Protest, Coolblue, Oosterweel, Hamburg, Antonov en hulptransporten

Kort, Varia
Julie Desmet
20220307 Antonov IAPonomarenko Twitter
Grootste vrachtvliegtuig ter wereld vernield in oorlog Oekraïne © Twitter/IAPonomarenko

Er zijn beelden opgedoken van de verwoeste ‘Antonov An-225 Mriya’, Coolblue opende zijn derde Belgische tv- en witgoeddepot, zo’n 300 mensen betoogden tegen de bouw van MCA en EU-lidstaten maken uitzonderingen voor humanitair transport naar Oekraïne.

HULPTRANSPORTEN OEKRAÏNE –

Door de conflictsituatie in Oekraïne hebben meerdere EU-lidstaten besloten om uitzonderingen te voorzien voor humanitaire transporten richting Oekraïne. Dat meldt beroepsfederatie Febetra. Voor heel Europa geldt dat voertuigen die worden gebruikt bij nood- of reddingsoperaties, vrijgesteld worden van de toepassing van de voorschriften inzake rij- en rusttijden. In Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Polen zal er op humanitair vervoer geen tol worden geheven. In Frankrijk is er een tijdelijke opheffing van bepaalde rijverboden voor voertuigen van meer dan 7,5 ton voor hulptransporten. (YDS) 

ANTONOV – 

Er zijn beelden opgedoken van de ‘Antonov An-225 Mriya’, die tijdens een Russische aanval op Oekraïne is verwoest (zie foto). De ‘Antonov’, het grootste vrachtvliegtuig ter wereld en een van de grootste toestellen ooit gemaakt, was het enige in zijn soort. Het Oekraïense defensiebedrijf Ukroboronprom schat dat een eventuele restauratie ongeveer 2,66 miljard euro zou kosten. (JD)

MCA – 

Op aangeven van milieuorganisatie Natuurpunt Hobokense Polder protesteerden op zondag 6 maart zo’n driehonderd mensen tegen de hoogbouwplannen van de Maritieme Campus Antwerpen (MCA) van CMB. Zij vinden de impact op natuur en mobiliteit te groot. Natuurpunt tekende beroep aan bij Provincie Antwerpen en verwacht begin mei 2022 een uitspraak. CMB zegt altijd bereid te zijn een dialoog aan te gaan. (JD)

OOSTERWEEL – 

Na een grondige analyse zette Grondbank het licht op groen om de grondwerken in de werfzone Linkeroever vanaf vandaag – maandag 7 maart – opnieuw op te starten. Voor de werkzone Scheldetunnel verwacht Lantis volgende week de toelating om terug te starten. Concreet betekent dit dat de werken met gebiedseigen grond, grond afkomstig uit de werfzones, opnieuw kunnen uitgevoerd worden. Het Oosterweelproject maakt deel uit van een breder saneringstraject in het PFAS-dossier. (JD)

COOLBLUE –

Coolblue heeft in Nijvel zijn derde Belgische tv- en witgoeddepot geopend. Het is het eerste depot van het Nederlandse e-commercebedrijf in Wallonië. Met het nieuwe magazijn wil Coolblue inspelen op de groei in Brussel en Wallonië. Tegen eind 2022 zullen er minstens honderd bezorgers aan de slag zijn in het nieuwe depot. (YDS)

FLUXYS – 

Fluxys is als industriële partner betrokken in de ontwikkeling van een nieuwe overslagterminal voor gas in de haven van Hamburg. Die wordt met een capaciteit van 12 miljoen m3 gas per jaar een ‘grote broer’ van Fluxys LNG in Zeebrugge, die 9 miljoen m3 kan behandelen. De definitieve investeringsbeslissing voor de Hanseatic Energy Hub wordt tegen de zomer verwacht. De financiële partner is het Zwitserse investeringsfonds Partners Group. De lokale partner is Buss Group, actief in containerfeeders en bulkschepen, logistiek vastgoed en technische en financiële diensten aan scheepvaart en industrie. (RJ)

KUSTVEER – 

DAB Vloot heeft het bouwen van een elektrisch aangedreven kustveer toegewezen aan de Baltic Workboats uit Estland. Na een openbare aanbesteding werd de opdracht gegund voor 2,7 miljoen euro (exclusief btw). De veerboot is bestemd voor het overzetten van personen tussen beide oevers van de havengeul in Oostende. (RJ)