Vlaamse Waterdagen moeten publiek warm maken voor gezond watersysteem

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
De waterkwaliteit in Vlaanderen gaat erop vooruit.
De waterkwaliteit in Vlaanderen gaat erop vooruit. © ProMedia

Tientallen organisaties en lokale besturen zetten van 18 tot en met 26 maart hun waterengagement in de kijker tijdens de Vlaamse Waterdagen. Met tal van activiteiten wil Vlaanderen het belang aantonen van een gezond watersysteem.

De Vlaamse Waterdagen zijn al aan hun derde editie toe en worden georganiseerd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Op het programma staan zowel ontspannende wandel- en fietstochten, leerzame wateractiviteiten als opruimacties. Zo vaart Aquafin op 22 maart uit met De Milieuboot, een tocht die in het teken staat van waterzuivering. Daarnaast worden er ook diverse opruimacties georganiseerd om onze waterlopen te zuiveren van afval. Verder zijn er diverse activiteiten gepland rond het Sigmaplan, een project van de Vlaamse overheid dat het risico op overstromingen rond de Schelde en haar zijrivieren moet verkleinen.

“De Vlaamse Waterdagen zetten een schijnwerper op hoe we werken aan een gezond watersysteem in Vlaanderen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “Met de Blue Deal van de Vlaamse Regering willen we dat proces versnellen door in te zetten op minder verharding, meer vernatting en maximaal circulair watergebruik. Het is dan ook fantastisch dat we een aantal Blue Deal-realisaties kunnen tonen tijdens de Waterdagen zoals de hermeandering van de Kleine Nete in Kasterlee of de herinrichting van het Webbekomsbroek. Dat zijn maar twee voorbeelden van de meer dan honderd activiteiten die de Waterdagen in petto hebben. Dus er is nog veel meer om te ontdekken.”

Waardevolle grondstof

“Water is een van onze belangrijkste grondstoffen: voor ons lichaam, voor ons voedsel, en voor de planeet”, stelt de Vlaamse Milieumaatschappij. “Samen met tientallen partners investeren we daarom elke dag in water. En dat levert resultaat: de waterkwaliteit in Vlaanderen gaat er op vooruit.”

“We werken er in Vlaanderen met tal van organisaties dagelijks aan: van natuurprojecten tot waterrecreatie, van droogtemaatregelen tot overstromingsbescherming, van drinkwaterproductie tot afvalwaterzuivering”, bevestigt Demir. “De laatste jaren zetten we sterk in op waterbeleid en hebben we al heel wat kunnen realiseren, onder meer met het Blue Deal-programma.”

Op 22 maart wordt ‘water’ wereldwijd gevierd en vanaf die dag staat ‘water’ negen dagen lang in de kijker in heel Vlaanderen. Wie dat wenst, kan deelnemen aan de activiteiten. Meer info vindt u hier.