Erratum, groeivertraging, Titan, coke, windmolens, CMA CGM en Amazon

Kort, Varia
Koen Heinen
20220614 Windpark ArcelorMittal Storm
Luchtbeeld ArcelorMittal windmolens © Storm

Foutje op nieuwe website PoAB, havenarbeiders opgepakt, Belgische economie vertraagt, subsidieloos windmolenpark ArcelorMittal, CMA CGM in Air France-KLM, Titan Cargo sluit samenwerkingsdeal, veroordeling voor mensensmokkel en Amazon test drone.

ERRATUM –

Op de homepage van de nieuwe website van de fusiehaven Port of Antwerp-Bruges stond als beeld bij de cargo een foto van voor de verhuis van MSC naar linkeroever. Die zeer gedateerde keuze werd ons gisteren door meerdere lezers gesignaleerd. “Intussen is die spijtige vergissing rechtgezet”, meldt woordvoerder Gert Ickx van het havenbedrijf. “Helaas gebeuren dat soort dingen als je snel een nieuwe site online wil hebben. We zouden het waarderen mochten gebruikers van onze site ook aan ons melden als ze fouten vinden. Dat kan via communicatie@portofantwerpbruges.com.” (BT)

HAVENARBEIDERS –

Bij huiszoekingen in Antwerpen en Zwijndrecht zijn maandag – 13 juni 2022 – drie havenarbeiders opgepakt in het kader van een onderzoek naar invoer van drugs via de Waaslandhaven. Dat melden meerdere kranten. De opgepakte havenarbeiders worden gelinkt aan vier partijen cocaïne die tussen november 2020 en maart 2021 in de Waaslandhaven werden onderschept. In totaal gaat het om 1,4 ton cocaïne. Het betreft hier drie mannen tussen 25 en 30 jaar. Na verhoor mochten ze beschikken. Het onderzoek wordt verdergezet. (KH)

ECONOMIE –

Volgens de Nationale Bank van België zal de Belgische economie tijdelijk vaart verliezen. Naast de oorlog in Oekraïne en de coronalockdowns in China, die de mondiale aanvoerketens hebben verstoord, zorgt de energieschok voor een duidelijke verarming. Vanaf eind dit jaar zou de economische groei weer aantrekken. In mei liep de inflatie op tot net onder 10%. De hoge prijzen via de indexeringsmechanismen hebben een grote impact op de loonkosten, die tegen 2024 met ruim 14% zouden toenemen. De krachtige loonkostenstijging vormt volgens de NBB een bedreiging voor het kostenconcurrentievermogen van de Belgische economie. Ook het begrotingstekort blijft de komende jaren onhoudbaar hoog en loopt bij ongewijzigd beleid op tot 5% van het bbp in 2024. (KH)

WINDMOLENPARK –

Op de terreinen van ArcelorMittal Belgium in de haven van Gent is het eerste subsidievrij windpark in gebruik genomen (zie foto). De drie windturbines van Storm zijn de grootste van België met een rotordiameter van 162 meter, een tiphoogte tot 230 meter en een vermogen van 6 MW per turbine. Het is bovendien het eerste windpark in ons land dat geen beroep doet op het systeem van groenestroomcertificaten. ArcelorMittal Gent koopt twintig jaar lang alle elektriciteit van het windpark tegen een vaste prijs. Het staalbedrijf verzekert zich zo van een gegarandeerde aanvoer van goedkope en hernieuwbare energie. (YDS)

TITAN CARGO –

Het Antwerpse Titan Cargo heeft een samenwerking gesloten met het Duitse Mansory Tuning om exclusieve luxewagens naar het Midden-Oosten te exporteren. Op jaarbasis gaat het om zo’n honderd wagens. Mansory staat bekend voor het tunen van exclusieve luxewagens zoals Rolls Royce, Bentley, Bugatti en Ferrari. Titan Cargo neemt daarvoor sinds kort het zeetransport richting Midden-Oosten voor zijn rekening. Beide bedrijven leerden elkaar kennen via Instagram. Volgens Peter Huybrechts van Titan Cargo kan zijn bedrijf dankzij de snelle transittijden en wekelijkse afvaarten vanuit Antwerpen richting Midden-Oosten, sneller schakelen dan de concurrenten in Duitse havens. (KH)

MENSENSMOKKEL –

Een 25-jarige Vietnamees is door de Brugse correctionele rechtbank veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor zijn aandeel in de zaak van de 39 dode Vietnamese migranten in een koelwagen tussen Zeebrugge en Purfleet in 2019. Hij regelde de transporten en liet zich zelfs na het fatale transport nog in met mensensmokkel. Een andere Vietnamees van 21 kreeg drie jaar effectieve celstraf voor zijn rol als uitbater van een safehouse in Anderlecht, van waar minstens acht dodelijke slachtoffers vertrokken waren. De verdachten werden in het Verenigd Koninkrijk opgepakt en beweerden allebei tevergeefs nog minderjarig te zijn. Ze kregen ook boetes van respectievelijk 120.000 en 64.000 euro. In deze zaak werden op 18 januari al 18 beklaagden veroordeeld. De meeste beklaagden tekenden intussen beroep aan. (RJ – Belga)

CMA-CGM –

Rederij CMA-CGM wordt met een belang van 9% de belangrijkste particuliere aandeelhouder van luchtvaartmaatschappij Air France – KLM. De luchtvaartgroep heeft zopas een kapitaalverhoging doorgevoerd van 2,256 miljard euro in het kader van een herkapitalisering. De Franse en de Nederlandse overheden zijn de grootste aandeelhouders met respectievelijk 28,6 en 9,3% van de aandelen. Met de kapitaalverhoging wil de luchtvaartmaatschappij de overheidssteun vervroegd terugbetalen en de schuldenlast verminderen. Door de covidcrisis leed de groep sinds 2020 11 miljard verlies. (KH)

AMAZON –

Amazon is van plan om dit jaar in Californië toch zijn dronebezorgdienstPrime Air, te lanceren. “Inwoners zullen zich kunnen aanmelden voor gratis dronebezorging,” zei Amazon in een verklaring. Het bedrijf wacht nog altijd op groen licht van de autoriteiten. De groep zegt een dozijn prototypes te hebben gemaakt alvorens het tot een model kwam dat zowel statische als bewegende obstakels kan identificeren en vermijden: van schoorstenen tot antennetoestellen en zelfs huisdieren. Prime Air heeft niet gespecificeerd hoeveel gewicht de drones zullen kunnen dragen of hoe ver ze zullen kunnen reizen. (BM)