MSC, Euronav, DEME, Laupat Industries, Contargo, Stena Line en drugs

Kort, Varia
Julie Desmet
20220610 Schip van het type Stena E-Flexer
Een schip van het type Stena E-Flexer © Stena Line

MSC lanceert een ‘vessel-to-cloud-infrastructuur’, Frontline verhoogt zijn belang in Euronav, de ropaxferry ‘Stena Estelle’ komt in juli uitzonderlijk naar Antwerpen en de Tijsmanstunnel gaat in de nacht van 13 en 14 juni in één richting dicht.

EURONAV – 

De Noorse tankerrederij Frontline heeft haar belang in de Belgische sectorgenoot Euronav opnieuw opgetrokken. De Noren kochten bijkomend 3,82% via een aandelenruil. Het gaat al om de tweede transactie op enkele weken tijd. Frontline zou hiermee, rechtstreeks en onrechtstreeks via topman John Frederiksen, al meer dan 16% van het kapitaal van Euronav in handen hebben. Euronav en Frontline maakten begin april 2022 bekend dat ze willen fuseren, wat op verzet stuit van de hoofdaandeelhouder van Euronav: CMB. CMB controleert 19,59% van Euronav. (JD)

FERRY – 

De gloednieuwe ropaxferry ‘Stena Estelle’ wordt op 14 juli 2022 uitzonderlijk in Antwerpen verwacht. Het schip dat 1.200 passagiers en 3.600 lijnmeter vracht kan vervoeren, is een zusterschip van de ‘Stena Estrid’ (zie foto) en werd in mei in China opgeleverd door Jinling Shipyard. De grote veerboot gaat varen tussen Karlskrona in Zweden en Gdynia in Polen. Om de tocht van China naar Zweden niet volledig leeg te maken, zal de ‘Stena Estelle’ op 30 juni rorolading oppikken in Jebel Ali (Dubai) met bestemming Antwerpen. Dat transport wordt geregeld door rorospecialist NMT Shipping. (SV) 

LAUPAT – 

Laupat Industries, het Antwerpse recyclagebedrijf van autobanden, meldt dat het niet naar het NextGen District in de Antwerpse haven komt, in tegenstelling tot eerder aangekondigd. Laupat kiest voor een andere locatie in de haven, omdat het op de voormalige Opelsite geen rechtstreekse toegang krijgt tot het water en het spoor. “Daardoor zou de aan- en afvoer van onze materialen volledig met vrachtwagens moeten gebeuren. Dat staat haaks op onze doelstelling om CO2-neutraal te zijn”, meldt mede-oprichter Frank Lauwers aan Gazet van Antwerpen. “We hebben al een locatie gevonden, maar delen die pas mee als de concessieovereenkomst is getekend”, klinkt het verder. Laupat Industries verwacht tegen 2024 operationeel te zijn in de haven van Antwerpen met drie reactoren. (JD)

CONTARGO –

Multimodaal operator Contargo en Rhenus Trucking hebben van de Duitse overheid groen licht gekregen voor financiële ondersteuning bij de aankoop van 28 elektrische trekkers van 44 ton op batterijen en de bijhorende infrastructuur. Contargo is een onderdeel van de Rhenusgroep. De trucks zullen ingezet worden op een vijftiental terminals van het Contargonetwerk in Duitsland. Rhenus Trucking zal de trucks bestellen bij verschillende constructeurs en ze daarna ter beschikking stellen van Contargo. De financiële steun geldt niet alleen voor de aanschaf van de trucks maar ook voor laadinfrastructuur, batterijopslag, energiebeheersystemen en alle werken voor de installatie. (KH)

DEME – 

Het nieuwe installatieschip ‘Orion’ van de Belgische baggeraar DEME heeft met succes zijn eerste XXL-monopijler geïnstalleerd voor het Duitse offshorewindmolenpark Arcadis Ost 1. De ‘Orion’ is vanwege het grote hijsvermogen (maximaal 5.000 ton) uniek in zijn soort. Het kraanschip zal in totaal 28 monopijlers installeren, die met een lengte van 110 meter en een gewicht van meer dan 2.000 ton de grootste monopijlerfunderingen zijn die ooit in Europa werden gebouwd. De ‘Orion’ is het eerste monohullschip dat deze werken ​in drijvende omstandigheden kan uitvoeren, waardoor de installatietijd drastisch wordt teruggebracht. (JD)

TIJSMANSTUNNEL –

In de nacht van maandag 13 en dinsdag 14 juni 2022 tussen 20.00 uur en 5.00 uur wordt de Tijsmanstunnel op de R2 in één richting afgesloten. Tijdens de eerste nacht wordt de tunnel in de richting van Gent afgesloten. Tijdens de tweede nacht in de richting van Nederland. Het verkeer wordt plaatselijk bovengronds omgeleid via de Scheldelaan (N101). In de tunnelkoker waarin niet gewerkt wordt, zijn alle rijstroken normaal beschikbaar. (JD)

DRUGS – 

Het openbaar ministerie heeft vijf jaar cel en 20.000 euro boete gevorderd voor ‘Samy O.’, een voormalige planner bij containerbehandelaar PSA in de Antwerpse haven. De twintiger had info over containers doorgespeeld aan drugscriminelen. Zij hadden hem daarvoor 25.000 euro betaald. In een van die containers werd 719 kilo cocaïne aangetroffen. De speurders kwamen Samy O. begin 2021 op het spoor door onderschepte communicatie in het onderzoek naar de gekraakte berichtendienst Sky ECC. (JD)

MSC – 

Met Vessel Insight, een digitaal product van de Noorse technologiegroep Kongsberg Maritime, kondigt MSC een ‘vessel-to-cloud-infrastructuur’ aan die het wil gebruiken om emissies te verminderen en zijn volledige vloot containerschepen te optimaliseren. De vijfjarige overeenkomst omvat de levering van Kongsberg Digitals data-infrastructuurdienst Vessel Insight en Kongsberg Digitals Vessel Performance-applicatie op de hele vloot in eigendom van MCS, bestaande uit zo’n vijfhonderd schepen. (BM)