneer er mag geoogst worden. En ze kijken de strikte regelgeving rond de etikettering na. Zo wordt er onder andere toegekeken op de grootte van de naam ‘champagne’ op het etiket.”Blue Peter-champagne kan je online of telefonisch bestellen. Jaarlijks komen er enkele duizenden flessen naar Knokke.”

Blue Peter: de enige champagne ter wereld met maritiem imago – Flows

Blue Peter: de enige champagne ter wereld met maritiem imago

Flowsmagazine, Varia
Te gast
Champagne Blue Peter
Champagne Blue Peter © Blue Peter

In de jubileumeditie van ons magazine hebben we bedrijven de kans geboden om zich in de kijker te stellen. In dit artikel vertelt Peter Demyttenaere hoe het champagnemerk Blue Peter is ontstaan. Een ideaal verhaal voor deze laatste dag van 2023 …

Hoe komt een champagnemerk in Knokke-Heist terecht?

“Ik ben geboren in Knokke. Tijdens mijn jeugd bracht ik erg veel tijd op het strand door. Als je wieg dus op het strand gestaan heeft, dan is de lokroep van de zee natuurlijk nooit ver weg. Een lange carrière als kapitein en zeeloods was het gevolg. En uiteraard vloeit in Knokke de champagne al wat meer dan elders. Zo heb ik in 1997 de sprong gemaakt naar de champagnewereld en mijn eerste stuk grond gekocht in de champagnestreek.”

Vanwaar komt de naam ‘Blue Peter’?

“De naam verwijst naar de scheepvaart, meer bepaald naar de blauwe vlag met het witte vierkant, de zogenaamde P-vlag. Die vlag werd vroeger gebruikt om een nakend vertrek van een schip aan te kondigen. Tegenwoordig kom je de vlag nog wel eens tegen tijdens zeilwedstrijden waar ze gebruikt wordt om aan te kondigen dat er aanstonds gestart zal worden.”

Hoe moeilijk is het om te starten met een champagnemerk?

“De druiven moeten afkomstig zijn van een zeer beperkt gebied in de Franse champagnestreek. Je wijngaard moet ook een historisch erkend champagnedomein zijn. Deze erkenningen gaan zo’n honderd jaar terug. In totaal heb ik er zelf tien jaar over gedaan om een stukje grond te verwerven, want er is een heel protectionistisch systeem met voorkooprecht mee gemoeid. Zo krijgen plaatselijke boeren voorrang op boeren van wat verder, jong krijgt voorrang op oud. De verkoop van de grond loopt dan weer via een officiële instelling, SAFER (Société d’Aménagement Foncier et d’Etablissement Rural). Niet iedereen kan dus zomaar een champagnedomein kopen.”

“Mijn champagne komt uit Verzenay. Dit grand cru-dorp staat bij ingewijden bekend als mogelijk de beste producent van wijnen in de Champagnestreek. De grote huizen, bevoorraden zich hier voor hun prestige-cuvées en millésimes. Ook in Verzenay is de link naar de zee nooit ver weg. Zo staat een vuurtoren fier op het hoogste punt van het dorp.”

Er hangt een biolabel aan uw champagne?

“Duurzame wijnbouw is erg complex en constant in evolutie. Je mag immers de plant niet kwetsen of de oogst beïnvloeden. Het is een constante zoektocht. Zo moeten bij nieuwe wijngaarden de ranken op twee meter van elkaar staan in plaats van op anderhalve meter nu. Ook met snoeitechnieken en druivensoorten wordt er volop geëxperimenteerd. Officieel mogen er maar drie druivensoorten voor champagne gebruikt worden: de Pinot Noir, de Pinot Meunier en de Chardonnay. Er wordt ondertussen ook gezocht naar andere soorten die beter bestand zijn tegen droogte en schimmels.”

Wanneer worden de champagnedruiven geplukt?

“Het moment van oogsten verschilt van dorp tot dorp en wordt vastgesteld door het Franse Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne (CIVC), een officiële instantie die zeer streng toekijkt op de wijnbouw. Zij bepalen hoeveel ton per hectare er mag geoogst worden en wanneer er mag geoogst worden. En ze kijken de strikte regelgeving rond de etikettering na. Zo wordt er onder andere toegekeken op de grootte van de naam ‘champagne’ op het etiket.”Blue Peter-champagne kan je online of telefonisch bestellen. Jaarlijks komen er enkele duizenden flessen naar Knokke.”