Kennedytunnel, Liege Airport, DHL, Suezkanaal, tankers en waterstof

Kort, Varia
Julie Desmet
Suezkanaal
Suezkanaal © Maersk

Voor werkzaamheden wordt het verkeer in de Kennedytunnel de komende twee nachten herleid tot één rijstrook, het Suezkanaal boekte zijn hoogste omzet ooit en de bestelingen van ruwe olietankers zitten op een dieptepunt.

WATERSTOFINFRASTRUCTUUR – 

Port of Antwerp-Bruges en honderd andere bedrijven en organisaties uit het wegtransport en de waterstofindustrie, roepen samen in een open brief de lidstaten en de Europese beleidsmakers op om dringend werk te maken van een gecombineerd netwerk van waterstoftankstations en andere emissiearme tank- en oplaadinfrastructuren. Het tekent hiervoor een realistische tijdlijn uit. Zo zou er onder andere tegen 2030 om de honderd km een laadstation beschikbaar moeten zijn op het volledige trans-Europese transportnetwerk (TEN-T). Deze infrastructuur moet zorgen voor voldoende geografische dekking en capaciteit voor alle soorten alternatieve brandstoffen en is essentieel voor een succesvolle overgang naar een schoner Europees wegvervoer. (BM)

DHL – 

DHL neutraliseert sinds januari 2021 de koolstofemissies van alle ‘less-than-container load’ (LCL) zeevrachtzendingen. Door gebruik te maken van gecertificeerde, duurzame scheepsbrandstoffen heeft DHL de CO2-uitstoot voor alle LCL-zeevrachtzendingen van haven tot haven verminderd met meer dan 36.300 ton. DHL biedt zijn LCL GoGreen Plus-dienst nu aan meer dan 2.500 klanten aan, in zowel de lucht- als de scheepvaart, waarmee ze de CO2-emissiedoelstellingen ondersteunen zonder extra kosten. (BM)

LIEGE AIRPORT –

Door de toename van het aantal vrachtbewegingen dringt de stad Luik aan bij Liege Airport om vliegtuigen te gebruiken die minder lawaai maken. Dat meldt Belga. Er wordt ook onderzocht om de nachtvluchten te beperken. Alleen al op het niveau van de stad Luik leidde het openbaar onderzoek naar de nieuwe vergunningsaanvraag van Liege Airport tot 458 schriftelijke opmerkingen van burgers. Deze hadden betrekking op de lucht- en bodemkwaliteit, de toename van het luchtverkeer en de geluidshinder, het masterplan 2040 en de vliegtuigtypes. In totaal kwamen bijna 5.000 klachten binnen. (MDV)

KENNEDYTUNNEL – 

Deze maandag- en dinsdagnacht 2 en 3 mei 2022 wordt er gewerkt in de Kennedytunnel van 21.00 uur tot 5.00 uur. Het verkeer moet tijdens beide nachten door één tunnelkoker, waardoor er in elke richting maar één rijstrook beschikbaar is. Ook de naburige oprit Linkeroever van de R1 is afgesloten tijdens beide nachten, al vanaf 20.30 uur. (YDS) 

SUEZKANAAL – 

Het Suezkanaal in Egypte heeft in april 2022 zijn hoogste omzet ooit geboekt: 605 miljoen euro. Ondanks de oorlog in Oekraïne en de hoge olieprijzen lag de omzet 13,6% hoger dan in april 2021, aldus de Suez Canal Authority. Er vaarden tijdens de maand april 1.929 schepen door het kanaal, ruim 6% meer dan een jaar eerder. De omzet werd bovendien omhoog gestuwd door twee recente verhogingen van de doorgangsrechten. (JD/Belga)

WERKZAAMHEDEN  –

Een aannemer voert in opdracht van Wegen en Verkeer van 2 tot en met 6 mei 2022 onderhoudswerken uit op drie locaties op de Brusselse ring (R0), de E19 en de E411. Hij voert de werken ‘s avonds en ‘s nachts uit om de hinder voor het wegverkeer te beperken. Verkeer blijft altijd mogelijk, maar de rijweg zal tijdelijk versmald worden en er geldt een snelheidsbeperking tijdens de werken. De aannemer start telkens om 20.00 of 21.00 uur. Tegen de start van de ochtendspits wordt de rijweg volledig vrijgemaakt, zodat de automobilisten over de normale capaciteit van de weg beschikken. (YDS)   

TANKERORDERS – 

De orders voor olietankers zijn zeer dun gezaaid. Splash Extra meldde dat er in het eerste kwartaal van 2022 geen ruwe olietankers gecontracteerd werden. De laatste keer dat dit gebeurde was 27 jaar geleden, in het vierde kwartaal van 1995. Vooral containerschepen en lng-tankers werden in het afgelopen jaar aan de vleet besteld. De scheepswerven hebben volle orderboeken voor bijna drie jaar. (JD)

OOSTENDE –

Luchthaven Oostende-Brugge onderzoekt hoe op de grasvlaktes zonnepanelen geplaatst kunnen worden. Dat is bekendgemaakt bij het ontvangen van het ISO 14001-certificaat voor milieumanagement. Naast het strikt voldoen aan alle geldende milieuvoorschriften, kiest Luchthaven Oostende-Brugge sinds 2013 voor een milieumanagementsysteem dat voldoet aan de internationaal geaccepteerde norm ISO 14001. De verlenging is voor drie jaar geldig. De inspanningen zijn gericht op het beheersen en verbeteren van de milieuprestaties, zoals het terugdringen van het energieverbruik. (RJ)