
De spoorverbindingen van intermodaal operator Hupac van en naar België slikten in 2020 een trafiekdaling van 13% als gevolg van de brexit en COVID-19. De globale trafiek van de Zwitserse operator daalde 0,9% tot ruim 1 miljoen vervoerde eenheden.
Hoewel Hupac globaal gezien goed stand hield ondanks de coronacrisis, bleef de ontwikkeling van de trafiekcijfers toch onder de verwachtingen. De operator ziet als belangrijkste factoren de vertraging in het overzeese goederenverkeer en de economische lockdown in Europa in het eerste halfjaar als gevolg van COVID-19. In de tweede helft herstelde de transportvraag zodat uiteindelijk het trafiekvolume van 2019 zo goed als geëvenaard werd. Vorig jaar vervoerde Hupac 1,014 miljoen eenheden, waarvan 538.104 in trans-Alpijns verkeer via Zwitserland (-0,3%), 42.549 eenheden in trans-Alpijns verkeer via Oostenrijk en Frankrijk (+3,7%) en 434.033 eenheden in niet-trans-Alpijns verkeer (+0,5%).
Verbindingen België zwaarder getroffen
In tegenstelling tot de globale trafiek, werden de verbindingen van en naar België zwaarder getroffen door de brexit en COVID-19. “Onze intermodale trafieken van en naar België daalden met ongeveer 13% in vergelijking met het jaar voordien, wat dan weer een uitstekend jaar was”, zegt woordvoerster Irmtraut Tonndorf van Hupac.
“België had zwaar te lijden onder de impact van het corona-effect, met een lange en strikte lockdown, zoals we die ook in Italië kenden. De industriële productie en de trafiekstromen daalden beide, voornamelijk in de chemie, de staal- en de automotive sector. Bovendien verbinden onze Italië-België-treinen de shortseahavens voor trafieken uit het Verenigd Koninkrijk. Daar voelden we het brexiteffect dat resulteerde in een onbalans en een volumedaling”, legt Tonndorf uit.
Belangrijke intermodale markt
Voor de Belgische trafieken van Hupac was 2020 dus een uitdagend jaar. “We hebben wel het volste vertrouwen dat de volumes zich snel zullen herstellen, zoals we de voorbije maanden al konden waarnemen. België is een van de belangrijkste intermodale markten in Europa. We blijven investeren in de trafiekontwikkeling tussen België en Zuid- en Oost-Europa. Onze terminallocaties in Antwerpen spelen daarbij een cruciale rol”, besluit Tonndorf.
Hupac heeft in Antwerpen een eigen terminal aan Kaai 468 en maakt eveneens gebruik van de Combinantterminal. De operator biedt vanuit Antwerpen en Zeebrugge regelmatige intermodale verbindingen aan naar Italië, Spanje en Oost-Europa.
Koen Heinen