Trein DB Cargo België vast in Visé door zwaar spoorongeval Duitsland

Nieuws, Spoorvervoer
Koen Heinen
20221121 spoorongeval Duitsland
Een luchtopname van het spoorongeval op de spoorlijn tussen Hannover en Berlijn © Presseportal Bundespolizieinspektion Hannover

Door een botsing tussen twee goederentreinen in de Duitse deelstaat Nedersaksen vorige donderdag, is zeker tot 27 november geen spoorvervoer mogelijk tussen Hannover en Berlijn. Een trein van DB Cargo België staat daardoor stil in Visé bij Luik.

Bij het spoorongeval op een spoorlijn tussen Hannover en Berlijn is een goederentrein met 25 ketelwagons met propaangas op een stilstaande goederentrein ingereden. Vier wagons zijn daarbij omgeslagen en twee wagons met propaangas zijn gaan lekken, zo meldt Verkehrsrundschau.de. Elke wagon bevat 50 ton gas en elk uur ontsnapt zo’n 250 kilogram gas. Volgens de politie kan de minste vonk voor een catastrofe zorgen. De brandweer is onmiddellijk na het ongeval met de voorbereiding voor de berging van de wagons begonnen. De onbeschadigde wagons van de aangereden trein en enkele onbeschadigde ketelwagons met propaangas, werden al uit de ongevalzone gesleept. Een van de treinen zou een trein van Crossrail zijn. Voorlopig konden we de spooroperator niet bereiken voor commentaar.

Schade

Bij een eerste onderzoek is al duidelijk geworden dat er grote schade is aan de bovenleiding, de sporen en de spoorbeveiligingstechniek.

De brandweer wil de helft van het propaangas uit de lekgeslagen wagons overpompen om ze daarna voorzichtig recht te zetten en de andere helft over te pompen. Specialisten van bedrijfsbrandweer het chemiepark in Marl zijn ter plaatse.

Twee weken

De plaats van het ongeval is een bosrijk gebied. Eerst moesten een aantal woudwegen uitgebreid worden om het bergingsmateriaal tot op de plaats van het ongeval te krijgen. Het is nog niet duidelijk hoelang de bergings- en herstellingswerken zullen duren. De brandweer gaat ervan uit dat de bergingswerken tot twee weken kunnen duren.

Audi Vorst

Het spoorverkeer wordt ondertussen lokaal omgeleid. Een trein van DB Cargo België die onderweg was van bij Audi in Vorst, kreeg geen toestemming om Duitsland binnen te rijden als gevolg van het ongeval en staat stil in Visé bij Luik, zo meldt Ghislain Bartholomé, CEO van DB Cargo België.