Anonieme meldpunten werpen vruchten af in strijd tegen drugshandel

Nieuws, Varia
Koen Dejaeger
Pakketjes cocaïne van 1 kg onderschept in Costa Rica (archiefbeeld september 2022)
Pakketjes cocaïne van 1 kg onderschept in Costa Rica (archiefbeeld september 2022) © Ministero de segurudad publica Costa Rica

De anonieme drugsmeldpunten in Limburg en Antwerpen werpen hun vruchten af in de strijd tegen drugslabo’s. Minister Van Quickenborne (Open Vld) werkt aan een nationale uitbreiding. Intussen bezoekt minister Verlinden (CD&V) Ecuador en Colombia.

Naast de strijd tegen de import van drugs, onder meer via de Antwerpse haven, is het toenemende aantal cannabisplantages en drugslabs een focus van de strijd tegen de georganiseerde drugscriminaliteit, meldt Belga maandagochtend 27 februari. In Limburg en Antwerpen wordt daarbij al enkele jaren gewerkt met anonieme meldpunten voor de burgers.

Uit cijfers die Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) heeft opgevraagd, blijkt dat er bij het Limburgse drugsmeldpunt sinds de opstart in 2019 (tot half oktober 2022) 1.173 meldingen zijn binnengekomen. Het aantal meldingen neemt elk jaar toe. Die meldingen hebben geleid tot de ontdekking van 39 cannabisplantages en 6 illegale labo’s waar synthetische drugs werden geproduceerd. De cijfers voor het Antwerpse drugsmeldpunt, dat eind 2021 werd opgestart, zijn gelijkaardig. Daar is sprake van 271 meldingen in 2022 en van 39 in de eerste weken van dit jaar.

Meldpunt per povincie

“De meldpunten zijn een uitstekende aanvulling in de strijd tegen de handel en productie van drugs. Op die lijn moeten we verder werken”, zegt Verhaert. Zij pleit ervoor de meldpunten nog bekender te maken en ook meldpunten te voorzien in de rest van het land. “De problematiek beperkt zich immers niet tot Antwerpen en Limburg”, zegt ze.

Minister Van Quickenborne heeft wel oren naar die vraag: “Alle burgers van dit land moeten anoniem verdachte bezigheden kunnen melden. Daarom bekijk ik samen met het College van procureurs-generaal en de nationale drugscommissaris hoe we de werking van de anonieme drugsmeldpunten nationaal kunnen uitbreiden en bekender maken bij het brede publiek, met een meldpunt per provincie of, als dat effectiever zou zijn, een nationaal meldpunt.”

Ecuador en Colombia

Intussen trekt minister van Buitenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) samen met Eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson naar Ecuador en Colombia. Dat meldt haar kabinet in een persbericht. Het gezamenlijke bezoek moet de samenwerking tussen België, de Europese Unie en de twee Zuid-Amerikaanse landen in de strijd tegen de drugshandel versterken.

Verlinden en Johansson zullen onder meer een bezoek brengen aan de haven van Guayaquil in Ecuador. De minister zal ook een samenwerkingsprotocol met Ecuador ondertekenen in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit.

Commissaris Johansson zal op haar beurt aankondigen dat de Europese Unie een proefproject zal lanceren met de twee Zuid-Amerikaanse landen op het vlak van politiesamenwerking en informatie-uitwisseling.

Net voor de officiële aankondiging van het bezoek raakte nog bekend dat de Ecuadoriaanse politie circa 8,8 ton cocaïne met bestemming België in beslag had genomen in de haven van Guayaquil.