Carmen Dewilde (3Pines) kan met certificaat maritieme klanten bedienen

Nieuws, Mensen
Michiel Leen
Carmen Dewilde
Carmen Dewilde © Carmen Dewilde

3Pines, het adviesbedrijf van Carmen Dewilde en haar echtgenoot, werd recent gecertificeerd als Recognized Security Organisation. Dat betekent dat Carmen maritieme klanten kan bijstaan bij het verhelpen van hun veiligheidsrisico’s.

Carmen Dewilde behoeft in Antwerpse maritieme kringen geen introductie meer. De bezielster van de Antwerpse WISTA-afdeling verdiende haar strepen op zee, als eerste Belgische vrouwelijke kapitein ter lange omvaart. In de afgelopen jaren focuste ze zich op haar eigen bedrijf, 3Pines, dat specialiseert in veiligheidstraining en -advies. Met dat bedrijf haalt ze nu het certificaat van Recognized Security Organisation. “Tot voor kort werden alleen grote spelers uit de sector erkend voor dergelijke activiteiten”, zegt Carmen. “Nu we het label zelf hebben, kunnen wij ook maritieme klanten, zoals terminals, bijstaan bij hun veiligheidsvragen.”

9/11

Daarbij gaat het onder andere om toegangscontrole, wat sinds de aanslagen van 11 september 2001 al een hot topic is, maar dezer dagen in het kader van de drugsproblematiek weer hot wordt. “Het gaat er ook om van de ‘awareneness’, de opmerkzaamheid aan te wakkeren. Als je dagelijks op een terminal komt, zie je sommige zaken uit gewoonte misschien over het hoofd.”

Carmen geeft bij Portilog al training rond veiligheidsthema’s en security awareness. “Bedrijven komen ook bij ons met specifieke vragen naar aanleiding van een veiligheidsaudit. Die vragen beantwoorden kan maar als je de officiële erkenning op zak hebt.”

Geen formaliteit 

Daartoe doorliep 3Pines een stevig kwaliteitsonderzoek. “Er wordt nagegaan of je met de vaak gevoelige informatie wel deskundig en discreet omgaat. Het traject naar de erkenning is dus zeker geen formaliteit. Al mag ik wel zeggen dat ik intussen met kennis van zaken spreek over die materie.”

Michiel Leen