Brucargo, DSV, Grimaldi, Boluda, Aviato, Scania en binnenvaart

Kort, Varia
Julie Desmet
20220224 Boluda Towage 'Bremen Fighter'
De sleepboot ‘Bremen Fighter’ van Boluda Towage in de officiële kleuren van de Duitse Kustwacht © Boluda Towage Europe

Op het Waalse vaarwegennet zijn in 2021 34,2 miljoen ton goederen vervoerd, DSV start met de bouw van twee nieuwe vestigingen in Limburg, de ‘Euroferry Olympia’ is weggesleept en Scania legt een testbaan voor autonome en elektrische voertuigen aan.

BINNENVAART WALLONIË – 

Op het Waalse vaarwegennet zijn vorig jaar 34,2 miljoen ton goederen vervoerd, zo meldt Belga. Dat is een lichte stijging tegenover 2020 ondanks de impact van de covidpandemie en de overstromingen in juli. Vanaf april zat de binnenvaarttrafiek terug op het precovidniveau. De overstromingen zorgden voor een tijdelijke stremming van het vaarverkeer. Het vervoerde volume vertegenwoordigt 2 miljoen vrachtwagens minder op het wegennet en 120.000 ton minder CO2-uitstoot. Tegenover 2019 is er wel nog altijd een lichte daling van de binnenvaarttrafiek. (KH)

BEDRIJFSVOERTUIGEN – 

In januari 2022 is het aantal ingeschreven vrachtwagens van 16 ton en meer in Europa gestegen met 8%. Dat meldt de Europese automobielfederatie ACEA. Het totaal aantal inschrijvingen van nieuwe bedrijfsvoertuigen daalde met 11,1% op het Europese continent. De daling tekent zich af in de verkoop van nieuwe bestelwagens. Het aantal ingeschreven bedrijfsvoertuigen tot 3,5 ton daalde met 14,2%. (YDS) 

BRUCARGO – 

De douane op Brucargo, de vrachtafdeling van Brussels Airport, heeft op 22 februari 2022 een halve kilogram cocaïne in beslag genomen. De drugs werden ontdekt in een koerierzending met bestemming Australië. De doorverkoopwaarde in Australië bedraagt 300 euro per gram. De zending en de inhoud ervan zullen worden vernietigd. In 2021 nam de douane 6,5 ton drugs in postpakketten in beslag. (JD)

AVIATO –

Door de groeiende krapte op de markt wordt het steeds moeilijker om de geknipte kandidaat te vinden. Daarom sloegen Aviato en Brucargo de handen in elkaar en organiseerden ze op 22 februari 2022 een eerste jobevent sinds de versoepeling van de coronamaatregelen. Ze verwelkomden vijfendertig kandidaten die kennismaakten met de dertien aanwezige bedrijven. De kandidaten kregen meteen de kans te solliciteren via een eerste gesprek met de aanwezige grondafhandelaars en expediteurs. Het concept sloeg aan voor zowel werkgevers als kandidaten. Alle aanwezige bedrijven planden verschillende tweede gesprekken in. (MDV)

BOLUDA – 

De sleepboot ‘Bremen Fighter’ van het Belgische Boluda Towage draagt de officiële kleuren van de Duitse Kustwacht (zie foto). De sterkste zeesleper in de vloot van Boluda Towage zal voortaan maritieme reddingsoperaties uitvoeren voor de Duitse federale vaarwegautoriteiten in de Oostzee. De ‘Bremen Fighter’ heeft als thuishaven Hamburg. (JD) 

DSV – 

De Deense logistieker DSV start eind februari 2022 met de bouw van twee nieuwe vestigingen in Nederlands Limburg. Het betreft een crossdivisionele campus van 19.000 m2 met een dubbeldecks warehouse van 43.000 m2 in Horst aan de Maas en een multi-userwarehouse van 40.000 m2 op Maastricht-Airport. “Met beide vestigingen zullen we onze opdrachtgevers maximaal kunnen blijven bedienen binnen de huidige volatiele en onvoorspelbare transportmarkten”, meldt DSV. (JD)

EUROFERRY OLYMPIA – 

De ferryboot ‘Euroferry Olympia’ van Grimaldi Lines – die op 18 februari 2022 vuur vatte voor de kust van het Griekse Corfu – is weggesleept naar de haven van Astakos. Sleepboten brachten het schip naar de haven, nadat het Griekse ministerie van Scheepvaart aankondigde dat de zoektocht naar de tien vermiste passagiers tijdelijk is stopgezet. Het schip smeult nog altijd, wat de reddingswerken ernstig bemoeilijkt. Zodra het schip veilig is aangemeerd, zal de zoektocht naar de vermisten worden verdergezet. Het is nog niet duidelijk hoe de brand veroorzaakt werd. (JD) 

SCANIA – 

Vrachtwagenconstructeur Scania investeert in zijn hoofdzetel in het Zweedse Södertälje in de aanleg van een testbaan voor autonome en elektrische voertuigen. Scania voorziet een budget van 91 miljoen euro voor de testbaan, die dient voor onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten van het bedrijf. Ook de bouw van een nieuwe batterijassemblagefabriek is aan de gang. (YDS)