Containerhavens, drugs, awards, Bimco, binnenvaart en spooruitbreiding

Kort, Varia
Bart Meyvis
CSP Abu Dhabi Terminal
CSP Abu Dhabi Terminal © COSCO Shipping Ports

Havens in het Midden-Oosten scoren, havenarbeiders opgepakt, Port of Antwerp-Bruges in Davos, negen bedrijven gehuldigd in Wallonïe, achterstand e-commerce, een nieuw kantoor van Bimco en investeringen in het Italiaanse spoor.

BINNENVAART –

Op 11 en 18 juni organiseert De Vlaamse Waterweg infosessies voor digitaal melden in de binnenvaart via het slim communicatieplatform eRIBa (Electronic Reporting for Inland Barges), het vroegere Single Window for Inland Navigation. Via dat platform kunnen meldgegevens digitaal uitgewisseld worden tussen de binnenvaartondernemer en de vaarwegautoriteiten in Vlaanderen en op de Westerschelde. Het melden hoeft maar één keer te gebeuren bij het begin van de vaarroute, zolang er onderweg geen wijzigingen optreden. eRIBa kwam tot stand door samenwerking tussen De Vlaamse Waterweg, Port of Antwerp-Bruges, Port of Oostende, Agentschap Maritieme dienstverlening en Kust en de Gemeenschappelijk Nautisch Beheer. Er is ook nauwe samenwerking met het Nederlandse Rijkswaterstaat. De infosessies vinden plaats in het Schipperswelzijn in Antwerpen. (KH)

DRUGS – 

Twee havenarbeiders en een derde verdachte zijn opgepakt in een onderzoek naar de import van 32 kilo cocaïne in de Antwerpse haven. Het gaat om een uithaling van 11 kg en een poging tot invoer van 21 kg in 2020. De strafbare feiten kwamen aan het licht dankzij nieuwe informatie uit Operatie Sky. Het onderzoek van de Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen leidde naar een man van 27 uit Ranst, een man van 34 uit Wuustwezel en een 27-jarige man uit Deurne. De drie mannen werden onder aanhoudingsmandaat geplaatst. Het gerechtelijk onderzoek loopt verder. (JD)

E-COMMERCE –

De achterstand van ons land in e-commerce kost de Belgische economie elk jaar 1 miljard euro en 6.000 jobs. Dat blijkt uit een studie van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). Terwijl de onlineverkoop sinds 2008 met 293% gestegen is in België, is de aanbodzijde met slechts 95% gestegen in ons land. Dat is veel minder dan in onze buurlanden Duitsland (+269%) en Nederland (+253%). Het VBO verwijst naar de hoge loonkosten van ons land en het feit dat nachtwerk al om 20 uur begint als oorzaken van de achterstand. (YDS) 

BIMCO –

Scheepvaartorganisatie Bimco, met hoofdkantoor in Denemarken, opent een kantoor in Brussel. Het doet dit om zich dichter bij de Europese Unie te vestigen. De EU heeft op dit moment twee beslissende voorstellen in het kader van het energiepakket Fit for 55 in de pijplijn. Verschillende scheepvaartorganisaties hebben al kantoren in de EU-hoofdstad. Een daarvan is de European Community Shipowners’ Association (ECSA), die negentien Europese scheepvaartorganisaties vertegenwoordigt. Een andere is de World Shipping Council (WSC), de lobbyorganisatie van de containerindustrie.  (BM)

AWARDS – 

Logistics in Wallonia heeft tijdens zijn algemene vergadering 9 bedrijven gehuldigd voor hun actieplan om hun CO2-uitstoot te verminderen in het kader van ‘Lean & Green Europe’. Vijf bedrijven ontvingen de award: B&B Logistik, Centre Hospitalier de Wallonie Picarde (CHWapi), CooperVision, H&M en Takeda Belgium. Drie bedrijven ontvingen de eerste ster voor het succes van hun actieplan: JOST, de luchthaven van Luik en Transports De Brouwer-Van Caudenberg. Tenslotte kreeg een bedrijf voor het eerst de 3e ster: Proximus, dat een algemene vermindering van 43% van zijn CO2-uitstoot realiseerde. (YDS) 

SPOOR –

De Italiaanse spoormaatschappij FS gaat de volgende tien jaar 160 miljard euro investeren in de verbetering en uitbreiding van de spoorinfrastructuur. Van dat bedrag gaat 2,5 miljard euro naar de logistieke divisie Mercitalia Group. Met de investering wil het spoorbedrijf onder meer de positie van de Italiaanse havens op de internationale spoorcorridors verbeteren. Zo wordt Genua met de bouw van een nieuwe spoortunnel op de Rijn-Alpen spoorcorridor tussen de Noordzee-havens en Zuid-Europa aangesloten. Zoals eerder gemeld kan Italië voor zijn spoorplan rekenen op financiële ondersteuning van Zwitserland. Vanuit Antwerpen, Zeebrugge, Gent en ook Genk zijn er verschillende spoorverbindingen naar Noord-Italië. (KH)

DAVOS –

In het Zwitserse Davos heeft het World Economic Forum aangekondigd dat het samen met Accenture en het Electric Power Research Institute (EPRI) industriële clusters zal ondersteunen op hun weg naar CO2-neutraliteit. Omdat industriële activa zich dicht bij elkaar bevinden, is het delen van infrastructuur (zoals CO2-waterstofpijpleidingen of hernieuwbare energiebronnen), financiële en operationele risico’s, en natuurlijke en menselijke hulpbronnen mogelijk. Vier branchegroepen hebben zich bij het initiatief aangesloten: de Brightlands Chemelot Campus uit Nederland, de H2Houston Hub en de Ohio Clean Hydrogen Alliance uit de VS en Port of Antwerp-Bruges. Deze laatste zal de circulaire economie en de energietransitie aandrijven. (BM)

HAVENS –

Havens in het Midden-Oosten hebben vier van de vijf beste plaatsen bemachtigd in de tweede editie van de wereldwijde Container Port Performance Index (CPPI), ontwikkeld door de Wereldbank en S&P Global Market Intelligence. Vooral het trage tempo in de Amerikaanse havens zorgt voor veel problemen in de huidige toeleveringsketen. “Meer gebruikmaken van digitale technologie en groene brandstofalternatieven zijn twee manieren waarop landen hun havens kunnen moderniseren en de maritieme bevoorradingsketens veerkrachtiger kunnen maken”, aldus Martin Humphreys, hoofdeconoom vervoer bij de Wereldbank. In het Midden-Oosten blijken zware investeringen in de infrastructuur en technologie van containerhavens doeltreffend te zijn.” (BM)