Benny Smets over 75 jaar Febetra: “Ik droom van één beroepsfederatie”

Nieuws, Mensen
Yannick De Spiegeleir
Benny Smets, voorzitter Febetra
Benny Smets, voorzitter Febetra © Febetra

Beroepsfederatie Febetra blaast in 2021 75 kaarsjes uit. Benny Smets fungeert al vijf jaar als voorzitter van de belangenvereniging voor wegvervoerders. “Ik blijf dromen van één beroepsfederatie voor alle transporteurs”, zegt hij.

De coronapandemie laat een groot verjaardagsfeest met toeters en bellen momenteel niet toe, maar bij Febetra vinden ze het toch belangrijk om stil te staan bij de 75e verjaardag. “We plannen heel het jaar door activiteiten. Zo is er op 20 november de happening Febetra@Zolder en op 9 december de organisatie van de Dag van de vrachtwagenchauffeur”, zegt Smets, die zijn drukke bezigheden als CEO van Ninatrans combineert met het voorzitterschap van de raad van bestuur van Febetra.

Professionele diesel

Volgens Smets kan het belang van de beroepsfederatie moeilijk onderschat worden. “Als belangenvereniging zijn we er voor alle vervoerders: groot en klein. Onder meer door de bevoegdheidsverdelingen tussen de verschillende overheden is de complexiteit van de regelgeving niet te onderschatten. Ook het lobbywerk is zeer belangrijk, denk maar de invoering van de professionele diesel en vooral het behoud ervan.”

Volgens Smets heeft de coronacrisis nog maar eens het belang van de transportsector in de verf gezet. “Onze sector kampt soms wat met een negatief imago, maar toen de pandemie de economie midscheeps trof, zorgde onze sector er mee voor dat de maatschappij bleef draaien.”

Verenigd landschap

Naast Febetra zijn er met Transport en Logistiek Vlaanderen en UPTR nog twee beroepsfederaties actief in de sector van het wegvervoer. Eerdere pogingen in het verleden om tot één federatie te komen, draaiden altijd op een sisser uit. Toch wil Benny Smets de droom niet opbergen. “Ik blijf hopen dat er ooit één grote organisatie zal komen voor alle transporteurs in een verenigd landschap.”

Yannick De Spiegeleir