
In het Flowsmagazine van maart brengt de redactie een overzicht van mensen/projecten die het grote begrip 'duurzaamheid' concreet vormgeven. Voor Paul De Bruycker van Indaver is het recupereren van grondstoffen een garantie op competitiviteit.
Indaver biedt duurzaam afvalbeheer aan, zowel aan de industriële als de publieke sector. Het bedrijf is in 1985 ontstaan als een joint venture tussen de Vlaamse overheid en de industrie om het afvalprobleem in de haven van Antwerpen aan te pakken. “De chemische industrie was in volle bloei, maar er was geen oplossing voor de gevaarlijke afvalstoffen die ze produceerde. Die werden grotendeels geëxporteerd of gestort”, vertelt Paul De Bruycker, CEO van Indaver.
“Vandaag klinkt duurzaam afval- en grondstoffenbeheer normaal, maar in die tijd was dat heel anders”, gaat hij verder. “We brachten een totaal nieuw product op de markt. Het was weliswaar duurder dan de klassieke afvalverwerking, maar we konden de klant verzekeren dat zijn afvalstoffen op een ecologische en economisch verantwoorde manier werden verwerkt.”
Vlaamse klei
Door internationaal succes werd Indaver geprivatiseerd en nam logistiekreus Katoen Natie in maart 2015 het bedrijf over. “We komen beide uit de Vlaamse klei en we zijn doeners”, vertelt De Bruycker. “Dat is de reden waarom het huwelijk tussen Indaver en Katoen Natie is geslaagd.” Indaver is voor wat gevaarlijk industrieel afval betreft bij de top drie in Europa en heeft fabrieken in Antwerpen, Hamburg en Frankfurt. In niet-gevaarlijk afval is Indaver actief in de Benelux en Ierland.
Vijf miljoen ton
Vandaag beheert het bedrijf ruim vijf miljoen ton aan afvalstromen. “Uit die stromen winnen we zo veel mogelijk materialen en energie terug, aan de beste kostprijs en met minimale risico’s voor de klant”, vertelt hij. “Anorganische contaminanten zoals zware metalen, zetten we om in een onschadelijke vorm en slaan we veilig op. Organische contaminanten zoals PFAS, solventen of medicamenten, neutraliseren we via verbranding waarbij we de energie maximaal recupereren.”
Waardecreatie
Die energie zet Indaver om in warmte, elektriciteit of hogedrukstoom voor bijvoorbeeld de chemische cluster in de Waaslandhaven. “Circulaire economie gaat in essentie om zowel het duurzaam en efficiënt gebruik van hulpbronnen als om waardecreatie”, vertelt De Bruycker verder. “We waren geen voorstander van het vorige pakket ‘circulaire economie’ van de Europesese Commissie in 2015 waarbij enkel werd ingezet op recyclagepercentages. Dat is verkeerd. Een circulaire economie die geen rekening houdt met de toegevoegde waarde voor onze welvaart- en welzijnsmaatschappij, is geen economie. Circulaire economie moet uitgaan van kwalitatieve, kwantitatieve en financiële KPI's. Alleen dan kan het een succes worden.”
Vlaanderen
De Bruycker gelooft sterk in een circulaire economie voor Vlaanderen. “We hebben weinig natuurlijke grondstoffen. Om die reden moeten we de waardevolle grondstoffen die we wel hebben of importeren uit andere landen, maximaal recupereren”, zegt De Bruycker. “Alleen zo kunnen we onze competitiviteit garanderen.”
Wereldhandel
“Anderzijds moeten we niet naïef zijn”, gaat hij verder. “Ik geloof in de Green Deal, maar niet iedereen kijkt op dezelfde manier naar de wereld. Om in de wereldhandel concurrentieel te blijven, zal Europa met het Carbon Border Adjustment Mechanism (een koolstoftaks op koolstofintensieve producten) voet bij stuk moeten houden. De wereldhandel zoekt altijd de weg van de minste weerstand en daar horen ecologische en klimaatnormen niet bij.”
CO2
Binnen het ‘Fit for 55’-pakket staat de circulariteit van ook CO2 hoog op de agenda. Het is een van de uitdagingen in de komende jaren. “Wanneer we een groot deel van onze energie uit niet-fossiele brandstoffen zullen halen, ontstaat er een markt voor CO2. Carbon Capture & Utilization (CCU) is de enige fundamentele oplossing die toelaat grote overschotten CO2 op te slaan en er een waardevolle grondstof van te maken”, vertelt hij.
Investeringen
In 2024 opent Indaver een nieuwe demofabriek in Antwerpen om plastics te kunnen recycleren via een gloednieuwe technologie. Dankzij 'Plastics2Chemicals' (P2C) zullen twee plasticsoorten worden omgevormd tot basischemicaliën voor de industrie, waar dan weer nieuwe producten mee worden gemaakt. “We zijn niet alleen een ‘enabler’ die waarde creëert uit afvalstromen, maar helpen ook als ‘gatekeeper’ van de recycling society de materiaalkringloop hoogwaardig te sluiten”, besluit De Bruycker.
Indaver boekte in 2021 een omzet van 650 miljoen euro en stelt 1.700 mensen tewerk. De Bruycker is ook voorzitter van Vlaanderen Circulair, het samenwerkingsplatform tussen overheid en industrie voor de circulaire economie in Vlaanderen.
Julie Desmet