Vlaanderen en Antwerpen kiezen voor een fiets- en wandelbrug over de Schelde, maakt het stuurcomité bekend. Het idee stuitte recent nog op verzet van de Beroepsvereniging van Loodsen (BvL), die zich over verdere acties beraadt.
Vlaanderen en Antwerpen kiezen definitief voor een fiets- en wandelbrug over de Schelde ter hoogte van de Kennedytunnel. Dat melden Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) en de stad Antwerpen maandagavond. De keuze werd gemaakt op het stuurcomité van de Vlaamse regering, Stad Antwerpen en Lantis op basis van een studie waarin verschillende alternatieven en varianten onderzocht werden. "De keuze voor een brug werd gemaakt op zowel verkeerstechnische, nautische als financiële argumenten. Het studiewerk werd gedaan door het studie- en bouwkundig bureau SBE (www.sbe.be) en door OMGEVING – Landscape, Architecture and Urbanism (www.omgeving.be), met inbreng van onafhankelijke studiebureaus MARIN (www.marin.nl) en REBEL (www.rebelgroup.com)", klinkt het.
Alternatieve scenario's met een zink- en een geboorde tunnel werden volgens de overheden ook onderzocht, maar een vaste oeververbinding in de vorm van een fiets- en wandelbrug kwam duidelijk naar voor als meest interessante keuze.
Het mogelijke oponthoud door scheepvaartverkeer blijkt volgens die studie op een aanvaardbaar niveau te liggen. “Die problematiek valt voor een groot stuk op te lossen door goede afspraken te maken in het beheer van de brug, door (digitale) informatie te voorzien voor gebruikers, en stroomopwaarts en stroomafwaarts faciliteiten te voorzien voor de scheepvaart. Doordat we kiezen voor de hogere variant van de brug wordt de doorvaart voor binnenscheepvaart niet gestremd en zal de brug slechts een beperkt aantal keer moeten openen voor maritieme vaart Scheldeopwaarts”, besluit minister Peeters.
Beroepsvereniging van Loodsen tegen
Wie het alvast niet eens is met de gang van zaken, is de Beroepsvereniging van Loodsen. Die verzette zich in oktober al heftig tegen het idee. BvL-voorzitter Sven De Ridder reageert verrast op de beslissing van de Vlaamse overheid. "Tot vorige week was nog te horen dat de minister extra studiewerk had gevraagd", zegt De Ridder. "Als deze brug er komt, zal dat gevolgen hebben voor de beloodsing. Wij willen niet met tijgebonden schepen voorbij die brug varen omdat dat veiligheidsproblemen met zich meebrengt. De veiligheidsmaatregelen die wij hebben opgelijst, werden systematisch uitgehold. De haven van Brussel zal hiervan de gevolgen voelen. Alternatieven voor de brug, zoals een hoogfrequente veerdienst, hadden zogezegd geen draagvlak. Het besluit komt als een donderslag bij heldere hemel. We zullen nu kijken welke maatregelen we nemen."
De Antwerpse en Vlaamse beleidsmakers beklemtonen vooral de rol van de brug in het bewerkstelligen van een modal shift in het personenverkeer rond Antwerpen. Wandelaars en fietsers zouden zich ook veiliger en prettiger voelen op een brug dan in een tunnel.
Plezanter fietsen en wandelen
Minister Peeters: “De belevingswaarde van een brug is uiteraard groter dan een tunnel en op die manier willen we nog meer mensen overtuigen om de (deel-)fiets te nemen. Zo kunnen we extra inzetten op een modal shift van 50/50, oftewel 50% van de verplaatsingen gebeuren via een duurzaam vervoersmiddel.”
Antwerps schepen voor mobiliteit Koen Kennis laat optekenen: "Eenmaal in functie zal de brug een grote bijdrage leveren aan de modal shift voor Antwerpen. Samen met de fietserstunnel die aangelegd wordt in de nieuwe Scheldetunnel tussen het Sint-Annabos en het Noordkasteel, maakt de brug de ‘fietsring’ rond de stad compleet. Ook de bestaande capaciteitsproblemen voor het verwerken van fietsverkeer via de Sint-Annatunnel en de Kennedytunnel moeten dankzij de brug tot het verleden behoren. Tegelijk zal de brug voor de stad een landmark zijn. Het panorama vanop de brug – met de stroom, de boten en de rede van Antwerpen – wordt uniek. Uit een bevraging bij 1.500 burgers in de brede regio leerden we trouwens dat veel mensen uitkijken naar een brug over de Schelde."
Droom Sinjoren
"De brug is niet alleen het sluitstuk van de mobiliteit van fietsers en wandelaars rond Antwerpen. Ze is voor de Antwerpenaar ook van enorme emotionele waarde’, vertelt burgemeester Bart De Wever (NV-A). "We verwezenlijken de droom van veel Sinjoren. De brug wordt een ongelofelijk icoon van onze Scheldestad."
Op de rechteroever zal de fietsbrug aantakken op de fietspaden langs de Scheldekaaien, het Singel- en Ringfietspad en de Fietsostrade F13 Boom – Antwerpen. Het fietspad over de brug zal ook aansluiting geven op de fietsnetwerken in het Waasland en de F4, de Fietsostrade van Antwerpen over Beveren, Sint-Niklaas en Lokeren naar Gent.
Michiel Leen