
Buitenlandse vrachtwagens zorgden vorig jaar voor een recordaantal boetes voor niet-naleving van de kilometerheffing. Peter Van Rompuy, fractievoorzitter voor CD&V in het Vlaams Parlement, wil dat er dringend ingezet wordt op een betere inning.
Vorig jaar werden in Vlaanderen 31.283 boetes uitgeschreven voor het niet naleven van de kilometerheffing op de Vlaamse wegen, een nieuw record. Dat blijkt uit info die Van Rompuy opvroeg bij Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA). De boetes in 2020 vertegenwoordigen een totaalbedrag van ruim 12 miljoen euro. “Niets zegt evenwel dat we dat bedrag ook effectief zullen ontvangen. De voorgaande jaren tonen immers lage inningspercentages. Het feit dat in 2020 drie op de vier boetes naar buitenlandse vrachtwagens ging, stemt me niet hoopvol,” stelt het parlementslid.
Stijging 37%
Begin januari maakte Viapass bekend dat de Vlaamse inkomsten uit de kilometerheffing in 2020 gestegen zijn met ruim 5% tot 475 miljoen euro. Volgens Van Rompuy was daarom een lichte stijging van het aantal boetes te verwachten. “Maar een stijging van 37% is opmerkelijk”, zegt hij. Het zijn vooral buitenlandse chauffeurs die zich niet aan de regelgeving houden. Zij vertegenwoordigen 75,24% van de boetes.
Sneller ingrijpen
“Wanneer we naar 2019 kijken, zien we een inningspercentage van 75,2% bij de Belgische vrachtwagens en maar 64,9% bij buitenlandse vrachtwagens”, voegt Van Rompuy toe. Volgens hem is het nog te vroeg om conclusies te trekken in verband met de inningspercentages voor de boetes van 2020. Maar dat percentage moet omhoog: “De Vlaamse Belastingdienst dient samen met Viapass stelselmatig verder in te zetten op het verhogen van de efficiëntie en de effectiviteit van de handhaving. Mobiele teams moeten sneller kunnen ingrijpen als buitenlandse vrachtwagens met openstaande boetes ons grondgebied weer binnenrijden, desnoods door de betrokken vrachtwagen aan de kant te zetten en te takelen. Dat gebeurde in 2020 bij amper 21 vrachtwagens”, zegt hij nog.
Philippe Van Dooren