DP World, K+N, Prologis, veiling MPM, ROC, truckparking en Visartsluis

Kort, Varia
Julie Desmet
20220608 Antwerpen DP World Annick De Ridder
Antwerps havenschepen Annick De Ridder op bezoek bij DP World aan het Deurganckdok © DP World

Antwerps havenschepen Annick De Ridder brengt een bezoek aan de terminal van DP World, De Vlaamse Waterweg zoekt kandidaat-uitbaters voor twee regionale overslagcentra en Kuehne+Nagel wil zijn activiteiten in Rusland verkopen.

DP WORLD – 

Antwerps havenschepen Annick De Ridder bracht op 7 juni 2022 een bezoek aan de terminal van DP World, waar zij, onder begeleiding van CEO Dirk Van den Bosch, plaatsnam in een straddle carrier om de nieuwe infrastructuur zelf te kunnen uittesten (zie foto). Ondertussen staan ook de automatiseringswerken op de terminal niet stil. De mechanische structuren van twee van de in totaal vier automatische stapelkranen (Automated Stacking Cranes of ASC’s) staan sinds een week recht. Volgende week wordt de tweede module opgebouwd en zullen ze van elektriciteit worden voorzien, zodat ze na de zomer van dit jaar in dienst kunnen genomen worden. In totaal worden er dit jaar twee en de komende jaren nog eens vijftien modules bijgebouwd om de containerdensiteit op de terminal te maximaliseren. (JD)

PROLOGIS –

Vorige week vierden Tilburgse organisaties elho group (bloempotten en plantenbakken) en Dollevoet (distributie) de opening van hun nieuwe warehouse: Prologis Park Tilburg DC5. Het is meteen het meest duurzame warehouse van Prologis in de Benelux. Duurzaamheid en circulariteit spelen een centrale rol bij de faciliteit: zonnepanelen, opslag van zonne-energie in een megabatterij en uitstekende voorzieningen en werkomstandigheden voor werknemers. Dit alles heeft geleid tot het BREAAM-keurmerk ‘Excellent’ en WELL Gold-certificering. Het distributiecentrum is bijna 40.000 m2 groot en biedt beide bedrijven voldoende ruimte om verder te groeien. (YDS) 

REGIONALE OVERSLAGCENTRA –

De Vlaamse Waterweg zoekt kandidaat-uitbaters voor twee regionale overslagcentra (ROC) in de Westhoek, langs de IJzer in Diksmuide en langs de Lovaart in Veurne. Beide terreinen beschikken al over een kaaiplateau. De ROC’s zijn bedoeld voor het faciliteren van de watergebonden overslag van bulk en palletten voor bedrijven die zelf niet over een kade beschikken. De toekomstige exploitant dient aan de bedrijven in de regio de mogelijkheid te geven om de watergebonden potenties in de Westhoek maximaal te benutten. Hij dient bovendien mee in te staan voor de uitrol van andere nieuwe opportuniteiten in de binnenvaart zoals Autonoom Varen, palletvervoer, afvalvervoer of het opzetten van kleine duwvaart. (KH)

VRACHTWAGENPARKINGS –

Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse overheid wil via een bevraging van vrachtwagenchauffeurs een beter zicht krijgen op de parkeermogelijkheden en de noden. Er kwam al meermaals kritiek op de parkeerfaciliteiten, onder meer wegens slecht onderhouden of zelfs het ontbreken van sanitair. Via de onlinebevraging, die via deze link terug te vinden is, kunnen vrachtwagenbestuurders deelnemen aan de enquête. (YDS) 

VISARTSLUIS –

Na het slopen van de oude Visartsluis voor het bouwen van een nieuwe sluis in Zeebrugge, moet de brug over de sluis een herinneringsplaats krijgen. Dat idee zullen afdelingssecretaris Matthias Bil (Open Vld) en gemeenteraadslid Jean-Marie De Plancke (Open Vld) aan het Brugse stadsbestuur voorstellen. Met de Visartsluis startte in 1904 het verhaal van de zeehaven van Brugge. Het was de enige zeesluis in Zeebrugge tot in 1985 de grote Pierre Vandammesluis opende. Op dit moment is de Visartsluis voor onbepaalde duur buiten gebruik wegens defect. (RJ)

MPM –

Maandag 13 juni (18.00 uur) sluit de tentoonstelling bij Cepa (Brouwersvliet, Zaal Anker) van de marineschilders Dirk Boumans en Leo Ost af met een ‘finissage’ én een veiling van acht maritieme schilderijen en pentekeningen. Daarbij gaat het onder meer om drie werken van Boumans en drie van Ost. De doeken zijn nog tot en met vrijdag op de (gratis) tentoonstelling te bezichtigen en staan ook afgebeeld op de website van de Vrienden van het Nationaal Scheepvaart Museum (VNSM). De opbrengst van de veiling, geleid door veilingmeester Peter Bernaerts, gaat naar de werking van de erfgoedstichting Maritiem Patrimonium (MPM) waarvan ex-schepen Marc Van Peel voorzitter is. Graag vooraf inschrijven via secretaris@vnsm.be. (PV)

K+N –

Kuehne+Nagel heeft een overeenkomst ondertekend om zijn activiteiten in Rusland te verkopen aan zijn plaatselijke managing director. Dat heeft de logistieke wereldspeler zelf bekendgemaakt. Op 1 maart had Kuehne+Nagel al laten weten dat het zendingen van en naar Rusland tijdelijk had opgeschort. De afronding van de transactie moet wel nog goedgekeurd worden door de Russische fusiewaakhond. (YDS)