MAN, Lineas, DSV, CCC, Pharma, Hedwigepolder, PFAS en Zandvlietsluis

Kort, Varia
Julie Desmet
20220621 Gent-Piadena Lineas intermodale 90-voet wagons
Intermodale 90-voetwagons op de verbinding Gent-Piadena van spooroperator Lineas © Lineas

Continental Cargo Carriers (CCC) start met groupage voor export naar het Verenigd Koninkrijk, Lineas schaft honderd nieuwe intermodale 90-voetwagons aan, Pharma.Aero verwelkomt DSV als volwaardig lid en MAN test voor het eerst zijn nieuwe e-truck ‘Lion’.

CONTINENTAL CARGO CARRIERS –

Het Brits-Belgische transportbedrijf Continental Cargo Carriers (CCC) start vanaf 4 juli 2022 in Oostende met groupage voor export naar het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent een volgende stap in het expansieplan dat vorig jaar werd gestart met extra aanwervingen en de bestelling van 157 nieuwe trailers. Na de zomer opent CCC een bijkantoor in Rotterdam. Dat zal met nog eens honderd extra trailers ondersteund worden. (RJ)  

LINEAS – 

Spooroperator Lineas heeft recent een batch van honderd nieuwe intermodale 90-voetwagons aangeschaft (zie foto). Ze maken deel uit van in totaal een driehonderdtal nieuwe wagons die de afgelopen jaren aan de vloot werden toegevoegd via leveranciers zoals Ermewa, GATX en Touax. De honderd nieuwe wagons dienen voor vervoer van 45’-containers op de nieuwe verbinding Gent-Piadena. Tegen eind deze zomer worden de laatste elf wagons van die honderd geleverd. (KH)

MAN –

Vrachtwagenconstructeur MAN heeft zijn eerste test achter de rug met de nieuwe e-truck ‘Lion’ met een dagelijks bereik van 600 tot 800 kilometer. De truckbouwer zet ook volop in op de omschakeling van zijn medewerkers naar de productie van elektrische trucks. Tegen eind 2022 zullen 2.000 werknemers op de site ongeveer 10.000 uur aan opleiding hebben gevolgd in het gebruik van de nieuwe hoogspanningstechnologieën. Tegen 2024 zal de nieuwe elektrische truck verkrijgbaar zijn. (YDS) 

WATERBOUWKUNDIG LABORATORIUM – 

Het Waterbouwkundig Laboratorium (WL) werd door de Vlaamse overheid officieel erkend als Vlaamse Wetenschappelijke Instelling (VWI). Het WL is een afdeling van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken en onderzoekt al bijna 90 jaar de invloed van menselijke activiteit en van de natuur op watersystemen en de gevolgen ervan voor de scheepvaart en watergebonden infrastructuur. De activiteiten zijn verspreid over twee sites: het hoofdkantoor in Antwerpen en het Maritiem Onderzoekscentrum in Oostende. (JD)

PHARMA.AERO –

Farmakoepel Pharma.Aero verwelkomt transport- en logistieke dienstverlener DSV als volwaardig lid en het risicobeheerplatform voor de farmaceutische toeleveringsketen Mytigate als geassocieerd partner. Pharma.Aero telt nu 46 leden en geassocieerde partners, waaronder lifescience- en medtech-verladers, IATA CEIV-gecertificeerde vrachtgemeenschappen, luchthavenexploitanten en andere belanghebbenden uit de luchtvrachtsector. (MDV)

PFAS – 

Het voorbije jaar zijn in Vlaanderen 27 omgevingsvergunningen van bedrijven opengebroken om de PFAS-voorwaarden aan te scherpen. Die bedrijven – waarvan een aantal in de Antwerpse haven – moeten hun bedrijfsproces bijsturen om minder PFAS te lozen in de Vlaamse waterlopen zoals de Schelde. “Ik ben ervan overtuigd dat de oplossing tegen PFAS, een Europees uitdoofbeleid is. Maar we nemen alvast onze verantwoordelijkheid om binnen onze bevoegdheden bedrijven te verplichten bij te sturen”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. (JD/Belga)

HEDWIGEPOLDER – 

De Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen kan definitief onder water worden gezet, schrijft de Nederlandse natuurminister Christianne Van der Wal in een brief aan het parlement. Partijen wilden eerst de afronding van onderzoeken naar de aanwezigheid van schadelijke PFAS. Die onderzoeken geven volgens de minister geen aanleiding om te stoppen met het ontpolderen. Naar verwachting staat de Hedwigepolder, nabij de grens met Vlaanderen, eind september of begin oktober 2022 onder water. (JD/Belga)

ZANDVLIETSLUIS – 

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op woensdag 22 juni 2022 van 4.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. (JD)