Het wetsvoorstel ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’s’ is ingediend door minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat). Als deze wet in werking treedt, kan de minister van Infrastructuur en Waterstaat vergunningen afgeven voor tests op de openbare weg ‘met bestuurders op afstand’.
Sinds 2015 is het in Nederland mogelijk om zelfrijdende voertuigen te testen op de openbare weg, maar er moet nu nog steeds een bestuurder in het voertuig aanwezig zijn. De nieuwe wet maakt ook het testen met een bestuurder op afstand mogelijk. “Dit is weer een volgende stap in de aanpak om zelfrijdend vervoer in Nederland mogelijk te maken. Op Europees niveau is afgesproken dat alle Europese landen in 2019 klaar moeten zijn om met zelfrijdende auto’s de weg op te kunnen”, zegt de minister.
Vanop afstand
De aanpak maakt het mogelijk om een voertuig vanop afstand te laten rijden, zonder dat een chauffeur in de auto of de cabine aanwezig is. Volledig autonoom rijden is dus niet mogelijk, maar het opent wel mogelijkheden. Zo kan bijvoorbeeld een truck van A naar B zonder chauffeur rijden, waarbij een mens vanop afstand het voertuig van en naar de snelweg vanop afstand bestuurt. Op de snelweg zou de truck wel volledig autonoom kunnen rijden, waarbij de bestuurder alleen ingrijpt wanneer dat nodig is (vanop afstand).
Vergunningen
In het wetsvoorstel staan onder andere de regels voor vergunningen voor de tests. Zo geldt een vergunning maximaal drie jaar. Telkens wordt onder meer bepaald op welke wegen de test mag plaatsvinden in welke periode, bij welke weersomstandigheden en op welke momenten. Ook wordt in de vergunning vermeld welke veiligheidsmaatregelen moeten worden getroffen, wie de bestuurder is en waar hij of zij zich bevindt, en hoeveel motorrijtuigen hij of zij tegelijkertijd mag besturen.
Na vijf jaar moet er een verslag komen over de doeltreffendheid en de effecten ervan. Wanneer de wet in voege treedt, is nog niet geweten.
Philippe Van Dooren