WDP, Liege Airport, U-space, Euro 6-bestelwagens, douanier en drugs

Kort, Varia
Bart Meyvis
Drugs
Archieffoto drugs © Australian Customs

23 drugsbeklaagden krijgen celstraffen, douanier veroordeeld, selectievere investeringen van WDP, ADP verkoopt belang in Luikse luchthaven, wettelijk kader voor drones en uitstoot van bestelwagens.

WDP –

Bij de voorstelling van zijn jaarresultaten van 2022 heeft logistiek vastgoedontwikkelaar WDP uit Wolvertem aangekondigd dat het selectiever zal investeren omwille van de gewijzigde marktomstandigheden, zoals de sterk gestegen kapitaalkosten, de hoge inflatie en de aanhoudende hoge bouwkosten. “Om op langere termijn waarde te blijven creëren voor onze aandeelhouders, is het voor ons als bedrijf belangrijk om ons aan te passen aan die omstandigheden en dat impliceert een selectievere aanpak van nieuwe investeringen”, klinkt het in een persmededeling. In 2022 bedroeg het investeringsvolume van WDP ongeveer 530 miljoen euro. (YDS)

LIEGE AIRPORT –

Aéroports de Paris (ADP) dreigt ermee om zijn belang van 25% in de Luikse luchthaven te verkopen. Dat meldt de krant L’Echo. In een brief aan de verschillende Waalse ministers uit het bedrijf de vrees dat de toekomstige groei van de luchthaven beperkt zal worden door een te restrictieve exploitatievergunning. Ze verzetten zich tegen een besluit over de milieuvergunning dat de activiteit aanzienlijk beperkt of leidt tot een aanzienlijke wijziging van het economische evenwicht van het project. ADP is niet essentieel voor het kapitaal, maar is toch een belangrijke partner van Liege Airport. Eerder dreigde vrachtvervoerder Challenge om Luik te verlaten en naar Oostende te trekken. (MDV)

BESTELWAGENS –

De Europese automobiel- en truckfederatie ACEA voorspelt dat meer dan de helft (53%) van de totale bestelwagenvloot in de Europese Unie tegen 2025 zal bestaan uit Euro 6-bestelwagens. Bestelwagens van vóór Euro 6 (verkocht vóór 2014) zullen wel nog steeds verantwoordelijk zijn voor bijna 50% van de totale NOx-uitstoot. ACEA voert aan dat de nieuwe Euro 7-norm maar een beperkt effect zal hebben op de vermindering van de NOx-uitstoot. De federatie lanceert daarom een oproep om in te zetten op de vlootvernieuwing van bestelwagens die dateren van voor de invoering voor de Euro 6-norm om het grootste effect te hebben op zowel verontreinigende emissies als de CO2-uitstoot. (YDS)

U-SPACE –

Op donderdag 26 januari 2023 is de EU-uitvoeringsverordening 2021/664 ingegaan die een wettelijk kader moet scheppen voor de invoering van U-space in Europa, het digitale luchtverkeersleidingsysteem (nu nog in de lagere luchtlagen) voor drones. Dat is een belangrijke stap voorwaarts voor de verdere uitrol van onbemande en autonome vluchten voor bijvoorbeeld delivery drones, cargodrones en inspectievluchten richting windparken op zee. (BM)

DRUGS –

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft 23 beklaagden op vrijdag 27 januari 2023 celstraffen tot dertien jaar en boetes tot 200.000 euro opgelegd. Ze maakten deel uit van een criminele organisatie die tussen november 2020 en mei 2021 meer dan zes ton cocaïne had ingevoerd via de Antwerpse haven. De rechtbank verklaarde een crimineel vermogen van ruim 30 miljoen euro verbeurd. De organisatie beschikte over transportfirma’s en loodsen en kon een beroep doen op onder meer corrupte havenarbeiders, vrachtwagenchauffeurs, transporteurs en uithalers. (BM)

DOUANIER –

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Maarten V.O. (38) uit Brecht donderdag veroordeeld tot vijf jaar cel, waarvan dertig maanden met uitstel, en 20.000 euro boete. De douanier had in opdracht van het drugsmilieu opzoekingen naar containers verricht. Een van zijn contacten, Jaouad Z. (35) uit Borsbeek, kreeg dertig maanden cel en 8.000 euro boete. (BM)