DEME doopt megabaggerschip ‘Spartacus’

Nieuws, Scheepvaart
Koen Heinen
Met de 'Spartacus' beschikt DEME over de krachtigste cutterzuiger ter wereld
Met de ‘Spartacus’ beschikt DEME over de krachtigste cutterzuiger ter wereld © DEME

De ‘Spartacus’, de krachtigste cutterzuiger ter wereld en nieuwe aanwinst van baggeraar DEME, werd vorig weekend gedoopt door de echtgenote van premier Alexander De Croo. De eerste opdracht is de aanleg van de haven van Abu Qir in Egypte.

Met een vermogen van 44.180 kW is de ‘Spartacus’ de krachtigste cutterzuiger ter wereld. Het schip kan in rotsbodem werken tot op een diepte van 45 meter. Het is 164 meter lang en 34 meter breed en heeft een diepgang van 10 meter. De vier hoofdmotoren kunnen zowel op diesel als op lng draaien. Het werd gebouwd op de IHC-werf in Krimpen aan de IJssel, waar het ook gedoopt werd. De tewaterlating vond al in november 2018 plaats, maar de uiteindelijke oplevering liep meer dan een jaar vertraging op.

Hoeveel het schip juist gekost heeft, wordt niet meegedeeld. Bij de tewaterlating liet een woordvoerster van het bedrijf wel optekenen dat de ‘Spartacus’ samen met het installatieschip ‘Orion I’ – waarop vorig jaar tijdens een test een kraan instortte – een investering van een half miljard euro vertegenwoordigt.

Drie prioriteiten

Bij de bouw van het schip had DEME drie prioriteiten voor ogen. “Het moest grensverleggend zijn op het vlak van baggerpotentieel, over een ongeziene autonomie beschikken en een minimale impact op het milieu hebben”, legt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME Group, uit.

Naast het feit dat de ‘Spartacus’ het eerste schip is in zijn soort dat op lng kan varen, beschikt het ook over een warmterecuperatiesysteem. Aan boord is een werkplaats waar het onderhoud en de herstellingen van de snijkoppen kunnen gebeuren tijdens de operaties. Dat zorgt voor tijdwinst en is een voordeel bij opdrachten op ver afgelegen plaatsen.

Egypte

De eerste opdracht die de ‘Spartacus’ voorgeschoteld krijgt, is de aanleg van een nieuwe haven in het Egyptische Abu Qir. Het gaat om een megaproject met een waarde van 300 miljoen euro. Voor dat project moet 150 miljoen m³ gebaggerd worden voor onder meer de realisatie van een vaargeul van 23 meter diep.

Koen Heinen