Finnlines, Cool Solutions, W. Wilhelmsen, snelwegparking, scheepswrak

Kort, Varia
Julie Desmet
20220901 Gibraltar stookolie lekt uit OS 35
Uit de gestrande ‘OS 35’ lekt stookolie © InfoGibraltar

Cool Solutions investeert in een eigen remtestbanksysteem, Port of Antwerp-Bruges wint de ‘Ports & Harbour Award’, de snelwegparking ter hoogte van Kruibeke op de E17 richting Gent krijgt hekwerk en het gestrande cargoschip ‘OS 35’ wordt verwijderd.

COOL SOLUTIONS –

Rorotraileroperator Cool Solutions uit Oostende heeft geïnvesteerd in een eigen remtestbank-systeem. “Op deze manier kunnen wij onze eigen vloot nog beter beheren, onderhouden en voorbereiden voor de keuring. De remtestbank staat ook ter beschikking voor derden”, zegt Patrick Callemien, commercieel manager bij Cool Solutions. Het Oostendse transportbedrijf beschikt zelf over driehonderd trailers. (YDS) 

FINNLINES –

Roro-operator Finnlines werd door de Spaanse overheid geregistreerd voor de Eco-korting voor trailervervoer. Met die steun voor schepen met een lage koolstofuitstoot, stimuleert Spanje het overzetten van transport van de weg naar shortsea. Per volle of lege trailer op Finnlines’ rotatie van Bilbao met Zeebrugge en Antwerpen, geldt een korting van 7,20 euro. Het programma startte op 21 september en loopt tot 31 maart 2023 en kan met twee jaar worden verlengd. (RJ)

SCHEEPSTROSSEN –

Roro-operator Wallenius Wilhelmsen en dienstverlener Wilhelmsen Ships Service starten een recyclageprogramma voor scheepstrossen. Meerkabels worden doorgaans drie tot zeven jaar gebruikt, waarna ze belanden in een verbrandingsoven, op een stort of door sommigen in zee gedumpt worden. Dat vinden de initiatiefnemers zonde van de nieuwe kunststofvezels (‘virgin plastics’) waarvoor vandaag circulaire hergebruikmethodes bestaan. Ze willen jaarlijks 10.000 ton scheepstrossen verzamelen en terugbrengen naar de touwslagerij van Wilhelmsen Ships Service in Oslo. Wallenius Wilhelmsen beheert een vloot van ruim 130 schepen. (RJ)

ANTI-DRUGSCAMPAGNE – 

In het Nederlandse gedeelte van North Sea Port krijgt de anti-drugscampagne ‘Wat heb je aan €30.000,- als daarna…?’ een vervolg. Havenmedewerkers zijn regelmatig getuige van verdachte activiteiten. Bovendien kunnen ze door criminelen benaderd worden voor ‘hulp’ in ruil voor geld. Om ervoor te zorgen dat ze hier niet op ingaan en zaken melden, start dit najaar opnieuw de campagne die vorig jaar meer dan 85.000 mensen bereikte. Nieuw is dat de campagne nu niet alleen in het Nederlands is maar ook in het Engels, om een bredere doelgroep te bereiken. Er werd nieuwe inhoud toegevoegd en de campagne wordt op YouTube ingezet. (YDS) 

TS AWARDS –

Op een galadiner in het Turkse Istanbul werden, naar aanleiding van de 26e International Tug & Salvage Convention op 29 september 2022, de ITS Awards uitgereikt. Die prijzen worden uitgereikt aan bedrijven of instanties die actief zijn in de sleep- en bergingsindustrie. Port of Antwerp-Bruges ging er aan de haal met de Ports & Harbour Award voor zijn investeringen in het gebruik van sleepboten op alternatieve brandstoffen en investeringen in bunkeringinfrastructuur. (BM)

SNELWEGPARKING –

Een aannemer heeft hekwerk geplaatst rond de snelwegparking ter hoogte van Kruibeke op de E17 richting Gent. De Vlaamse regering trok een budget van 775.000 euro uit voor een beveiliging van de parking, inclusief camerabewaking. Er komt normaal gezien ook een constructie op de middenberm zodat transmigranten de snelweg niet meer kunnen oversteken. In Het Laatste Nieuws geeft de lokale politie wel te kennen dat de problematiek met inklimmende transmigranten op de parking intussen fel verminderd is. (YDS)

SCHEEPSWRAK –

Er wordt een aanbesteding uitgeschreven voor het verwijderen van cargoschip ‘OS 35’, dat op 29 augustus buiten de haven van Gibraltar strandde. Door de schade na de aanvaring met tanker ‘Adam LNG’ en de impact van het weer, wordt het 178 meter lange schip als een wrak beschouwd. Volgens de wetgeving van de internationale, gaf de havenkapitein aan de eigenaar het bevel om het wrak tegen uiterlijk 31 mei 2023 te verwijderen. De ‘OS 35’ voer voor Oldstone Management Ltd. uit Libanon onder de vlag van Tuvalu en was met een lading staal onderweg naar Vlissingen. (RJ)