MSC, wet-Major, feest Ringoot, MAA, spoorlawaai, brand, drugs en sloop

Kort, Varia
Julie Desmet
20220607 Antwerpen Familie Ringoot
V.l.n.r.: mama Ringoot, grootmoeder Solange Ringoot, CEO Sophie Ringoot en dochter Axelle. © BM

MSC rondt de kaap van tweehonderd transacties op de tweedehandsmarkt, Maastricht Aachen Airport blijft open, in Zeebrugge wordt de laatste van de versleten portaalkranen gesloopt, de wet-Major bestaat 50 jaar en rederij Ringoot viert twee keer feest.

RINGOOT – 

Afgelopen vrijdag 3 juni werd er bij rederij Ringoot twee keer feest gevierd. Onder grote belangstelling van collega’s, leveranciers en medewerkers werd hun nieuwste schip de ‘MTS Phorcys‘ gedoopt door CEO Sophie Ringoot en dochter Axelle (zie foto). Paul Renders, aalmoezenier van het Kerkschip, zegende het schip. Liane Engibarjan, gekend van haar vlogs over de binnenvaart, vaart samen met haar kersverse echtgenoot, Alex Pomp, op de ‘Phorcys’ en wisselt elke veertien dagen met kapitein Jaap Van Belen en zijn bemanning. Naast het doopfeest werd ook nog het zeventigjarige jubileum van rederij Ringoot gevierd. (BM)

MSC – 

Met de aankoop van vijf containerschepen van 8.300 tot 9.038 teu van Seamax Capital Management heeft de Zwitserse rederij MSC de kaap van tweehonderd transacties op de tweedehandsmarkt gerond. Volgens de Franse databank Alphaliner kocht de rederij van de Italiaanse familie Aponte sinds augustus 2020 al 207 schepen van andere rederijen. Vorige week raakte bekend dat ook Sinokor nog twee panamaxschepen van 4.800 en 5.042 teu aan de carrier uit Genève heeft verkocht. (SV)    

MAASTRICHT AACHEN AIRPORT – 

De Limburgse Staten hebben beslist dat Maastricht Aachen Airport openblijft. De luchthaven moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Het aantal mensen dat ernstige hinder ervaart, mag op 1 januari 2025 maximaal 5.600 zijn. In 2035 moet dat cijfer gereduceerd zijn tot 4.200. Er moet ook een omgevingsfonds komen dat de overlast voor omwonenden vermindert. In december 2021 kwam de provincie Limburg nog met een conceptrapportage dat de sluiting van de luchthaven het gunstigste scenario zou zijn. (MDV)

WET-MAJOR – 

De vakbonden vieren op 8 juni het vijftigjarige bestaan van de wet-Major. Die wet biedt extra bescherming en garanties aan de havenarbeiders. De wet-Major is sinds lang het voorwerp van discussie tussen enerzijds de vakbonden die de wet willen behouden, en de havenbazen of terminals die de wet eerder zien verdwijnen. Ondanks diverse procedures, acties en gemor is de wet er nog altijd. Het ACV trekt voor de viering naar Strantwerpen waar ook kersvers Vlaams minister van werk Jo Brouns aanwezig zal zijn. Het BTB trekt dan weer naar de Ark aan het havenhuis. (PhVDi)

SPOORLAWAAI –

Omdat vanaf december 2024 geen lawaaierige goederentreinen meer mogen rijden op bepaalde delen van het Europese spoornet, moeten spooroperatoren investeren in geluidsbeperkende maatregelen zoals stille remmen. In 2017 pleitte voormalig CEO van Lineas, Geert Pauwels, op een debat van de Europese spoororganisatie CER over het probleem al voor co-financiering voor het retrofitten van de bestaande wagonvloot. Om de spooroperatoren aan te moedigen om de geluidsemissies van hun wagons te verminderen, lanceert FOD Mobiliteit een steunregeling, zo meldt Belga. Het gaat om een budget van 2,180 miljoen euro. (KH)

SLOOP –

In de scheepvaartberichten van Port of Antwerp-Bruges wordt gemeld dat zaterdag 11 juni in Zeebrugge de laatste van de versleten portaalkranen op het Westerhoofd gesloopt wordt. Tussen ongeveer 14.00 uur en 15.00 uur wordt scheepvaart nabij Kaai 205 verboden. Op zaterdag 7 mei werd de voorlaatste Noell-kraan van het voormalige Container Handling Zeebrugge (CHZ) geveld. De constructie werd met snijbranders verzwakt en vervolgens door een grote bouwkraan omvergetrokken. Het havenbestuur investeert niet meer zelf in uitrusting en vervangt de versleten portaalkranen niet. De huidige gebruiker van de terminal P&O Ferries schakelt over op gehuurde mobiele hijstoestellen. (RJ)

DRUGS – 

Het openbaar ministerie heeft zeven jaar cel en 20.000 euro boete gevorderd voor Maarten V. O. (37) uit Brecht. De douanier had in opdracht van het drugsmilieu opzoekingen naar containers verricht. Hij wordt vervolgd voor deelname aan een criminele organisatie, voorbereidende handelingen en invoer van verdovende middelen. Er werd hem gevraagd om containers te traceren, om na te kijken of ze geblokkeerd stonden of gecontroleerd gingen worden. Hij probeerde ook andere collega’s bij de douane te corrumperen. Het vonnis volgt op 30 juni 2022. (JD/Belga)

BRAND –

Bij een zware brand in een containeropslagplaats in Sitakunda in Bangladesh zijn 49 doden en meer dan 300 gewonden geteld. Honderden brandweermannen kwamen na de brand ter plaatse om die te blussen, maar werden verrast toen verschillende containers met chemicaliën ontploften, waarna vuurballen de lucht in vlogen. Minstens negen brandweermannen kwamen al om het leven. De brand is intussen onder controle, maar het vuur is nog niet volledig gedoofd. Dertig tot veertig containers branden nog. Het leger heeft 250 soldaten naar de site gestuurd om hulp te bieden. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk. (JD/Belga)