Bij de wegvervoerders is OTRE het meest radicaal in het verzet tegen de Péage de Transit, het nieuwe heffingssysteem dat de ‘Ecotaxe’ moet vervangen. Die organisatie is vrij klein, maar ze wint met de dag aan belang. Ook de FNTR en TLF zijn tegen de gebruiksheffing gekant, zij het minder uitgesproken.
OTRE heeft nu de steun gekregen van de landbouwersfederatie FNSEA, de landbouwerscoöperatieve Coop de France, de vereniging van de voedingsindustrie ANIA en de federatie van handel tussen bedrijven CGI. In een gemeenschappelijk communiqué zeggen ze dat het overleg met de Franse regering onvoldoende is en dat zij de Péage de Transit in de huidige vorm weigeren aan te nemen.
Zij vinden het ‘onaanvaardbaar’ dat bijna de helft van de opbrengst van de heffing naar de privé-uitbater ervan gaat. Maar ook en vooral vinden zij het nieuwe systeem oneerlijk en onevenwichtig is, omdat sommige regio’s wel getroffen worden, en andere niet. Ook zeggen ze dat het vooral de transporten op korte afstanden zijn die getroffen worden, en niet het doorgaand verkeer, zoals de benaming van het systeem laat vermoeden.
De organisaties hekelen tevens het feit dat het eigen vervoer de kost van de Péage de Transit volledig zullen dragen, terwijl de vervoerders die aan de opdrachtgevers kunnen doorfactureren.
De Péage de Transit moet normaal gezien op 1 januari 2015 in voege treden. De heffing zal gelden op minder dan de helft van het wegennet dat aan de Ecotaxe zou worden onderworpen. Milieuminister Ségolène Royal wil dat het systeem eerst wordt uitgetest en dat het ‘desgevallend wordt aangepast indien blijkt dat het niet werkt’. De test zou op 1 oktober ingaan, maar het wordt steeds onwaarschijnlijker dat dat effectief kan gebeuren.