Red Star Champagne: een nautische drank uit Antwerpen

Partnercontent, Varia
Buiten verantwoordelijkheid redactie
La Cave aux Bulles op de Rijnkaai in Antwerpen
La Cave aux Bulles op de Rijnkaai in Antwerpen © La Cave aux Bulles

Dit is het verhaal van de Red Star-champagne, dé champagne die aan boord van de Red Star Line-schepen werd geschonken … Een authentiek Antwerps verhaal. De champagne is te verkrijgen op de Rijnkaai in Antwerpen, bij La Cave aux Bulles.

“Als zaakvoerder van La Cave aux Bulles, werd ik in 2018 gecontacteerd door de voormalige conservator van het Red Star Line-museum, Luc Verheyen. Hij bezorgde mij een document, ‘Wine Account’ genaamd: een soort van drankenstocklijst die men op de Red Star Line-schepen bijhield”, vertelt zaakvoerder Carine Vanderwegen.

“Op dat document staan enkele bekende merken van champagne en ook ‘Red Star Champagne’, de huischampagne zeg maar … Verder onderzoek leidde me naar Fagnières, de Champagnestreek, de Archives de la Marne in Reims maar ook naar Frankfurt am Main en tenslotte naar Antwerpen.”

“Eind 19e eeuw hadden de meeste grote champagnehuizen hun basis in Fagnières, onder hen werd ook Maison Fréminet et Fils gerekend. Dat was de fabrikant van de herbeschreven champagne. Later weken de meeste huizen om praktische, logistieke redenen uit naar Reims en Epernay”, gaat Vanderwegen verder.

“Om een idee te geven over de grootte van het huis Fréminet et Fils: in 1910 exporteerden ze ongeveer 25.000 flessen naar onder andere  Europa (Duitsland, België, Nederland …) en Rusland. De grootste productie van champagne betrof de ‘Carte Blanche 8%’, waarvan we op basis van de naam vermoeden dat het een 100% Chardonnay (dus Blanc de Blancs) was. Die champagne werd uiteindelijk de wijn die we als ‘Red Star Champagne’ op de drankenlijst van de Red Star Line aantreffen.”

Bubbels inblazen

Red Star-champagne
Red Star-champagne

La Cave aux Bulles heeft in 2018 de Red Star-champagne opnieuw leven, zeg maar bubbels ingeblazen, weliswaar met een andere assemblage dan de originele. Want het originele champagnehuis Fréminet et Fils werd gebombardeerd in het begin van WO I en werd niet heropgebouwd.

Met goedkeuring van de archieven van de Marne mag La Cave aux Bulles de twee labels die destijds gedeponeerd zijn geweest, gebruiken. Dat is meteen de reden waarom er twee verschillende flessen, qua etiket althans, op de markt zijn gebracht. De assemblage van de hedendaagse Red Star-champagne bestaat uit 92% Pinot Meunier en 8% Pinot Noir. Een zachte fruitige champagne dus.

Degustatie

Steeds welkom in La Cave aux Bulles, eventueel gekoppeld aan een degustatie van de Red Star-champagne.

La Caves aux Bulles
Rijnkaai 17
2000 Antwerpen
lacaveauxbulles.com
00 32 (0)491 34 21 56

Red Star Champagne: een nautische drank uit Antwerpen – Flows

Red Star Champagne: een nautische drank uit Antwerpen

Partnercontent, Varia
Buiten verantwoordelijkheid redactie
La Cave aux Bulles op de Rijnkaai in Antwerpen
La Cave aux Bulles op de Rijnkaai in Antwerpen © La Cave aux Bulles

Dit is het verhaal van de Red Star-champagne, dé champagne die aan boord van de Red Star Line-schepen werd geschonken … Een authentiek Antwerps verhaal. De champagne is te verkrijgen op de Rijnkaai in Antwerpen, bij La Cave aux Bulles.

“Als zaakvoerder van La Cave aux Bulles, werd ik in 2018 gecontacteerd door de voormalige conservator van het Red Star Line-museum, Luc Verheyen. Hij bezorgde mij een document, ‘Wine Account’ genaamd: een soort van drankenstocklijst die men op de Red Star Line-schepen bijhield”, vertelt zaakvoerder Carine Vanderwegen.

“Op dat document staan enkele bekende merken van champagne en ook ‘Red Star Champagne’, de huischampagne zeg maar … Verder onderzoek leidde me naar Fagnières, de Champagnestreek, de Archives de la Marne in Reims maar ook naar Frankfurt am Main en tenslotte naar Antwerpen.”

“Eind 19e eeuw hadden de meeste grote champagnehuizen hun basis in Fagnières, onder hen werd ook Maison Fréminet et Fils gerekend. Dat was de fabrikant van de herbeschreven champagne. Later weken de meeste huizen om praktische, logistieke redenen uit naar Reims en Epernay”, gaat Vanderwegen verder.

“Om een idee te geven over de grootte van het huis Fréminet et Fils: in 1910 exporteerden ze ongeveer 25.000 flessen naar onder andere  Europa (Duitsland, België, Nederland …) en Rusland. De grootste productie van champagne betrof de ‘Carte Blanche 8%’, waarvan we op basis van de naam vermoeden dat het een 100% Chardonnay (dus Blanc de Blancs) was. Die champagne werd uiteindelijk de wijn die we als ‘Red Star Champagne’ op de drankenlijst van de Red Star Line aantreffen.”

Bubbels inblazen

Red Star-champagne
Red Star-champagne

La Cave aux Bulles heeft in 2018 de Red Star-champagne opnieuw leven, zeg maar bubbels ingeblazen, weliswaar met een andere assemblage dan de originele. Want het originele champagnehuis Fréminet et Fils werd gebombardeerd in het begin van WO I en werd niet heropgebouwd.

Met goedkeuring van de archieven van de Marne mag La Cave aux Bulles de twee labels die destijds gedeponeerd zijn geweest, gebruiken. Dat is meteen de reden waarom er twee verschillende flessen, qua etiket althans, op de markt zijn gebracht. De assemblage van de hedendaagse Red Star-champagne bestaat uit 92% Pinot Meunier en 8% Pinot Noir. Een zachte fruitige champagne dus.

Degustatie

Steeds welkom in La Cave aux Bulles, eventueel gekoppeld aan een degustatie van de Red Star-champagne.

La Caves aux Bulles
Rijnkaai 17
2000 Antwerpen
lacaveauxbulles.com
00 32 (0)491 34 21 56