DP World, Lineas, Hupac, Steven Polmans, PAI en ‘havenfusiegerechten’

Kort, Varia
Julie Desmet
20220505 Lineas bestelling containerwagens van het type 'Sggmrss'
Spooroperator Lineas bestelt 100 containerwagens van het type ‘Sggmrss’ © Lineas

DP World opent een nieuwe inlandterminal in het Roemeense Decea, TIACA lanceert een reeks regionale symposia, Hupac behaalde in 2021 een winst van bijna 12 miljoen euro en hotelscholen PIVA Antwerpen en Ter Groene Poorte maken ‘fusiegerechtjes’.

HAVENFUSIEGERECHT – 

Hans Van Grieken, editor voor de online en offline mediakanalen van Port of Antwerp, vroeg aan de leerlingen van hotelschool PIVA Antwerpen en Hotelschool Ter Groene Poorte om een gerecht te maken over hun haven. Dit in het kader van de recente fusie van de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Foodies kunnen zich verlekkeren op de gerechtjes – geïnspireerd op beide havens – in deze video. (JD)

APEC – 

Het opleidingscentrum APEC overhandigde de ‘APEC-Antwerp/Flanders Port Training Center’-certificaten aan de deelnemers van nv Havenbeheer Suriname voor het succesvol afronden van de op maat gemaakte training over “Port Management and Concession policies”. De training is onderdeel van de strategische samenwerking tussen het Havenbeheer Suriname en Port of Antwerp-Bruges International. De Surinaamse havenautoriteit ging in september 2021 een driejarige samenwerking aan met Port of Antwerp International (PAI) om strategische en marktanalyses uit te voeren, naast het eventuele ontwikkelen van een nieuwe haven. (JD)

LINEAS – 

Lineas heeft bij Ermewa een bestelling van honderd wagens van het type Sggmrss geplaatst. 69 daarvan werden al geleverd. De investering kadert in een verjonging van de Lineas-vloot. Een Sggmrss-wagen is uitermate geschikt voor het vervoer van verschillende soorten containers. Hij meet net geen dertig meter en beschikt over drie draaistellen. “Er kunnen maximaal twee 45’-containers op worden geplaatst”, weet Raphaël de Visser, woordvoerder van Lineas. “De vernieuwde vloot is te spotten op de trafieken tussen Gent-Zeehaven/Antwerpen en Segrate/Milaan (Italië).” (JP)

TIACA – 

De internationale luchtvrachtorganisatie TIACA lanceert een reeks regionale symposia, die bedoeld zijn om specifieke kwesties op regionaal niveau te bespreken. “Zo kunnen we nauwer samenwerken met onze leden in elke regio en bespreken met welke problemen zij in de dagelijkse praktijk te maken hebben”, zegt Steven Polmans, voorzitter van TIACA. Op het programma staan discussies over duurzaamheid, marktuitdagingen, personeelskwesties, economische vooruitzichten, digitalisering, veiligheid en beveiliging. Elk symposium zal een regionaal actieplan ontwikkelen dat in de strategische doelstellingen en activiteiten van TIACA opgenomen wordt. Het eerste regionaal symposium vindt plaats op 28 juni in Amsterdam. (MDV)

DP WORLD – 

Terminaloperator DP World heeft plannen aangekondigd om een nieuwe inlandterminal te openen in het Roemeense Decea. Die moet “het industriële hart van Roemenië in het noordoosten verbinden met belangrijke Europese en Aziatische handelsknooppunten”. De ‘Aiud-intermodale terminal’ van 82.000 m² zal een opslagcapaciteit van 3.000 teu hebben. DP World is al achttien jaar eigenaar en uitbater van zijn Constanta-terminal in het zuidoosten van Roemenië en heeft recent zijn concessieovereenkomst vernieuwd voor nog eens dertig jaar. (JD) 

HUPAC – 

Gecombineerd vervoeroperator Hupac scoorde positieve resultaten voor 2021. Het bedrijf behaalde een jaaromzet van 631 miljoen euro en een winst van bijna 12 miljoen euro. Honderdduizend extra vrachtwagens stapten in 2021 over naar spoor en gecombineerd vervoer. Hupac zag de verkeersvolumes met 10% stijgen ten opzichte van 2019. Hoewel de oorlog in Oekraïne en het lockdownbeleid van China een rol spelen bij het vertragen van de economische opmars van het intermodale bedrijf, wil het de komende jaren nog meer groeien en meer vrachtwagens op het spoor zetten. Voor de periode 2022-2026 mikt Hupac op een jaarlijkse volumestijging van 7%. Tegen 2026 streeft Hupac naar een verkeersvolume van 1,6 miljoen wegzendingen per jaar, een stijging van 40% ten opzichte van 2021. (JP)