Maritieme Pint, DAF, Truckersquiz, Jan De Nul, Havenspoorlijn en drugs

Kort, Varia
Julie Desmet
20220603 Harry Wolters (links) en Harald Seidel
Harry Wolters (links) en Harald Seidel © DAF

De Antwerp Traffic Club organiseert de tweede postcorona ‘Maritieme Pint’, Jan De Nul bestelt een high-endkraansimulator, het spoorvervoer op de Havenspoorlijn in Rotterdam wordt stilgelegd, VSV lanceert ‘de Truckersquiz’ en een nieuwe top bij DAF.

SEINE-NORD EUROPE – 

In 2024 wordt gestart met het op Europees gabariet brengen van de Oise tussen Compiègne en Creil over een afstand van 42 kilometer, zo meldt L’Antenne. Het traject vormt het zuidelijk sluitstuk van het nieuwe kanaal Seine-Nord Europe. De Oise zal daardoor toegankelijk worden voor schepen tot 4.400 ton en 180 meter lengte (klasse Vb). De vaargeul van de rivier wordt verdiept van 3 naar 4 meter. Op sommige plaatsen zal het verloop van de vaargeul aangepast worden. Met het project is een investering gemoeid van bijna 342 miljoen euro. De werken zullen vier jaar duren en zullen samenlopen met de realisatie van het nieuwe kanaal Seine-Nord, dat volgens de planning in 2028 klaar moet zijn. (KH)

JAN DE NUL –

Baggeraar Jan De Nul bestelde voor zijn twee nieuwe offshore-installatieschepen ‘Voltaire’ en ‘Les Alizés’, een high-endkraansimulator. De simulator zal gebaseerd zijn op echte fysica en de echte scheepsmodellen. Bedoeling is de crewleden op te leiden en in een volledig veilige omgeving, complexe offshore-installaties in de meeste uitdagende omstandigheden realistisch te simuleren. Het ene schip is uitgerust met een kraan van 3.000 ton hefvermogen, het andere met een van 5.000 ton. De simulator, die gebouwd wordt door het Noorse OSC, komt in het simulatorcentrum in het nieuwe kantoorgebouw van Jan De Nul in België. De cabine van de kraanman wordt geïnstalleerd in een 7 meter hoge koepel. Het schipbesturingssysteem krijgt een levensecht brugpaneel. (KH)

DAF –

Harry Wolters (links op de foto), president-directeur van vrachtwagenconstructeur DAF, maakt promotie binnen het moederbedrijf PACCAR en wordt vanaf 1 augustus general manager Global Powertrain & Electrification. In zijn huidige functie als PACCAR vicepresident en president-directeur van DAF, wordt hij met ingang van dezelfde datum, opgevolgd door Harald Seidel. Seidel is sinds 2001 in dienst bij DAF en werd in 2017 gepromoveerd tot directeur Finance en lid van de DAF Board of Management. (YDS) 

TRUCKERSQUIZ –

Vrachtwagenchauffeurs zetten zich dagelijks in om hun lading veilig naar de eindbestemming te brengen. Bovendien is de wegcode voor hen complexer dan voor andere weggebruikers. Daarom lanceert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) de Truckersquiz, waarmee vrachtwagenchauffeurs op een speelse manier hun verkeerskennis kunnen testen en mooie prijzen kunnen winnen. Deelnemen kan hier.(YDS) 

HAVENSPOORLIJN ROTTERDAM –

Van zaterdag 4 juni tot en met woensdagmiddag 8 juni 2022 wordt het spoorvervoer op de Havenspoorlijn in Rotterdam stilgelegd, zo meldt Spoorpro.nl. In die periode worden wissels vervangen, overwegen op calamiteitenwegen vernieuwd, sleuven voor de brandblusvoorziening gegraven en verlichting vervangen. Om zo min mogelijk hinder te veroorzaken, werd voor de werken het Pinksterweekend gekozen. Vanaf woensdagmiddag kunnen de treinen weer normaal over de Havenspoorlijn rijden. (KH)

DRUGS – 

Duikers die werken voor de Franse douane, hebben 124 kilogram cocaïne ontdekt in een holte in de romp van een vrachtschip uit Brazilië. De kapitein en zijn 23-koppige bemanning zijn gearresteerd. Het schip was chemische pulp aan het lossen in de haven van Rochelle toen de douanebeambten het schip controleerden. Op een diepte van 12 meter ontdekten de duikers een ongebruikelijke band die uit het rooster stak en de holte afdekte. Drie duikers hebben de ambtenaren geholpen de zakken boven water te halen. (JD/Belga)

MARITIEME PINT –

Volgende week vrijdag 10 juni 2022 organiseert de Antwerp Traffic Club (ATC) de tweede postcorona ‘Maritieme Pint’ in de Antwerpse Gaarkeuken 110. Het maritieme event staat al jarenlang bekend voor zijn ‘shipping ambiance’. Bedrijven kunnen zich via het sponseren van een vat (alcoholvrij) bier in de kijker zetten. Disco Bar Betamax zal instaan voor de swingende sfeer. De Maritieme Pint start om 17.30 uur in Gaarkeuken 110, Vosseschijnstraat 21 B, Antwerpen. Parkeren kan op de parking van Kinepolis, Brico of Decathlon. (JD)