Mercy Ships, CMA CGM, bpost, Oosterweel, botsing en draaimomenten

Kort, Varia
Julie Desmet
20220218 MERCY SHIPS KONINGIN
Koningin Mathilde in een kinderkamer aan boord van het ziekenhuisschip van Mercy Ships © Bart Timperman

De ‘Global Mercy’ vaart de haven van Antwerpen uit, de omzet van bpost steeg met 8,8%, een vrachtschip op weg naar Antwerpen botste op een viskotter en de draaimomenten van de Siberiabrug en de Londenbrug worden aangepast.

MERCY SHIPS – 

Na zes maanden werken aan de inrichting, vaart ’s werelds grootste private hospitaalschip ‘Global Mercy’ vandaag – 25 februari 2022 – om 16.00 uur de haven van Antwerpen uit. Het schip zet koers naar Rotterdam voor een promotietour. In mei 2022 vaart de ‘Global Mercy’ via de Canarische Eilanden naar Senegal, waar het eind mei in Dakar (Senegal) zal aanmeren om daar medische zorg te verlenen. De ‘Global Mercy’ telt 6 operatiezalen en 199 ziekenhuisbedden. Een aantal dagen geleden bracht Koningin Mathilde nog een bezoek aan het schip. Zij toonde een grote bewondering voor de vrijwilligers. (JD)

BPOST-

De omzet van bpost steeg in het vierde kwartaal van 2021 met 8,8% tot bijna 1,3 miljard euro in vergelijking met dezelfde periode in 2020. Het aandeel van Mail & Retail in de omzet bedroeg 521,5 miljoen euro, een daling met 0,9%. Een prijsimpact van Mail en hoger opbrengsten bij Retail deden een volumedaling van 8,9% teniet. Parcels & Logistics Europa & Azië was goed voor een omzet van bijna 287 miljoen euro, een daling met 9,4% als gevolg onder meer van de insourcing bij Amazon. E-commercelogistiek van Radial Europa en Active Ants groeide met 12,3%. Parcels & Logistics Noord-Amerika realiseerde een omzet van 547,5 miljoen euro, een stijging met 28,3% onder impuls van nieuwe klanten van Radial. (KH)

BOTSING – 

Een vrachtschip en een viskotter zijn donderdagnacht – 24 februari 2022 – op de Noordzee met elkaar in botsing gekomen. Het ongeluk gebeurde tussen de Nederlandse Waddeneilanden Texel en Vlieland. Het vrachtschip was op weg van Hamburg naar Antwerpen. Door de botsing ontstond een gat aan de achterkant van het vrachtschip. Het is naar Harlingen gesleept. De viskotter kon op eigen kracht verder varen. De oorzaak van het ongeluk is nog niet bekend. Niemand van de beide bemanningen raakte gewond. (AB)

OOSTERWEEL – 

Op vrijdagnacht 25 februari 2022 verandert de verkeerssituatie op het complex Merksem aan de Groenendaallaan. Wie vanop de Ring richting Kinepolis wil, neemt voortaan de zuidelijke afrit Merksem naar de Groenendaallaan. De noordelijke afrit gaat vrijdagnacht definitief dicht. Ook nog: van 25 februari tot 8 maart 2022 verloopt het autoverkeer op de Oosterweelsteenweg op één rijstrook. Actuele info vindt u hier. (JD)

DRAAITIJDEN – 

Van maandag 28 februari tot en met donderdag 30 juni 2022 worden de draaimomenten van de beweegbare bruggen in de Antwerpse stadshaven aangepast. Het betreft de Siberiabrug en de Londenbrug. De aangepaste draaitijden – in het kader van een betere afstemming tussen het land- en scheepvaartverkeer – zullen na een proefperiode van ongeveer vier maanden geëvalueerd worden om te kijken of er bijsturing nodig is. De bedieningstijden vindt u hier terug. (JD)

KANAAL GENT-TERNEUZEN –

De komende weken wordt er gewerkt aan drie bruggen over het Kanaal Gent-Terneuzen. De Meulestedebrug in Gent is afgesloten voor alle verkeer van maandag 28 februari tot en met 4 maart. Omdat de werken een grote impact zullen hebben op de binnenvaart, worden er doorvaartvensters voorzien. In Nederland vervangt Rijkswaterstaat de elektrotechnische en besturingsinstallaties van de draaibrug bij Sluiskil in maart. Ook scheepvaart- en treinverkeer ondervindt hinder. Van 7 tot en met 25 maart zijn er stremmingen voor de scheepvaart voorzien zodat de goederentreinen over de brug kunnen rijden. De draaibrug in Sas van Gent krijgt van 24 mei tot 21 juni  nieuwe systemen en installaties. Dan geldt er voor het wegverkeer een omleidingsroute. Voor fietsers en voetgangers zal er een pontje varen. (YDS) 

COCA-COLA –

Coca-Cola Europacific Partners Nederland schakelt voor al zijn transportactiviteiten in Nederland over op HVO-biodiesel. In Nederland had Coca-Cola al een brandstofmengsel met 30% HVO getest, maar deze keer schakelt het Amerikaanse concern over op 100%. In ons land zijn er voor Coca-Cola Europacific Partners België al enkele lng-trucks actief in het transport. Tegen 2030 wil het zijn volledige bedrijfsvloot volledig verduurzamen. “We zullen stap voor stap opschalen naar 2030 toe en bekijken of we voor één specifieke alternatieve brandstof zullen kiezen of meerdere”, zegt Maud Collée, senior communications manager van Coca-Cola Europacific Partners België. (YDS) 

CMA CGM – 

De Franse rederij CMA CGM is met de steun van de Maritime and Port Authority of Singapore (MPA) gestart met het bunkeren van biobrandstof in Singapore. Het initiatief kadert in een wereldwijde proef om het gebruik van die schone energie op grotere schaal te bevorderen. De ‘APL Paris’ (10.640 teu) was het eerste schip dat in Singapore met biobrandstof werd gebunkerd. In totaal zullen er 32 containerschepen op verschillende mengsels van biobrandstof varen om de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) en stikstofoxide (NOx) te meten en zo een trendanalyse te verkrijgen. (JD)