(Nieuwjaarsreeks) Steven De Haes (decaan Antwerp Management School)

Interview, Mensen
Te gast
Decaan Steven De Haes van de Antwerp Management School.
Decaan Steven De Haes van de Antwerp Management School. © Dries Luyten

Rond de jaarwissel brengt Flows traditiegetrouw een reeks ‘nieuwjaarsbrieven’. De auteurs overschouwen het voorbije en komende jaar door te antwoorden op vijf vragen. Prof. dr. Steven De Haes, decaan van de Antwerp Management School (AMS), neemt ons vandaag mee in zijn beschouwingen.

1. Wat was voor u dé gebeurtenis van het jaar (en waarom)?

Wel, in 2020 dachten we allen dat we door corona in een scharnierpunt of -jaar zaten. Er zou een wereld voor en na corona zijn. Maar ik denk dat 2022 wel eens veel meer het scharnierpunt zal zijn. Niet door één gebeurtenis, maar wel door het samenkomen van veel factoren op één moment die elkaar versterken. Denk onder meer aan de energiecrisis, de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de geopolitieke spanningen, de druk op globalisering, …. Dus voor mij is 2022 niet het jaar van één gebeurtenis; dé gebeurtenis is net het samenkomen van veel factoren en krachten, die elkaar versterken en beïnvloeden en tot nieuwe evenwichten zullen leiden.

2. Welk bedrijf heeft het afgelopen jaar het meeste indruk op u gemaakt (en waarom)?

Ik zie veel bedrijven die grote ambities tonen en realiseren, om een duurzame en positieve impact te hebben op de maatschappij. Al die bedrijven maken een enorme indruk op mij. Deze bedrijven zijn leidend in de positieve kracht en verandering naar een duurzame maatschappij. Met Antwerp Management School hebben we die bedrijven in 2022 in de kijker gezet door de Trends Impact Awards, in samenwerking met PWC. DEME en Spullenhulp kwamen eruit als grote winnaars met hun volgehouden inspanning in verschillende domeinen zoals diversiteit en inclusie, circulaire economie, resilience, wellbeing, ecologie en digitalisering.

3. Wat is voor u de meest vervelende trend van het voorbije jaar/de voorbije jaren (en waarom)?

Van alle krachten die spelen op dit moment, maak ik me het meeste zorgen over de toenemende polarisering. Polarisering leidt tot denken in extremen en ook altijd tot exclusie. Meer dan ooit hebben we nood aan verbinding, communicatie en dialoog. Actief luisteren, durven ‘paradoxen’ en de diversiteit van tegenstellingen te begrijpen en van daaruit zoeken naar innovatie door in dialoog te gaan en te verbinden. Voor mij is denken in extremen alles behalve dapper en moedig. Sterke leiders zijn leiders die durven de dialoog aan te gaan en de kracht van innovatie te realiseren door te verbinden en samen te werken.

4. Wie is voor u de man of vrouw van het jaar 2022 (en waarom)?

Gelijkheid, diversiteit en inclusie moeten we absoluut als topprioriteit op onze agenda plaatsen. We mogen niet aanvaarden dat er onderscheid gemaakt wordt op basis van gender, ras, religie of eender welk criterium. De onderdrukking van vrouwen in landen zoals Iran en Afganistan is dramatisch. De klimster op de Olympische Spelen, Elnaz Rekabi, had de moed om een sterk statement te maken, en Masha Amini liet zelfs haar leven in de moedige strijd voor meer vrijheid. Deze voorvechters zijn absoluut personen van het jaar 2022, samen met alle vrouwen die ze vertegenwoordigen.

5. Op welk goed voornemen mogen we u afrekenen eind 2023?

Hoewel ik regelmatig sport, mag het heus wat meer zijn. In mijn job als decaan van Antwerp Management School zit ik uiteraard vaak op een bureaustoel. Sporten en buiten zijn, geeft me veel rust en ook energie om te delen met het gezin, de vrienden en de collega’s. Ik heb al een slimme horloge met stappenteller, dus substantieel meer stappen op de teller zou ik zeggen.

Hier bundelen we alle bijdragen voor de Nieuwjaarsreeks.

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner Vlaanderen Circulair.

(Nieuwjaarsreeks) Steven De Haes (decaan Antwerp Management School) – Flows

(Nieuwjaarsreeks) Steven De Haes (decaan Antwerp Management School)

Interview, Mensen
Te gast
Decaan Steven De Haes van de Antwerp Management School.
Decaan Steven De Haes van de Antwerp Management School. © Dries Luyten

Rond de jaarwissel brengt Flows traditiegetrouw een reeks ‘nieuwjaarsbrieven’. De auteurs overschouwen het voorbije en komende jaar door te antwoorden op vijf vragen. Prof. dr. Steven De Haes, decaan van de Antwerp Management School (AMS), neemt ons vandaag mee in zijn beschouwingen.

1. Wat was voor u dé gebeurtenis van het jaar (en waarom)?

Wel, in 2020 dachten we allen dat we door corona in een scharnierpunt of -jaar zaten. Er zou een wereld voor en na corona zijn. Maar ik denk dat 2022 wel eens veel meer het scharnierpunt zal zijn. Niet door één gebeurtenis, maar wel door het samenkomen van veel factoren op één moment die elkaar versterken. Denk onder meer aan de energiecrisis, de klimaatcrisis, de oorlog in Oekraïne, de geopolitieke spanningen, de druk op globalisering, …. Dus voor mij is 2022 niet het jaar van één gebeurtenis; dé gebeurtenis is net het samenkomen van veel factoren en krachten, die elkaar versterken en beïnvloeden en tot nieuwe evenwichten zullen leiden.

2. Welk bedrijf heeft het afgelopen jaar het meeste indruk op u gemaakt (en waarom)?

Ik zie veel bedrijven die grote ambities tonen en realiseren, om een duurzame en positieve impact te hebben op de maatschappij. Al die bedrijven maken een enorme indruk op mij. Deze bedrijven zijn leidend in de positieve kracht en verandering naar een duurzame maatschappij. Met Antwerp Management School hebben we die bedrijven in 2022 in de kijker gezet door de Trends Impact Awards, in samenwerking met PWC. DEME en Spullenhulp kwamen eruit als grote winnaars met hun volgehouden inspanning in verschillende domeinen zoals diversiteit en inclusie, circulaire economie, resilience, wellbeing, ecologie en digitalisering.

3. Wat is voor u de meest vervelende trend van het voorbije jaar/de voorbije jaren (en waarom)?

Van alle krachten die spelen op dit moment, maak ik me het meeste zorgen over de toenemende polarisering. Polarisering leidt tot denken in extremen en ook altijd tot exclusie. Meer dan ooit hebben we nood aan verbinding, communicatie en dialoog. Actief luisteren, durven ‘paradoxen’ en de diversiteit van tegenstellingen te begrijpen en van daaruit zoeken naar innovatie door in dialoog te gaan en te verbinden. Voor mij is denken in extremen alles behalve dapper en moedig. Sterke leiders zijn leiders die durven de dialoog aan te gaan en de kracht van innovatie te realiseren door te verbinden en samen te werken.

4. Wie is voor u de man of vrouw van het jaar 2022 (en waarom)?

Gelijkheid, diversiteit en inclusie moeten we absoluut als topprioriteit op onze agenda plaatsen. We mogen niet aanvaarden dat er onderscheid gemaakt wordt op basis van gender, ras, religie of eender welk criterium. De onderdrukking van vrouwen in landen zoals Iran en Afganistan is dramatisch. De klimster op de Olympische Spelen, Elnaz Rekabi, had de moed om een sterk statement te maken, en Masha Amini liet zelfs haar leven in de moedige strijd voor meer vrijheid. Deze voorvechters zijn absoluut personen van het jaar 2022, samen met alle vrouwen die ze vertegenwoordigen.

5. Op welk goed voornemen mogen we u afrekenen eind 2023?

Hoewel ik regelmatig sport, mag het heus wat meer zijn. In mijn job als decaan van Antwerp Management School zit ik uiteraard vaak op een bureaustoel. Sporten en buiten zijn, geeft me veel rust en ook energie om te delen met het gezin, de vrienden en de collega’s. Ik heb al een slimme horloge met stappenteller, dus substantieel meer stappen op de teller zou ik zeggen.

Hier bundelen we alle bijdragen voor de Nieuwjaarsreeks.

U krijgt ook de nieuwjaarswensen van onze partner Vlaanderen Circulair.