Vandaag doen in de Verenigde Staten veel kleine transportbedrijven en zelfstandige truckchauffeurs zeer vaak een beroep op een ‘broker’ (expediteur) om hun vrachten te vinden. Die onderhandelt met de verlader. Hiervoor betalen de transporteurs een commissie van 15 à 20% en worden ze doorgaans betaald na 30, 60 of zelfs 90 dagen.
De Uber Freight-app heeft een ander zakenmodel, dat gelijkt op het deelconcept in het personenvervoer. De chauffeur – die eerst door het bedrijf moet zijn goedgekeurd – kiest de beschikbare lading en het traject via een smartphone of tablet. Hij krijgt onmiddellijk een prijs waarop hij geen commissie moet betalen. Wanneer de chauffeur de rit boekt, krijgt hij binnen enkele seconden een bevestiging. Uber belooft een snelle betaling, binnen de zeven dagen.
Geen contact
De verlader komt tijdens dat proces niet in contact met de vervoerder. Hij vraagt een prijsofferte aan Uber. Die bepaalt dynamisch de prijs op basis van algoritmes en een realtime-evaluatie van vraag en aanbod. Voorlopig geldt het systeem alleen voor volle vrachten, met droge of gekoelde goederen.
Wanneer de opdracht niet gebeurt zoals gepland, bijvoorbeeld omdat de chauffeur te lang moet wachten op het laden of lossen van zijn truck, garandeert Uber Freight een betaling volgens barema’s die op de site aangegeven worden.
Chauffeurstekort
Het system kende in oktober vorig jaar een ‘soft launch’ in Texas, met een beperkt aantal verladers en vervoerders. Nu wordt het in heel de Verenigde Staten uitgerold. Van een uitbreiding naar Europa of elders in de wereld is er nog geen sprake.
Dat Uber Freight de klemtoon legt op het feit dat het systeem zeer vriendelijk is voor de zelfstandige chauffeur, is een slimme zet. De markt van de ‘truck brokerage’ is zo’n 700 miljard dollar waard en is erg gefragmenteerd. De onderlinge concurrentie is groot en een aantal start-ups probeert een deel van de koek te krijgen met automatische marktplaatsen ('digital freight matching'). In de meeste gevallen probeert men vooral de verladers aan te trekken en in de watten te leggen. In de VS is er evenwel een groeiend chauffeurstekort en ontstaat een schaarste aan vervoerscapaciteit. Boekinggemak en een snelle betaling zijn handig om kleine vervoerders te paaien.
Verborgen agenda
Met dit initiatief zou Uber ook een verborgen agenda hebben. Naar verluidt verlangt het bedrijf van de vervoerders dat ze data van de boordcomputers met hem zou delen. Die kunnen helpen voor zelfrijdende trucks. Vorige jaar legde Uber 680 miljoen neer voor Otto, een start-up die een volledig autonome truck ontwierp.
Tegen de tijd de technologie klaar is en de wetgeving aangepast, wil Uber ook voldoende grip hebben op het ladingaanbod en zo zelf vervoerder worden. Met zelfrijdende trucks, om niet afhankelijk te zijn van chauffeurs, die alsmaar schaarser worden.
Philippe Van Dooren