Bpost, StopAlibaba, ‘Global Mercy’, brexit, brand en reddingsoperatie

Kort, Varia
Julie Desmet
20220207 Antwerpen Aertssen Group Global Mercy
Aertssen Group hijst satellietantenne op ‘Global Mercy’ © Aertssen Group

Honderd activisten blokkeerden de betoncentrale van Bierset, Veerle Van Mierlo staat nu aan het hoofd van de afdeling Media Relations & Reputation bij bpost en een reddingshelikopter op de Westerschelde heeft een gewond crewlid gered.

GLOBAL MERCY – 

In de Antwerpse haven werd er de voorbije maanden hard gewerkt aan de binnenafwerking van de ‘Global Mercy’ van de medische hulporganisatie Mercy Ships. Aertssen Group stak een handje toe en plaatste met een hijskraan twee satellietantennes op het schip (zie foto). Eind februari 2022 vaart het hospitaalschip uit voor een jarenlange reis langs de armste landen om er gratis medische hulp aan te bieden. (JD)

STAKING –

Er komt dan toch geen staking bij Total Energies in Antwerpen. Na een stemming blijkt 70% van de arbeiders voor een staking te stemmen, ook al deed de directie al een verbeterd voorstel om het conflict over lonen op te lossen. “De 70% vonden we te weinig om effectief te staken”, zegt een ABVV-afgevaardigde in Gazet van Antwerpen. (BT)

REDDINGSHELIKOPTER – 

Op zaterdag 5 februari 2022 heeft een reddingshelikopter op de Westerschelde een gewond bemanningslid van het – onder Singaporese vlag varende – containerschip ‘Polar Ecuador’ gehaald. Het 230 meter lange en 37 meter brede schip kwam vanuit Panama en was op weg naar Antwerpen. Gedurende het van boord halen van het bemanningslid lang het schip voor anker ter hoogte van Breskens. (AB)

STOPALIBABA –

Honderd activisten blokkeerden maandagmorgen 7 februari 2022 de betoncentrale van Bierset om te protesteren tegen de uitbreiding van Liege Airport en om een stopzetting van de bouwwerkzaamheden af te dwingen. Dat liet het collectief StopAlibaba in een verklaring weten. Met het protest wil StopAlibaba naar eigen zeggen opkomen voor duurzame projecten, kwaliteitsbanen en de gezondheid en het welzijn van de burgers. Het collectief dringt nog eens aan op een globale impactstudie. (MDV)

BPOST – 

Veerle Van Mierlo is na vier jaar als interimmanager gestart als nieuwe head of Media Relations & Reputation bij het Belgische postbedrijf Bpost. “Mijn jaren als interimmanager waren echt verrijkend en bevrijdend. Ik kreeg de kans om aan uitdagende opdrachten te werken voor fantastische bedrijven, en dit met de beste teams. Maar dan nog, na meer dan een jaar bij bpost weet ik dat ik een team heb gevonden waar ik bij wil horen”, meldt ze op LinkedIn. (JD)

ROTTERDAM – 

Het Havenbedrijf Rotterdam heeft het plan om een terrein van 70 hectare op de Tweede Maasvlakte in te richten voor de ontmanteling van olie- en gasplatforms stopgezet. Dat bericht de Nederlandse zakenkrant FD. Volgens de krant is het plan door de dalende olieprijs niet meer commercieel uitvoerbaar. Vier jaar geleden kondigde het Havenbedrijf het plan aan en reserveerde voor de aanleg 35 miljoen euro. Het is onbekend wat er nu met het terrein zal gebeuren. (AB)

NOORD-IERLAND –

De Noord-Ierse minister van Landbouw Edwin Poots (DUP) kondigde op 2 februari 2022 de opschorting aan van brexitcontroles op goederen die vanuit Groot-Brittannië in Noord-Ierland ingevoerd worden. Die opschorting is nu voorlopig door een Britse rechtbank tegengehouden. De Europese Unie roept de Britten op om zich aan hun internationale verplichtingen te houden. De controles zijn onderdeel van het Noord-Ierlandprotocol waarover Londen en de Europese Unie het in hun brexitakkoord eens waren. (MDV)

BRAND – 

De brand die op woensdag 2 februari 2022 was uitgebroken aan boord van de olietanker ‘Trinity Spirit’ voor de Nigeriaanse kust, is geblust. Er wordt gevreesd voor een ecologische ramp. Nosdra, het overheidsagentschap dat de olielekken moet aanpakken, kon niet meedelen of er op dit moment olie in zee stroomt. “We staan op het punt een vlucht over de locatie te houden. Morgen zal een onderzoeksteam ter plaatse kunnen gaan”, klinkt het. (JD)