Jan De Nul, Tractebel en DEME testen drijvende zonnepanelen op zee

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Partners Jan De Nul, Tractebel en DEME presenteren drijvende zonnepanelen op zee.
Partners Jan De Nul, Tractebel en DEME presenteren drijvende zonnepanelen op zee. © JAN DE NUL GROUP

De Belgische bedrijven Jan De Nul, Tractebel en DEME bouwen een testinstallatie voor een drijvend platform met zonnepanelen op de Noordzee. De technologie heet SEAVOLT© en is het resultaat van gezamenlijk onderzoek.

Vier jaar geleden gingen Jan De Nul, Tractebel en DEME, in samenwerking met Universiteit Gent, van start met het onderzoeksproject MPVAQUA (Marine PV Aquaculture). Het project werd gefinancierd door VLAIO binnen het kader van de Blauwe Cluster. Het concept voor een drijvend systeem van zonnepanelen op zee werd ontwikkeld samen met een eerste onderzoek naar de effecten op het ecosysteem van de zee, de integratie van aquacultuur en een financiële beoordeling.

Na onderzoek in het labo werd het licht op groen gezet voor de ontwikkeling van een testinstallatie op zee. Die wordt nu voorbereid en zal in de zomer van 2023 geïnstalleerd worden voor de Belgische kust. De SEAVOLT-technologie is zo gebouwd dat ze de zware omstandigheden op zee kan doorstaan en tegelijk grote oppervlakten kan creëren die beschermd zijn tegen de golven. Het modulaire design laat aanpassingen toe naar verschillende locaties en eisen.

Lokale productie

Met de technologie spelen de partners in op de nood aan lokale productie van energie en de grote versnelling van de energietransitie. Er wordt gekeken naar locaties op zee omdat er schaarste heerst op het land. “Fotovoltaïsche technologie ontwikkelt zich sneller dan ooit: de ‘magische’ 1 TW-mijlpaal van geïnstalleerde capaciteit werd bereikt in 2022, de nood aan lokale hernieuwbare energie groeit drastisch en de compatibiliteit tussen wind- en zonne-energie wordt overal ter wereld bevestigd”, aldus het persbericht. Via de ‘multi-use’ concessies biedt de toevoeging van drijvende zonnepanelen aan bestaande en toekomstige windmolenparken op zee een kans om grote volumes extra hernieuwbare energie toe te voegen.

“We zijn verheugd om de SEAVOLT-technologie te lanceren, die het hoogtepunt vormt van jaren hard werk en innovatie in zonne-energie op zee, samen met onze partners”, zegt Philippe Hutse, director Offshore bij Jan De Nul Group. “SEAVOLT is een betrouwbare, kosteneffectieve en milieuvriendelijke oplossing die zelfs in de zwaarste omstandigheden kan worden ingezet. Terwijl de windindustrie op zee blijft groeien, geloven we dat de technologie het potentieel heeft om een cruciale rol te spelen bij het optimaal gebruik van de ruimte door complementair te zijn met windmolenparken op zee.”

“Met onze focus op het bouwen aan een duurzame planeet, toont DEME opnieuw zijn pioniersgeest”, onderlijnt Luc Vandenbulcke, CEO van DEME Group. “Door nauw samen te werken met gelijkgestemde partners, hebben we SEAVOLT ontwikkeld – een nieuwe hernieuwbare energieoplossing die een groot potentieel heeft om de transitie naar schone energie te versnellen. DEME heeft decennia aan kennis over wat het betekent om te werken op zee, en we hebben al lang een leidende rol als aannemer in de offshore windsector. Wij geloven dat het combineren van zonne- en windenergie op zee geweldige mogelijkheden biedt voor de toekomst.”