DHL, STEF, Visserijsluis, brexit, powernap, Oostende en recordaanloop

Kort, Varia
Julie Desmet
20220131 Mundra 'APL Raffles'
Containerschip ‘APL Raffles’ (17.292 teu) © Adani Ports

West Recycle vroeg een omgevingsvergunning aan in de haven van Oostende, STEF realiseerde in 2021 een omzet van 3,5 miljard euro, de Britse regering kondigde de Brexit Freedoms Bill aan en de werken aan de Visserijsluis zijn van start gegaan.

WEST RECYCLE –

In het havengebied van Oostende vraagt West Recycle een omgevingsvergunning voor een kantoorgebouw, twee weegbruggen, het uitbreiden van de overkapping en het aanpassing van een bestaande loods en een verharding. In 2019 kreeg West Recycle van Haven Oostende een concessie van 6 hectare in de Esperantolaan langs het kanaal Oostende-Brugge. Het jonge bedrijf verwerkt er afvalstromen uit onder meer de bouw- en metaalsector, tot nieuwe basisproducten. De aan- en afvoer verloopt zoveel mogelijk via de binnenvaart. (RJ)

STEF – 

Koellogistieker STEF heeft in 2021 een omzet gerealiseerd van 3,5 miljard euro, een stijging van 11,5% tegenover 2020. In elk van de zes landen waar de groep aanwezig is, waaronder België, werd een omzetstijging met dubbele cijfers gerealiseerd. Die is mee het gevolg van de integratie van de activiteiten in Italië, België en Nederland die zijn overgenomen van de Duitse Nagel Groep. De overname eind vorig jaar van de activiteiten van het Britse Langdon biedt nieuwe groeiperspectieven. STEF telt vijf vestigingen in België. (KH)

RECORDAANLOOP – 

Het schip ‘APL Raffles’ (17.292 teu) heeft vorige vrijdag 28 januari Mundra in de Indische provincie Gujarat aangelopen en werd zo het grootste containerschip dat ooit in een Indische haven afmeerde. De ‘APL Raffles’ vaart tussen het Midden-Oosten en het Verre Oosten en maakte uitzonderlijk een extra tussenstop in Mundra om er zo’n 4.000 teu te laden en lossen. De grootste schepen die daar op regelmatige wijze bij Adani Ports afmeren, zijn containerschepen van 13.000 tot 14.036 teu uit MSC’s Himalaya Express tussen Noord-Europa en India. (SV)  

SLAPERIG  – 

Slaperig achter het stuur zitten is even onveilig als drinken en rijden. Dat concludeert de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) uit onderzoek. Meer dan de helft van de bestuurders op de weg tussen 18 en 54 jaar zit wel eens slaperig achter het stuur. De hele maand februari 2022 voert de VSV campagne met de boodschap ‘Stop op tijd voor een powernap’. De campagne richt zich in de eerste plaats naar bestuurders die al lange tijd wakker zijn en nog de baan op moeten, vaak in de late avond of ’s nachts. (YDS) 

DAF TRUCKS – 

DAF Trucks heeft in 2021 zo’n zestigduizend vrachtwagens geproduceerd. DAF Trucks België wist zijn marktleiderpositie in het trekkersegment te behouden ondanks een lichte terugval van het marktaandeel naar 20,8% (22,2% in 2020). In het lichte bakwagensegment (6-15,9 ton) evolueerde het marktaandeel van 15,5% in 2020 naar 16,7%. Enkel in het zware bakwagensegment (+16 ton) verloor DAF in de Belux nagenoeg 3% in 2021: 13,5% ten opzichte van 16,4% in 2020. Met de Nieuwe Generatie DAF XF, XG en XG⁺ spreekt de constructeur voor 2022 de ambitie uit om verder te groeien. (YDS) 

BREXIT – 

Ter gelegenheid van de tweede verjaardag van de Brexit, kondigt de Britse regering op maandag 31 januari 2022 de Brexit Freedoms Bill aan. Dat wetsontwerp moet het mogelijk maken om de Europese wetten en regels die na de brexit geërfd werden, sneller aan te passen, te schrappen of te vervangen. In een mededeling zegt premier Boris Johnson dat “de nieuwe Brexit Freedoms Bill een einde zal maken aan de speciale status van de EU-wetgeving in ons rechtsstelsel. De wet zal ervoor zorgen dat bedrijven meer geld kunnen uitgeven aan investeringen, innovatie en jobcreatie.” (MDV)

VISSERIJSLUIS –

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) is gestart met de voorbereidende werken aan de Visserijsluis in Oostende. De sluis zal volledig gestremd zijn vanaf 31 januari tot en met 28 februari 2022. Op 31 januari worden de oude ebbedeuren van het bovenhoofd uitgehaald. Hierop worden ook de versleten onderste scharnieren van de ebbedeuren van het benedenhoofd vervangen. Zonder onverwachte hinder zal de sluis terug in gebruik kunnen genomen worden op 1 maart. (JD)

DHL – 

Pakjesvervoerder DHL heeft de mijlpaal van 2 miljard dosissen COVID-19-vaccins overschreden. DHL leverde het vaccin na iets meer dan een jaar aan meer dan 175 landen. “Trouw aan ons doel ‘Connecting People. Improving Lives’, leveren wij levensreddende voorraden en vaccins ter ondersteuning van de wereldwijde vaccinatiecampagne”, meldt Katja Busch, chief commercial officer bij DHL. (JD)