CMB, DEME, Rombit, Haven Luik, VIL, fruitcontainers en buurtpunten

Kort, Varia
Julie Desmet
20220216 Antwerpen CMB Namibische president op bezoek
Namibische president Hage Geingob op bezoek in de Antwerpse haven © Jonas van Boxel

De Namibische president was op bezoek in de Antwerpse haven, de Belgische overheid investeert 20 miljoen euro in Rombit, de haven van Luik behandelde bijna 15 miljoen ton goederen met de binnenvaart en ViaTim wil in België 750 ‘buurtpunten’ openen. 

CMB – 

In het kader van een top tussen de Europese en Afrikaanse Unie heeft de Namibische president Hage Geingob (vierde links op de foto) een bezoek gebracht aan de Antwerpse haven. In het bijzijn van Energieminister Tinne Van der Straeten (derde links op de foto) bezocht hij ook het waterstoftankstation van CMB.TECH. Daar kreeg de president uitleg van CMB-CEO Alexander Saverys (derde rechts op de foto). Tijdens de COP26 in Glasgow tekenden België en Namibië ook al een memorandum rond groene waterstof. (JVB) 

HAVEN LUIK – 

De haven van Luik heeft in 2021 bijna 15 miljoen ton goederen met de binnenvaart behandeld. Dat is een stijging met 7% tegenover 2020. De globale trafiek van alle modi samen (weg, spoor, binnenvaart) steeg met 1% tot 19,5 miljoen ton. Voor het eerst in tien jaar liep het containervolume licht terug met 2% tot 114.000 teu als gevolg van de coronacrisis. De haven realiseerde vorig jaar een omzet van ruim 4,9 miljoen euro, 11% meer dan het jaar voordien. Daarmee kunnen investeringen in onder meer de uitbreiding van de containerterminal Trilogiport met 5,8 ha in de loop van 2022 en nieuwe ontwikkelingen in het spoor en multimodaal vervoer worden uitgevoerd. (KH)

DEME – 

Baggergroep DEME zet 579 miljoen euro aan langlopende leningen om naar duurzaamheidsleningen. Met die operatie wil het zijn ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen bereiken in alle aspecten van zijn activiteiten. De commerciële leenvoorwaarden van de groep zijn nu rechtstreeks gekoppeld aan de duurzaamheidsprestaties van DEME, zowel op het vlak van arbeidsveiligheid als wat koolstofarme brandstof betreft. De prestatie-indicatoren (KPI’s) zullen aanleiding geven tot aanpassingen van de rentemarges op de leningen. DEME is het eerste bedrijf in zijn sector dat zo’n engagement aangaat. De groep wil tegen 2050 klimaatneutraal worden. (KH)

ROMBIT – 

De Belgische overheid investeert 20 miljoen euro in Rombit. Het in Antwerpen gevestigde technologiebedrijf is vooral bekend van de Romware, de slimme armband die waakt over afstandsregels en contact tracing op industriële sites. Het toestel wordt ook door Port of Antwerp ingezet en heeft tal van veiligheidstoepassingen. De investering is de eerste uit het Belgian Recovery Fund, dat bedrijven een kickstart moet geven na corona. Met het geld wil Rombit zijn personeelsbestand in België verdubbelen en de export verviervoudigen. (JVB) 

AI – 

Artificiële Intelligentie inschakelen om voorraden optimaal te plannen, kan leiden tot een kostenbesparing van 25% in de logistieke keten. Dat stelt VIL, het innovatieplatform voor logistiek. VIL biedt, met het project AI4Cast, bedrijven een stappenplan aan om hun forecasting te optimaliseren met behulp van AI. Onder meer H.Essers, Trafuco, Eutraco en Colruyt nemen deel aan het project. (YDS) 

DRUGSCONTROLE – 

De douane controleert gemiddeld 10% van de fruitcontainers die in Vlissingen en Terneuzen aankomen op de aanwezigheid van drugs. Dat schrijft de regionale krant PZC naar aanleiding van de oproep van de burgemeesters van Antwerpen en Rotterdam om in hun havens alle containers te controleren. In het artikel van de PZC wil de douane niet verder ingaan op de controles. In een andere Nederlandse regionale krant BN De Stem zegt directeur Ferdinand van den Oever van Havenbedrijf Moerdijk dat 100% controles niet realistisch zijn: “Alles controleren kan niet en moeten we ook niet willen. Het kost veel geld en personele capaciteit en levert grote vertraging voor het logistieke proces op.” (AB)

BUURTPUNTEN – 

De Nederlandse afhaaldienst ViaTim wil nog dit jaar ook in België 750 ‘buurtpunten’ openen om pakjes te leveren. Zo moet een netwerk ontstaan van buurtbewoners die tegen een kleine vergoeding bestellingen in ontvangst nemen en eventueel later alsnog aan huis leveren. Het concept slaat aan in Nederland, waar vandaag zo’n 600 deelnemers meer dan 250.000 pakketten per maand afhandelen. Op 15 februari 2022 bezocht federaal vicepremier Petra De Sutter het eerste ophaalpunt van ViaTim in ons land. (JD)

DRUGSVANGST – 

De Colombiaanse politie heeft op 15 februari 2022 in de haven van Santa Marta 1,4 ton cocaïne in beslag genomen. De drugs zaten verstopt in fruitcontainers die op weg waren naar Antwerpen. De drugs hebben een straatwaarde van 44 miljoen euro. Volgens de politie behoorde de cocaïne toe aan de paramilitaire drugshandelsgroep Los Pachenca, in samenwerking met “een Europese transnationale smokkelorganisatie, bekend als het Balkankartel”. (JD)