Shell, Rhenus, afhaalpunt, drugssmokkel, miljardenfraude en e-truck

Kort, Varia
Julie Desmet
20220215 Petra De Sutter Particulier afhaalpakjespunt
Buurtpunt DPD ViaTim Deinze © DPD, ViaTim

Minister Petra De Sutter bracht een bezoek aan het eerste particuliere afhaalpakjespunt van België, het aantal inbeslagnames van coke in Noord-Frankrijk is tussen 2020 en 2021 met 632% gestegen en Rhenus opende een nieuw filiaal in het Chinese Xi’an.

PARTICULIER AFHAALPAKJESPUNT – 

In Deinze heeft minister van Telecommunicatie en Post Petra De Sutter een bezoek gebracht aan het eerste particuliere afhaalpakjespunt van België (zie foto). De coronacrisis heeft gezorgd voor een versnelde groei van de e-commerce. Dit vergt creatiedve oplossingen van de sector. Volgens de Nederlandse startup ViaTim ligt een deel van de oplossing in een netwerk van zogenaamde buurtpunten. In samenwerking met pakjesbedrijf DPD opende ViaTim intussen 120 afhaalpunten in ons land. (YDS)

SHELL BIO LNG – 

Klanten van Shell krijgen sinds kort een gedeelte bio-lng tijdens het tanken in het Nederlandse lng-netwerk van de multinational. Daarmee is Shell naar eigen zeggen de eerste in Nederland die de duurzamere brandstof aan al haar klanten aanbiedt. Ook in ons land heeft Shell lng-tankstations: in Maasmechelen, Rekken, de Antwerpse haven, Meer, Gent en Herstal. (YDS)

COKE – 

Het aantal inbeslagnames van cocaïne in Noord-Frankrijk is tussen 2020 en 2021 met 632% gestegen, zo heeft het regionale douanekantoor van Lille bekendgemaakt. De stijging houdt verband met de massale invoer van de drug via de Noord-Europese havens. “Door de vertraging van het luchtverkeer als gevolg van de coronacrisis, zijn veel smokkelaars “teruggevallen op containers in de havens”, verklaarde de communicatiedienst. Ook de “verzadigde cocaïnemarkt in de Verenigde Staten” maakt Europa aantrekkelijker voor smokkelaars. Die maken vooral gebruik van de ‘rip-off’ techniek, waarbij de cocaïne achterin containers wordt opgeslagen om deze snel af te halen bij het lossen. (JD) 

RHENUS –

De Duitse logistieke dienstverlener Rhenus heeft zijn netwerk uitgebreid met een nieuw filiaal in het Chinese Xi’an. Met het nieuwe kantoor breidt Rhenus zijn lokale aanwezigheid in de Chinse provincie Shaanxi die bekend staat als de thuisbasis van zowel wetenschap-technologische innovaties als hoogtechnologische sectoren. Het nieuwe Rhenus-kantoor zal een uitgebreid dienstenpakket aanbieden, waaronder lucht-, zee-, spoor- en vervoer per vrachtwagen. (YDS) 

SUBSIDIE ELEKTRISCHE TRUCK – 

In Frankrijk kunnen transporteurs die een elektrische vrachtwagen aankopen beroep doen op een subsidie van 150.000 euro per voertuig. Dat heeft het Franse ministerie van Transport bekendgemaakt. In totaal wordt een budget van 65 miljoen euro vrijgemaakt voor de vergroening van het Franse wegvervoer. In ons land schreven de drie transportfederaties TLV, Febetra en UPTR recent nog een open brief aan de overheid om een financieel steunmechanisme voor emissievrij vervoer op poten te zetten. (YDS) 

DUINKERKE – 

Het Franse bedrijf Verkor heeft de haven van Duinkerke geselecteerd voor de bouw van zijn eerste ‘gigafactory’ voor de productie van koolstofarme batterijen voor elektrische voertuigen. De site, die meer dan 150 hectare beslaat, zal voldoen aan de groeiende vraag van Europese en internationale autofabrikanten, aangezien de uitrol van elektrische auto’s op het hele continent steeds sneller verloopt. De bouw van de gigafactory moet in 2023 van start gaan. (JD) 

MILJARDENFRAUDE –

De Indiase scheepswerf ABG Shipyard zou 28 banken voor zowat 2,7 miljard euro hebben opgelicht. Dat meldt het Indiase federale onderzoeksbureau CBI. ABG Shipyard wordt ervan beschuldigd tussen 2012 en 2017 geld te hebben verduisterd, terwijl geldschieters het bedrijf van het faillissement aan het redden waren. De fraudezaak rond de scheepswerf is nog groter dan die van de Belgisch-Indiase diamantair Nirav Modi. Die werd er in 2018 van beschuldigd Indiase banken voor omgerekend ruim 1,5 miljard euro te hebben opgelicht. (JD)