
Twee veerboten van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) liggen zo goed als klaar op een Estse bouwwerf. De coronapandemie verhindert evenwel dat de MDK-ingenieurs de laatste tests ter plaatse kunnen doen. Nog even wachten dus.
De veerboten 'Marnix van Sint-Aldegonde' (zie foto) en 'Raveel ontmoet Ensor' zijn bestemd voor gebruik in respectievelijk regio Antwerpen en Oostende. Het Agentschap MDK had de moderne vaartuigen afgelopen najaar al in Vlaanderen verwacht, maar daar steken de coronamaatregelen een stokje voor. "De schepen worden gebouwd bij Baltic Workboats in Estland", zegt Daphne Vanhoucke van MDK. "De laatste tests moeten door onze ingenieurs op de werf worden uitgevoerd. Afreizen naar Estland is momenteel evenwel onmogelijk. Wanneer de boten naar Vlaanderen kunnen komen, is dus afhankelijk van hoe de maatregelen evolueren. Een concrete timing is er voorlopig dus niet."
Diesel bij uitzondering
Een domper op de feestvreugde, want MDK is trots op de technologische nieuwigheden die de beide veerboten aan boord hebben. Neem nu de 'Raveel ontmoet Ensor'. "Die veerboot vaart met een elektrisch voortstuwingssysteem dat half zo groot is als een dieselelektrisch voortstuwingssysteem dankzij de kleinere, zeer efficiënte en lichte elektromotoren. Alleen in geval van nood, bijvoorbeeld bij lange uitval van de walvoeding, zal het voortstuwingssysteem aangedreven worden door een dieselgenerator,” legt ir. Piet Leeuwerck, manager scheepsbouw en R&D bij VLOOT. De veerboot zal opladen via een automatische lader. De laadtoren en pantograaf bevinden zich op het drijvend ponton aan de oosteroever. De overige energiebehoeften van de boot leveren zonnepanelen. De ‘Raveel ontmoet Ensor’ is ontworpen om honderd passagiers te kunnen overzetten, wat een verdubbeling is van de huidige capaciteit van de veerboten aan de kust. Het schip is 23 meter lang en 6,5 meter breed en kan een maximale snelheid halen van 16 km/u.
Varen op één motor
Ook de nieuwe veerboot voor Antwerpen, de 'Marnix van Sint-Aldegonde', kan bogen op verschillende technologische snufjes. "Die veerboot beschikt over twee onafhankelijke voortstuwingseenheden. Dat maakt het mogelijk om in geval van nood met slechts één motor naar de kant te varen. Op het dak zijn er zonnepanelen geïnstalleerd die met een zonneladercontroller aangesloten zijn op het systeem voor een optimaal rendement", zegt Leeuwerck. De motoren van het schip vallen voorts op door hun lage brandstofverbruik. De ‘Marnix van Sint-Aldegonde’ is ontworpen om tweehonderd passagiers te kunnen overzetten. De overzetboot is 30 meter lang en 9,5 meter breed en kan een maximale snelheid van 18 km/u halen. De nieuwe veerboot zal ingezet worden voor de overtochten ter hoogte van Sint-Anna, Kruibeke-Hoboken of Bazel-Hemiksem en vervangt op termijn de veerboot 'Simon Stevin'.
Michiel Leen