DB Cargo, Febetra, MAN, controles E314, Grimaldi, drones PoA en brand

Kort, Varia
Julie Desmet
20220217 controle ladingzekering politiezone Limburg
Controle ladingzekering Houthalen-Helchteren © Politiezone Heusden-Zolder

Port of Antwerp heeft 6th NeTWorK geselecteerd om een netwerk van drones uit te rollen, er is brand uitgebroken op de ferryboot ‘Euroferry Olympia’ van Grimaldi Lines en MAN heeft het prototype van zijn nieuwe elektrische truck voorgesteld.

DRONES – 

Port of Antwerp heeft 6th NeTWorK, een consortium van bedrijven DroneMatrix, Proximus en Skeydrone, geselecteerd om een netwerk van drones in de haven uit te rollen. Met ‘D-Hive’ kan het Havenbedrijf vanop strategische plaatsen vluchten uitvoeren om zo olievlekken en drijfvuil te detecteren, infrastructuurinspecties te doen en ondersteuning te bieden bij calamiteiten. Het consortium biedt de drones en missies ‘as a service’ aan aan Port of Antwerp. (JVB) 

NORTH SEA PORT – 

In een open brief roepen onder meer North Sea Port, Bellona Europa, haven van Rotterdam, Gasunie, Smart Delta Resources, ArcelorMittal, BASF Antwerpen en Fluxys, de Nederlandse, Belgische en Duitse overheden op om meer samen te werken rond het klimaatvriendelijk maken van de zware industrie. “Dat vereist grensoverschrijdende transportinfrastructuur (pijpleidingen, schepen, trucks, treinen) en CO2-afvanginfrastructuur in alle betrokken landen”, aldus de ondertekenaars. (YDS)

LADINGZEKERING –

Verschillende Limburgse politiezones namen op donderdag 17 februari 2022 deel aan een grote provinciale actie in Houthalen-Helchteren gericht op de lading van zware voertuigen. De actie gebeurde op de parking van de federale wegpolitie in Houthalen-Helchteren, vlak bij de E314. Op een totaal van 16 vrachtwagens werden in totaal 24 pv’s uitgeschreven. Het ging om overtredingen van de ladingzekering of voertuigen die niet geschikt waren om de lading te vervoeren. (YDS) 

BRAND – 

Voor de kust van het Griekse eiland Corfu is brand uitgebroken op de ferryboot ‘Euroferry Olympia’ van Grimaldi Lines met 237 passagiers en 51 crewleden aan boord. Het schip was op weg van de Griekse havenstad Igoemenitsa naar het Italiaanse Brindisi. Er is geen melding van slachtoffers. Vermoedelijk is de brand in de romp van de ferry ontstaan. De oorzaak wordt nog onderzocht. (JD)

FEBETRA@ZOLDER –

Na twee jaar uitstel door de coronacrisis organiseert transportfederatie Febetra@Zolder op zaterdag 19 maart 2022 een nieuwe editie van Febetra@Zolder. De eerste editie van het evenement vond plaats in 2019, voor de pandemie. Op en naast het circuit van Zolder zullen verschillende activiteiten worden voorzien voor de deelnemers. (YDS) 

MAN – 

Vrachtwagenconstructeur MAN heeft in het Duitse Neurenberg het prototype van zijn nieuwe elektrische truck voorgesteld. De emissievrije vrachtwagen moet volgens de fabrikant de meeste transporttoepassingen dekken. De productie zal van start gaan begin 2024 in München. (YDS) 

DB CARGO – 

De Duitse spooroperator DB Cargo heeft in China een dochteronderneming DB Cargo Transasia opgericht. Die telt twintig medewerkers in Shanghai en Xi’an en zal zich bekommeren om de belangen, opdrachten en aanvragen van de Chinese klanten. Het is een logisch gevolg op het DB Cargo Liaison Office China dat sinds 2018 bestaat. Bedoeling is de volumes te laten groeien, de single wagonload uit te breiden en voet aan de grond te zetten in andere regio’s in China. DB Cargo wil zo zijn positie op de Euraziatische spoorroute versterken. (KH)