Herbosch-Kiere, “K” Line, Boluda, stadsdistributie, zeesluis en drugs

Kort, Varia
Julie Desmet
20220222 Antwerpen Bpost Bike-trailer
Bike-trailer van bpost in Antwerpen © Bpost

Bpost belevert de Antwerpse binnenstad met negentien nieuwe biketrailers, in Brazilië zijn drugs onderschept bestemd voor Antwerpen in een vrachtwagen (+video) en Herbosch-Kiere start met de installatie van onderzeese hoogspanningskabels in Bahrein.

INGENIEURS –

Maritieme Toegang (Departement Mobiliteit en Openbare Werken) schrijft een aanbesteding uit voor een volgende stap in het complex project Nieuwe Sluis Zeebrugge. Het gaat om een openbare procedure voor de veiligheidscoördinatie (ontwerp en controle) in het kader van de tienjarige aansprakelijkheid. Ondanks de eerdere vertraging van het project door gebrek aan mankracht in de sector van de studiebureaus, wordt toch opnieuw louter in de Nederlandstalige vijver gevist. Nochtans is de vereiste expertise niet min: minstens twee coördinatoren van niveau A en diverse burgerlijk ingenieurs met minstens drie jaar ervaring in onder meer sluizenbouw, diepe kaaimuurconstructies, grondmechanica, tunnelbouw, grote beweegbare bruggen, sluisdeuren, kunstwerken, bewegingsmechanismen, stabiliteitsberekeningen en technieken in gebouwen. (RJ)

HERBOSCH-KIERE – 

Het Antwerpse Herbosch-Kiere start nog deze maand met de installatie van onderzeese hoogspanningskabels in Bahrein. Het gaat om drie 66 kV hoogspanningskabels die tussen het vasteland en Hawar Island lopen. Voor de werken wordt het zelfvarende schip ‘Atlantis’ ingezet. Dat plaatst de kabels op de zeebodem over een lengte van 25 kilometer en graaft ze nadien in. De ‘Atlantis’ is met zijn beperkte diepgang uiterst geschikt voor het uitvoeren van werken in ondiep water. De werken zullen ongeveer drie maanden duren. Het contract heeft een waarde van 126,5 miljoen dollar. (KH)

BPOST – 

Bpost belevert de Antwerpse binnenstad voortaan op een meer duurzame manier door het gebruik van negentien nieuwe biketrailers (fietsen met aanhangwagen). Het initiatief kadert in de ambitie van het bedrijf om de leefbaarheid en luchtkwaliteit in steden te verbeteren, onder andere door een verdere vergroening van zijn vloot. Later dit jaar start bpost ook met het elektrificeren van de vloot bestelwagens in Antwerpen. (JD)

EUROPA – 

De Europese Raad heeft twee reeksen conclusies over het concept ‘gecoördineerde maritieme aanwezigheid’ (CMP) goedgekeurd. Dat concept moet de capaciteit van de EU als betrouwbare partner en aanbieder van maritieme veiligheid vergroten. In de eerste conclusie verlengt de Raad de uitvoering van het CMP-proefproject in de Golf van Guinee met twee jaar. Ook heeft de Raad het startsein gegeven voor de uitvoering van het CMP-concept in de noordwestelijke Indische Oceaan. De Raad zal de uitvoering van het concept in beide regio’s in februari 2024 evalueren. (JD)

COKEBUST – 

De Braziliaanse politie heeft op 21 februari 2022 316 kg cocaïne in de haven van Santos onderschept. De drugs werden aangetroffen in een vrachtwagen aan boord van een roroschip dat vanuit Argentinië onderweg was naar de haven van Antwerpen. Volgens de autoriteiten zaten de drugs in een vrachtwagen ‘sportmodel’ , het type dat gebruikt wordt in rally’s. In deze video ziet u de vangst. (JD)

MULTITECH – 

MultiTech, de dochteronderneming van Haven Oostende die gespecialiseerd is in technisch maatwerk, behaalde het lascertificaat EN1090 executieklasse 2. Wanneer een bedrijf EN1090-gecertificeerd is, mag het een CE-keurmerk afgeven voor zijn producten. De CE-markering houdt in dat de staalconstructie voldoet aan de eisen die hieraan worden gesteld. MultiTech is zowel actief in de offshore-industrie, de scheepvaart als de lokale industrie. (JD)

BOLUDA – 

Vicente Boluda Fos, CEO van sleepdienst Boluda Corporación Marítima, zal op 16 juni 2022 in Parijs de medaille van ‘Ridder van het Legioen van Eer‘ – de hoogste Franse onderscheiding – ontvangen als erkenning voor de buitengewone diensten die de Valenciaanse zakenman aan Frankrijk heeft bewezen. De onderscheiding zal worden uitgereikt door de Franse ex-president Nicolas Sarkozy. (JD)

“K” LINE – 

De Japanse rederij “K” Line opent in april 2022 zijn eerste terminal voor de behandeling van projectlading die via car carriers wordt verscheept in Japan. De K-Line Group huurt de autoterminal van Yokohama Port Terminal Corporation en exploiteert die in de haven van Yokohama. Er kan een grote verscheidenheid aan producten worden verwerkt, waaronder nieuwe en gebruikte voertuigen, bouwmachines en stukgoederen. (JD)