Medrepair, Brussels Airport, Brabo, KBZ en binnenvaartfusie

Kort, Varia
Julie Desmet
Multipurposeschip 'Progress'
Multipurposeschip ‘Progress’ © Damen Shipyards

De Antwerpse Brabo Group neemt twee nieuwe vaartuigen in gebruik om olievervuiling te bestrijden, Brussels Airport is door Asia Cargo News uitgeroepen tot ‘Beste luchthaven in Europa’ en Port of Antwerp zoekt kandidaten voor Next Gen Demo.

BRABO – 

De Antwerpse Brabo Group neemt twee nieuwe vaartuigen in gebruik om olievervuiling te bestrijden in het Antwerpse havengebied. Daarnaast hebben ze nog andere watergebonden taken. De ‘Progress’ (zie foto) en ‘Neptune’, gebouwd door Damen Shipyards, werden op donderdag 21 oktober gedoopt door havenschepen Annick De Ridder en Yasmine Janssen, de echtgenote van Brabobestuurder Ludwig Criel. De namen van de vaartuigen verwijzen naar de twee bedrijven die negentig jaar geleden fuseerden tot het huidige Brabo. (ML)

CONTAINERBINNENVAART –

De Amsterdamse containeroperatoren TMA Multimodal en CT Vrede slaan de handen in elkaar onder de noemer TMA Vrede. De krachtenbundeling start op 1 november en moet de containerstromen per binnenvaart op de Noord-Nederland Corridor efficiënter en duurzamer maken door versneld te investeren in groene schepen en IT-applicaties. Samen doen ze wekelijks 25 vaste afvaarten van en naar de terminals in Rotterdam en zes afvaarten per week naar de containerterminals in de haven van Antwerpen. CT Vrede vaart al met elektrische schepen en werkt met elektrische kranen op de terminals. (KH)

MEDREPAIR – 

MSC heeft het verlaagde tarief van 5 euro om ’s nachts lege containers op te halen of af te zetten bij Medrepair S11 in de Antwerpse haven, stopgezet. Het tarief bedraagt sinds begin september 2021 opnieuw 10 euro. “Het was niet langer opportuun om het verlaagde bedrag op eigen houtje te behouden, maar we blijven natuurlijk wel vragende partij om een nachtelijk bezoek naar het depot in te plannen, zeker nu de Oosterweelwerken de volgende fase ingaan”, meldt Jerri Smet, Intermodal manager van MSC. (JD)

BRUSSELS AIRPORT – 

Brussels Airport is door Asia Cargo News, het vakblad voor de logistieke industrie en toeleveranciers in de Asia-Pacific regio, uitgeroepen tot “Beste luchthaven in Europa”. De andere genomineerden voor de AFLAS-award waren Schiphol, Frankfurt en Paris CDG. “Met een focus op digitalisering en innovatie blijven we onze vrachtzone en operaties ontwikkelen, met de Digital Green Lane als goed voorbeeld van de voordelen van digitale vrachtprocessen”, zegt Geert Aerts, director Cargo & Logistics van Brussels Airport. (MDV)

KBZ – 

De beroepsorganisatie Koninklijk Belgisch Zeemanscollege KBZ kaartte in zijn laatste bestuursvergadering aan dat beginnende koopvaardijofficieren bij de aanvang van hun nautische carrière onvoldoende vaartijd kunnen voorleggen. “Ze starten met een ernstige handicap: geen STCW (buitenlands vaarbevoegdheidsbewijs, red.) wegens vijf maanden vaartijd te kort!”, was te lezen in het verslag. “Bij sollicitaties onder andere bij Nederlandse rederijen, ervaren zij snel dat reders de voorkeur geven aan afgestudeerde Nederlanders omdat op de zeevaartscholen van Rotterdam en Terschelling, de vereiste vaartijd in de schoolopleiding is geïncorporeerd. HZS-directeur Rowan Van Schaeren reageerde: “De structuur van maritieme opleidingen en het opdoen van praktijkervaring is verschillend wereldwijd. De sociale voorwaarden en verplichtingen, maar ook de vorm van contracten zijn telkens specifiek. De geformuleerde opmerkingen hebben onze alumni in het verleden nooit belet om toch contracten af te sluiten met Nederlandse rederijen. Waar een wil is van beide partijen, is altijd een weg.” (JD)

NEXT GEN DEMO –

Havenbedrijf Antwerpen zoekt kandidaten voor Next Gen Demo, het gedeelte van het Next Gen District (voormalige Opelsite) dat fungeert als proeftuin voor nieuwe technologieën “die het labo ontgroeid zijn en klaar zijn om op grotere schaal en in een industriële omgeving getest te worden.” Het project biedt kandidaten ook ondersteuning bij het aanvragen van vergunningen en subsidies. Info en voorwaarden vindt u hier. (ML) 

VANDAMMESLUIS – 

Wegens onderhoudswerken aan de Pierre Vandammesluis in Zeebrugge zal het scheepvaartverkeer de komende weken vier dagen hinder ondervinden. Het havenbestuur meldt in zijn scheepvaartberichten dat er stremmingen zullen zijn op woensdag 27 en donderdag 28 oktober en dinsdag 9 en woensdag 10 november. De hinder zal optreden tussen 7.00 uur en 12.30 uur en wordt zoveel mogelijk beperkt. (RJ)

SAS VAN GENT EN SLUISKIL – 

De brug Sas van Gent over het zeekanaal Gent-Terneuzen is op maandag 25 oktober van 9.00 uur tot en met 15.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De draaibrug is dan afgesloten voor alle scheepvaart. Ook de brug van Sluiskil gaat op maandag dicht, en wel van 7.00 tot en met 19.00 uur. (JD)