DEME, Katoen Natie, MSC, Lineas, brexit, kernenergie, awards en drugs

Kort, Varia
Julie Desmet
Lineas Employer Branding Campagne
Lineas Employer Branding Campagne © Lineas

DEME behaalt een omzet van 1,97 miljard euro, MSC Air Cargo bereidt zich voor op de lancering van zijn wekelijkse dienst, het Verenigd Koninkrijk wil schepen met een nucleaire aandrijving toelaten en drugs onderweg naar Antwerpen onderschept.

HUTS –

Het Gentse stadsbestuur wil naar cassatie trekken om de nietigverklaring van de verkoop van 79 OCMW-percelen aan de Antwerpse ondernemer Fernand Huts ongedaan te maken. In 2016 werden de gronden in één lot verkocht aan de topman van Katoen Natie voor 17,5 miljoen euro. Dat is 5 miljoen euro onder de marktwaarde. Het hof oordeelde dat er nooit deftig marktonderzoek gedaan is naar alternatieve pistes, zoals een slimme bundeling van bepaalde percelen. Bijloke bv, een vennootschap van Huts, moet de gronden in principe opnieuw overdragen aan OCMW Gent, die de verkoopprijs moet terugbetalen. “Ik denk dat het raadzamer is om met het vonnis aan de slag te gaan en ten gronde naar een oplossing te zoeken”, zegt Groen gemeenteraadslid Jeroen Van Lysebettens. (BM)

MSC AIR CARGO –

MSC Air Cargo bereidt zich voor op de lancering van zijn wekelijkse dienst, zo kondigt het bedrijf aan op zijn website. De eerste van vier 777-200F’s staat vanaf december 2022 klaar voor de eerste dienst rond de wereld. De luchtvaartmaatschappij zal verbindingen verzorgen tussen Mexico City, Indianapolis, Frankfurt en Hongkong. Een extra verbinding tussen Hongkong en Anchorage op weg naar Mexico staat ook op het schema vanaf december. (MDV)

DEME –

De Belgische bagger- en offshoregroep DEME heeft in de eerste negen maanden van 2022 een omzet geboekt van 1,97 miljard euro. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Vooral de divisies Offshore Energy en Environmental droegen bij aan de sterke cijfers. Het orderboek stond eind september 2022 op 5,95 miljard euro en bereikte daarmee een recordniveau, dankzij omvangrijke nieuwe langetermijnprojecten in Zuidoost-Azië en Europa. (JD)

LINEAS –

Spooroperator Lineas is op zoek naar nieuwe werkkrachten. In het kader van een ‘employer branding’-campagne kregen een aantal rangeerlocomotieven die tussen Gent en Zeebrugge rijden, vanaf deze week een speciale bestickering (zie foto). Op die stickers worden kandidaat-werknemers opgeroepen om ‘hun schouders te zetten onder het vervoer van morgen’. Kandidaten kunnen terecht op een jobwebsite van de spooroperator. (KH)

BLAUWE CLUSTER –

De Blauwe Cluster nomineerde acht projecten voor de Blue Innovation Awards 2022. Bij de kmo’s zijn de genomineerden Marlinks (bescherming onderzeese kabels) en Multi.engineering (fundering voor drijvende offshorewindturbines) en bij de grote bedrijven DEME (offshorewindparken op rotsachtige zeebodem) en CMB.TECH (Hydrocat is eerste crew transfer vessel op waterstof en diesel). In de categorie voor samenwerkingsinitiatieven nomineerde de jury een combinatie van offshorewindparken met aquacultuur en een initiatief voor het inzamelen van plastic afval in de waterwegen. Bij de overheidsinstellingen zijn er nominaties voor natuurlijke waterzuivering met wilgen en voor metingen ten behoeve van autonome scheepvaart in de sleeptank van Flanders Hydraulics. De winnaars kennen we op 15 december 2022 tijdens de Blue Innovation Party in het Havenhuis in Antwerpen. Daar mogen bovendien alle aanwezigen voor de publieksprijs stemmen. (RJ)

NUCLEAIR –

Het Verenigd Koninkrijk wil vanaf 8 december 2022 schepen met een nucleaire aandrijving toelaten. Het gaat hier als eerste Europese land zijn wetgeving voor aanpassen. De MSR-technologie (gesmolten zoutreactor) wordt ondertussen omschreven als uiterst veilig. Enkele van de belangrijkste voordelen van deze technologie zijn de onafhankelijkheid van volatiele brandstofprijzen en het feit dat schepen dankzij kernenergie niet langer langzaam hoeven te varen, zonder enige uitstoot. (BM)

BREXIT –

De Britse regering is niet van plan om soepelere relaties aan te gaan met de Europese Unie. Dat heeft premier Rishi Sunak gezegd als reactie op een krantenartikel dat beweerde dat Londen zou nadenken over een relatie naar Zwitsers model. Zwitserland heeft een bevoorrechte toegang tot de Europese interne markt, maar moet wel een aantal Europese regels volgen. “Het Verenigd Koninkrijk streeft geen enkele relatie met Europa na die gebaseerd is op een afstemming op de wetten van de Europese Unie”, zo maakte de premier duidelijk tijdens een conferentie van werkgversorganisaties. Eerder was bekendgemaakt dat de nieuwe Britse regering zou proberen om de openstaande vragen, onder meer over het Noord-Ierse protocol, de komende weken uit te klaren. (MDV)

KALLOSLUIS –

De Kallosluis is morgen – woensdag 23 november – van 8.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Ook de Kruisschanssluis is op 23 november van 9.00 uur tot 16.00 uur buiten dienst. (JD)

COKE –

In verschillende havens in Zuid-Amerika zijn de afgelopen dagen grote partijen cocaïne bestemd voor de haven van Antwerpen onderschept. In totaal werd meer dan 1,3 ton coke tegengehouden. Dat meldt Gazet van Antwerpen. Op zaterdag 19 november 2022 werd in de Colombiaanse havenstad Santa Marta een container met bananen doorzocht door de politie. In de bananendozen werd 665 kilogram cocaïne aangetroffen. Ook in de haven van de Uruguayaanse hoofdstad Montevideo werd maandag een partij drugs onderschept. Douaniers troffen in een koelcontainer met bevroren vlees 600 blokken coke, goed voor 653 kilo aan. De container had als eindbestemming Sint-Petersburg in Rusland maar zou nog een tussenstop maken in Antwerpen. (JD)