DP World, pakjes, STEF, Kuehne+Nagel, coke en congestierecord

Kort, Varia
Julie Desmet
Zandvlietsluis
Zandvlietsluis © Herman Croenen

Minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter pleit voor een meerprijs op pakjes die binnen 24 uur geleverd moeten worden, DP World lanceerde zijn nieuwste digitale platform ‘CARGOES Logistics’ en K+N zag zijn omzet met bijna 50% stijgen.

KLIMAATRAAD – 

Jacques Vandermeiren, CEO van het Havenbedrijf Antwerpen, zal deel uitmaken van de nieuwe klimaatraad van de Stad Antwerpen. Die adviseert de volgende jaren het stadsbestuur over het stedelijke klimaatbeleid. De raad omvat erg verschillende profielen: academici, politici, vertegenwoordigers van burgerbewegingen, haven en industrie. Doel is om tegen 2030 de uitstoot van CO2 op haar grondgebied minstens te halveren en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Klimaatregisseur Manon Janssen zit de raad voor. (ML)

24 UUR PAKJES – 

“Wie binnen 24 uur een onlinebestelling wil ontvangen, moet daar meer voor betalen.” Dat zei minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter, bevoegd voor bpost, in een interview met Het Laatste Nieuws en De Morgen. De pakjesactiviteit van bpost steeg in 2020 met maar liefst 56%, wat leidt tot almaar meer verkeer op de weg. Om die reden wil De Sutter e-commerce vergroenen. Om ook de ‘last mile’ duurzamer te laten verlopen, pleit de minister voor zogenaamde ‘ecozones’ aan de rand van de stad van waaruit de verdeling naar lokale afhaalpunten gebeurt. “De consument ligt er echt niet van wakker als hij een pakje 500 meter verder moet oppikken”, vertelde ze. (JD)

KUEHNE+NAGEL – 

Transport- en logistiekgroep Kuehne+Nagel realiseerde in de eerste negen maanden van 2021 een omzet van 21,8 miljard Zwitserse frank, een stijging met bijna 50% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. De omzet van Sea Logistics groeide in de eerste negen maanden met 77% tot ruim 9,1 miljard Zwitserse frank. Het aantal vervoerde containers steeg licht tot 3,4 miljoen teu. In Air Logistics groeide het vervoerde volume met bijna 50% tot 1,6 miljoen ton in vergelijking met 2020. Road Logistics realiseerde een omzet van 2,7 miljard Zwitserse frank. De divisie Contract Logistics boekte met 3,4 miljard Zwitserse frank een iets lagere omzet dan het jaar voordien als gevolg van de desinvestering van de activiteiten in het Verenigd Koninkrijk. (KH)

DP WORLD – 

Terminaloperator DP World kondigde de lancering aan van zijn nieuwe logistieke platform ‘CARGOES.COM Logistics‘. Het digitale platform zorgt voor een onmiddellijke online vrachtreservering – met keuze uit multimodale opties – en een transparante end-to-end tracking. In de eerste fase van de lancering kunnen klanten direct vracht boeken van de Verenigde Arabische Emiraten naar India en van India naar meerdere bestemmingen in het Midden-Oosten, Zuidoost-Azië, het Verre Oosten en Noord-Afrika. Over een verdere uitrol in Europa is nog niets bekend, maar DP World deelde wel mee om het platform op termijn wereldwijd toe te passen. (JD)

CONGESTIERECORD VS – 

De congestieproblematiek in de havens van Long Beach en Los Angeles (VS) is verergerd. Uit een verslag van de Marine Exchange of Southern California op 18 oktober blijkt dat er 100 schepen voor anker lagen te wachten, waarmee het vorige record van 97 schepen op 19 september werd gebroken. De vraag naar e-commerce in combinatie met een gebrek aan capaciteit in het binnenland, heeft president Joe Biden ertoe aangezet om een ontmoeting te hebben met de CEO’s van de twee grote havens om de poorttijden uit te breiden tot 24/7-operaties. (JD)

STEF – 

De Franse koellogistiekgroep STEF heeft de Britse koelvervoergroep Langdon overgenomen van de Duitse Nagel Group. STEF nam in 2020 al de activiteiten van Nagel Group in België, Nederland en Italië over. Langdon is een belangrijke speler in de import/export van verse en diepvriesproducten tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa. Het bedrijf telt 1.400 medewerkers in 8 vestigingen en realiseert een omzet van 164 miljoen euro. Voor STEF betekent de overname een geografische uitbreiding van zijn netwerk met een achtste land. STEF en Nagel sloten in het kader van de overname een wederzijdse distributieovereenkomst. Daardoor kan Nagel het distributienetwerk van Langdon blijven gebruiken voor zijn activiteiten in het VK en kan Langdon zijn klanten de gebruikelijke diensten blijven aanbieden naar Duitsland, Centraal- en Noord-Europa, naast de dekking in Zuid-Europa via het STEF-netwerk. (KH)

COKE – 

Op donderdag 14 oktober 2021 heeft de douane in Antwerpen ruim 2,5 ton cocaïne in beslag genomen. Het nieuws raakte nu pas bekend. De drugs zaten verstopt in een gekoelde container met bananen aan boord van het schip ‘Polar Colombia’, dat voer vanuit Guayaquil in Ecuador met een overlading in Panama. (JD)

ZANDVLIETSLUIS –

De Zandvlietsluis op de Antwerpse rechteroever is op donderdag 21 oktober van 7.00 uur tot 18.00 uur tijdelijk buiten dienst wegens onderhoudswerken. De sluis is gesperd voor alle scheepvaart. Het landverkeer wordt omgeleid via de Zandvlietbrug. (JD)