Höegh Autoliners bouwt grootste car carrier ter wereld

Nieuws, Scheepvaart
Julie Desmet
Autoschip uit de 'Aurora-klasse' van de Noorse rederij Höegh Autoliners
Autoschip uit de ‘Aurora-klasse’ van de Noorse rederij Höegh Autoliners © Höegh Autoliners

De Noorse rederij Höegh Autoliners komt met ’s werelds grootste autoschip. De roro’s uit de reeks ‘Aurora Class’ zullen een capaciteit hebben van 9.100 car equivalent units (ceu). Ze zullen zowel op lng als groene ammoniak kunnen varen.

Höegh Autoliners breekt zijn eigen record. De rederij heeft al schepen in zijn vloot die 8.500 auto’s kunnen vervoeren en presenteerde nu zijn nieuwste serie roro’s die maar liefst 9.100 wagens aan boord kunnen laden.

De PCTC’s (pure car truck carriers) van de nieuwste generatie zullen volgens Höegh ook de meest milieuvriendelijke ooit gebouwd zijn. Ze worden uitgerust met multifuelmotoren die op verschillende biobrandstoffen en conventionele brandstoffen – waaronder lng – kunnen lopen. Met kleine aanpassingen kan in de toekomst ook worden overgeschakeld op koolstofvrije brandstoffen zoals groene ammoniak. 

Lading van de toekomst

De Aurora-klasse is volgens Höegh ontworpen “om de lading van de toekomst te vervoeren”. Versterkte dekken en verbeterde interne hellingssystemen maken het transport van elektrische voertuigen op alle dekken mogelijk en bieden meer flexibiliteit voor zware projectladingen.

Höegh Autoliners heeft een memorandum van overeenstemming (MOU) gesloten met de Chinese scheepswerf Xiamen Shipbuilding Industry. De oplevering van het eerste schip is gepland eind 2023. 

Een presentatievideo van CEO Andreas Enger over de ‘Aurora Class’ kunt u hier bekijken. 

Julie Desmet