MSC, WISTA, Maersk, Trucksters, Green Deal, Rhenus en cruiseschip

Kort, Varia
Julie Desmet
20220315 EDR Antwerp Shipyard bedrijfsbezoek WISTA Belgium
De maritieme damesclub WISTA Belgium op bedrijfsbezoek bij EDR Antwerp Shipyard © EDR Antwerp Shipyard

Het cruiseschip ‘Norwegian Escape’ is aan de grond gelopen, de Green Deal Binnenvaart is aan zijn tweede fase toe, Tobias Bartz is benoemd tot de nieuwe CEO van Rhenus Group en Maersk ondertekende als eerste rederij de klimaatbelofte van Amazon.

WISTA – 

De maritieme damesclub WISTA Belgium bracht een bezoek aan de scheepswerf EDR Antwerp Shipyard (zie foto). WISTA Belgium organiseert jaarlijks een viertal activiteiten, waaronder een bedrijfsbezoek. In de eerste plaats zijn dat bedrijven waar de leden werken. Het bezoek werd met veel enthousiasme onthaald. “Bedankt voor het prachtige bezoek!”, meldde Carmen Dewilde, oprichtster en voorzitster van WISTA Belgium, op LinkedIn. (JD)

BINNENVAART – 

De Green Deal Binnenvaart, waarvoor De Vlaamse Waterweg, Departement MOW, het Havenbedrijf Antwerpen en de binnenvaartsector de handen in elkaar slaan, is aan de tweede fase toe. In een eerste fase werden alle stakeholders die betrokken zijn bij de vergroening van de binnenvaart, in kaart gebracht. In de tweede fase worden een reeks workshops voor de verschillende types stakeholders georganiseerd om hun verwachtingen in kaart te brengen, de huidige knelpunten en opportuniteiten te verzamelen en te bespreken welke doelstellingen met de vergroening gepaard moeten gaan. In de volgende fases staan nog de uitwerking van een ambitietekst en actielijst, het engageren van de stakeholders en het lanceren van de Green Deal op het programma. Het uiteindelijke doel is zero-emissiebinnenvaart tegen 2050. (KH)

TRUCKSTERS – 

Trucksters, de Spaanse relay-based vrachtvervoerder die ook een uitvalsbasis heeft in ons land, heeft 8 miljoen euro aan financiering opgehaald via een uitbreiding van de eerste fase van de investeringsronde die in juli 2021 door de huidige investeerders van het bedrijf werd uitgevoerd. Dat komt boven op het eerste deel van de ronde van 6,3 miljoen euro die in juli 2021 werd opgehaald. Met de nieuwe investering verdrievoudigt het bedrijf zijn technologieteam, worden nieuwe corridors uitgebreid en wordt de internationale expansie van Trucksters voortgezet. (YDS) 

MSC – 

MSC onderneemt actie tegen de grote en onvoorspelbare schommelingen in de wereldwijde brandstofprijzen als gevolg van het oorlogsgeweld in Oekraïne. De carrier kondigde aan dat de bunkertoeslagen vanaf 15 april 2022 niet meer maandelijks maar tweewekelijks zullen worden herberekend voor alle spot- en kwartaalcontracten in de Far East-trade. Op 7 maart 2022 gingen de prijzen van laagzwavelige stookolie (VLSFO) voor de scheepvaart voor het eerst in de geschiedenis over de 1.000 dollar per ton. (JD)

RHENUS – 

De Duitse logistieke dienstverlener Rhenus Group heeft Tobias Bartz per 1 april 2022 benoemd tot CEO en voorzitter van de raad van bestuur. Bartz neemt de functie over van Klemens Rethmann, die zich wil gaan richten op zijn taken in de raad van bestuur van ‘Rethmann’, de moedermaatschappij van Rhenus. Bartz heeft een duidelijk doel voor ogen. “We zullen ons ook de komende jaren sterk richten op de groene en digitale transformatie van de Rhenus Group. In die periode zullen we ons wereldwijde netwerk verder uitbreiden,” zei hij. Bartz begon zijn professionele carrière bij Rhenus in 2005 als managementtrainee. (JD)

MAERSK – 

Maersk is de eerste rederij die de klimaatbelofte (The Climate Pledge) van e-commercegigant Amazon heeft ondertekend. Daarmee verbindt de Deense carrier er zich toe om tegen 2040 alleen nog maar koolstofvrije zeevracht te gebruiken. Inmiddels hebben 312 organisaties de pledge ondertekend. “Om de massale schaalvergroting van groene brandstoffen te stimuleren, moeten we nu actie ondernemen. The Climate Pledge is een kans om samen te werken met enkele van onze belangrijkste klanten, van hen te leren en beste praktijken en oplossingen te delen”, meldt Soren Skou, CEO van Maersk. (JD)

GESTRAND – 

Het cruiseschip ‘Norwegian Escape’ is op 14 maart 2022 voor de kust van de Dominicaanse Republiek aan de grond gelopen kort nadat het de haven van Puerto Plata verliet. Het schip heeft zo’n 3.000 toeristen en 1.600 crewleden aan boord. “Voorlopig is er geen gevaar voor de passagiers of de bemanning”, verklaarde viceadmiraal Hernandez aan de pers. Volgens hem liep het schip vast als gevolg van de hevige wind. Hij hoopt dat het schip weer vlot kan getrokken worden wanneer het hoogtij is. Pogingen om het schip met sleepboten te bevrijden, draaiden tot nu toe op niets uit. (JD/Belga)

BERENDRECHTSLUIS – 

De Berendrechtsluis op de Antwerpse rechteroever is morgen – woensdag 16 maart – van 5.00 uur tot 16.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Berendrechtbrug. (JD)