Auto in dok, Dikke Nordin, tegengehouden truckers en paardentransport

Kort, Varia
Julie Desmet
20220314 Kristof Waterschoot PAI op werkbezoek Suriname
Kristof Waterschoot (vierde van rechts) op werkbezoek in Suriname © PAI

Een bestuurder reed in het Zeebrugse Verbindingsdok, Kristof Waterschoot (PAI) was op werkbezoek in Suriname, de Green Deal Binnenvaart is aan de tweede fase toe en Challenge Handling heeft een prototype trailer ontwikkeld voor paardentransport.

DIKKE NORDIN – 

Het openbaar ministerie heeft twaalf jaar cel en 100.000 euro boete gevorderd voor ‘Dikke Nordin’. De beruchte dertiger leidt volgens de procureur een criminele organisatie vanuit Dubai die zich bezighoudt met de invoer en verkoop van grote partijen coke. Er is sprake van minstens 2,2 ton coke die via Antwerpen door pincodefraude werd ingevoerd. Dikke Nordin leverde ook wapens om zijn drugshandel te beschermen en wraakacties uit te voeren. Onder meer telefoontaps, observaties en vervolgens een reeks huiszoekingen zouden de nodige bewijzen hebben opgeleverd. Voor vijftig medebeklaagden werden celstraffen van drie maanden tot tien jaar geëist. Nordin E.H. verblijft nog steeds in Dubai en laat verstek gaan op het proces. Hij ontkent alle betrokkenheid. (JD/Belga)

PAI – 

Kristof Waterschoot, managing director van Port of Antwerp International (PAI) was op werkbezoek in Suriname om de bestaande samenwerking met Havenbeheer Suriname te versterken (zie foto). “Het was een eer om officieel ontvangen te worden door de president en de vicepresident van Suriname. Havenbeheer is met de steun van ons team fantastisch bezig om zich voor te bereiden op de toekomst. (JD)

ONGEVAL –

Vanochtend – maandag 14 maart – rond 5.00 uur reed langs de Kiwiweg nabij de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge een auto in het Verbindingsdok. Dankzij een alerte havenarbeider die het voorval zag gebeuren, kon de bestuurder op de oever gebracht worden. Het gaat om een oudere man die alleen in de wagen was. De man werd voor verzorging naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed er later. (RJ)

OEKRAÏNECRISIS – 

Russische oorlogsschepen hebben Oekraïne afgesneden van handel via de zee. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie. “De Russische marine heeft een blokkade op afstand opgeworpen van de Oekraïense Zwarte Zeekust, waarmee Oekraïne geïsoleerd is van internationale maritieme handel“, aldus het Britse ministerie. Het containerverkeer was al volledig stilgevallen. De blokkade geldt nu dus vooral voor tankers en bulkschepen. De Britse premier Boris Johnson organiseert deze week in Londen een top over de Russische oorlog in Oekraïne met de leiders van de Noord-Europese en Baltische staten over militaire steun, de heropbouw van het land en een langetermijnstrategie op het vlak van energie. (JD)

FLANDRIA – 

De hoge brandstofprijzen omwille van de Oekraïnecrisis eisen zijn tol aan de Antwerpse ‘Flandria’. Door de forse stijging heeft het bedrijf al rondvaarten op de Schelde afgelast. “We betalen voor mazout nu al meer dan het achtvoudige”, zegt John Beyen, zaakvoerder van Flandria, aan Gazet van Antwerpen. “We hebben dubbel zoveel inschrijvingen nodig om rendabel te zijn”, meldt hij verder. (JD) 

ENERGIETRANSITIE – 

Op initiatief van minister van Energie Tinne Van der Straeten vond op vrijdag 11 maart 2022 een rondetafelgesprek plaats met werkgeversorganisaties NZS, UCM, UNIZO, UWE, VBO en VOKA  en sectorfederaties Agoria, essenscia, Comeos en Fevia. De regering werkt aan een omvangrijk derde steunpakket en maatregelen om de energietransitie te versnellen en energieafhankelijkheid op te bouwen. Van der Straeten: “Voor werkgevers- en sectororganisaties is deze situatie van Europees hoge energieprijzen niet lang meer houdbaar. Er is nood aan een Europees offensief, zoals het plafonneren van de gasprijs.” (JD)

TRUCKERS – 

Vrachtwagens die Polen trachtten te verlaten, zijn op zondag 13 maart 2022 tegengehouden aan de grens met Wit-Rusland tijdens een spontane actie van burgers. Ze riepen de truckchauffeurs op om de sancties, die opgelegd zijn sinds de Russische inval in Oekraïne, te respecteren. De rij vrachtwagens is intussen zo’n vijftien kilometer lang. Volgens de Poolse autoriteiten mogen alleen de goederen die vrij zijn van sancties, de grens met Wit-Rusland oversteken. (Belga/JD)

CHALLENGE HANDLING – 

Voor het welzijn van dieren heeft Challenge Handling, actief op Liege Airport, samen met het Britse Air Tech Innovations een prototype trailer ontwikkeld voor het vervoer van paarden op de Luikse luchthaven. Voorheen werden de paarden vervoerd via dollies, wat niet altijd de beste en veiligste oplossing was. Met de trailer kunnen de paarden van het zuiden naar het noorden van de luchthaven en vice versa vervoerd worden. Een link naar de video van de paardentrailer vindt u hier. (MDV)

SCHIPHOL – 

Op Schiphol is de bouw gestart van het nieuwvrachtgebouw 17, dat Schiphol Commercial Real Estate voor huurder dnata ontwikkelt. Het vrachtgebouw, ook wel dnata Cargo City Amsterdam genoemd, wordt een van de grootste en geavanceerde logistieke gebouwen op een luchthaven ter wereld. Het zal uit 61.000 m2 bedrijfsruimte bestaan, waarvan 6.700 m2 inpandige kantoorruimte, en het krijgt een overslagcapaciteit van 850.000 ton vracht op jaarbasis. (MDV)