BD Logistics, heftrucks, gaslek, controle, DB, drugs en staking

Kort, Varia
Julie Desmet
20220922 Gent VIVES studenten werkbezoek
Studenten Supply Chain Management Hogeschool VIVES © VIVES

Adecco start een opleidingstraject voor heftruckchauffeurs en magazijniers, honderden blokken cocaïne vallen op straat bij een controle, Deutsche Bahn investeert 19 miljard euro, er is een gaslek in de Oostzee en BD Logistics heeft nieuwe eigenaars.

BD LOGISTICS –

Het managementteam van Belgian Distribution Group, waarvan BD Logistics een onderdeel is, heeft het bedrijf overgenomen. Het managementteam bestaat uit CEO Raf Lambrix, CFO Roel Simons en managing directors Roel Simons en Leen Dehantschutter. Na de overname van stadsdistributeur CityDepot en de specialist in oversized leveringen Dockx Select in 2020, zet BD Logistics in op lokale logistiek met toegevoegde waarde. (YDS) 

HEFTRUCKCHAUFFEURS – 

Uitzendgroep Adecco start in België een nieuw mobiel opleidingstraject voor heftruckchauffeurs en magazijniers. Het Zwitserse bedrijf heeft geïnvesteerd in drie grote, mobiele VR-simulatoren om jaarlijks meer dan vierhonderd heftruckers en orderpickers voor de Belgische arbeidsmarkt op te leiden. Vandaag staan er vierduizend vacatures open in ons land en solliciteren er amper twee kandidaten per openstaande job, vaak zonder de juiste opleiding. (YDS) 

FELIXSTOWE –

Zoals aangekondigd, legden vanmorgen opnieuw 1.900 van de 2.500 havenarbeiders in Felixstowe voor acht dagen het werk neer. Net als in augustus, staken ze voor een aanpassing van de lonen aan de met meer dan 10% gestegen levensduurte in het Verenigd Koninkrijk (VK). Havenexploitant Hutchison deed een voorstel voor een verhoging van 7% plus een premie van 500 pond met terugwerkende kracht tot 1 januari 2022. Felixstowe behandelt de helft van de containers in het VK. De impact op de diensten met de Beneluxhavens valt af te wachten. (RJ)

VIVES – 

De studenten Supply Chain Management van Hogeschool VIVES Kortrijk trapten het academiejaar af met een verkenning van het Gentse deel van North Sea Port. De topattractie was een rondvaart met lokale havenkenner Jean-Louis Vandevoorde aan boord van de ‘Jakob van Artevelde’ (zie foto). Eind december 2022 is er voor de studenten een netwerkevenement met logistieke partners. In het voorjaar plant VIVES een eerste alumni-evenement in combinatie met het postgraduaat Supply Chain Management van de Brugge Business School. (RJ)

SCHELDEKAAIEN –

Na de vooraanbesteding van juli 2022 voor noodstabilisatiewerken aan de ‘zwevende’ Scheldekaaien publiceert de Vlaamse Waterweg nu een ‘Aankondiging van een opdracht’. Metingen van de stabiliteit van de kaaimuur ter hoogte van de D’Herbouvillekaai toonden aan dat de huidige oude Scheldekaai aanzienlijke en versnelde horizontale verplaatsingen onderging met een nefaste impact op en beschadigingen aan de bestaande Sigmakering en de naastliggende nieuwe overslagkade van Blue Gate Antwerp. Beperkte maatregelen volstonden niet meer om het verdere bezwijken van de bestaande oude Scheldekaai tegen te gaan waardoor noodstabilisatiewerken nodig zijn. De werken zouden in 2023 moeten kunnen starten. (BM)

VERKEERSCONTROLE –

De politie van Klein-Brabant heeft achttien vrachtwagens gecontroleerd tijden een verkeersactie in samenwerking met VLABEL (De Vlaamse Belastingsdienst). Tijdens de controle werd er in totaal voor meer dan 11.000 euro aan boetes geïnd. Er werden onder meer boetes uitgedeeld voor inbreuken op het gebruik van de tachograaf, ladingzekering, ADR-wetgeving en schouwing. Daarnaast werd ook nog een onverzekerde vrachtwagen staande gehouden en werd één chauffeur betrapt op het gebruik van zijn gsm-toestel achter het stuur. (YDS) 

DRUGS – 

De Nederlandse politie heeft in het weekend van 24-25 september 2022 1.822 kilogram cocaïne onderschept in een vrachtwagen met Belgische nummerplaat. De drugs waren onderweg vanuit België richting de Rotterdamse haven en hebben een straatwaarde van ruim 191 miljoen euro. De vrachtwagen werd ter hoogte van Barendrecht aan de kant gezet voor een controle. “Toen agenten de deuren van de zeecontainer openden, vielen honderden blokken cocaïne op straat”, zegt woordvoerder Mark van der Wel van het openbaar ministerie in Rotterdam. De bestuurder, een 28-jarige Roemeen, is aangehouden en wordt voorgeleid aan de rechter-commissaris. De drugs zijn inmiddels vernietigd. (JD)

DEUTSCHE BAHN – 

Spooroperator Deutsche Bahn (DB) investeert tot 2030 een recordbedrag van 19 miljard euro in nieuw rollend materieel voor zowel het goederen- als het passagiersvervoer. Voor het goederenvervoer gaat het onder meer om modulair opgebouwde goederenwagons die aan de behoefte van elke klant kunnen aangepast worden. Ze bestaan uit een platform in verschillende lengtes waarop de modulaire opbouw geplaatst wordt. Daarnaast wordt er geïnvesteerd in de digitale automatische koppeling en in dual-powerlocomotieven die zowel op groene stroom als op milieuvriendelijke biobrandstoffen zullen kunnen rijden. (KH)

GASLEK – 

De Deense maritieme autoriteit heeft op maandag 26 september 2022 een gaslek gemeld in de Oostzee, vlak bij de gaspijpleiding Nord Stream 2 tussen Rusland en Duitsland. Eerder op de dag was al melding gemaakt van een drukverlies dat vastgesteld was in de pijplijn. De operator van de pijpleiding heeft ondertussen ook bevestigd dat er een lek is in de onderzeese leiding. Het gaslek is volgens de maritieme autoriteit “gevaarlijk voor het scheepvaartverkeer”. De scheepvaart is verboden binnen een straal van vijf zeemijl rond de gemelde positie, zo meldt de autoriteit. (JD/Belga)