Ondanks de duidelijke stijging van het online winkelen en de thuisleveringen dalen de inschrijvingen van bestelwagens dit jaar met 13%. Dat stelt Febiac vast. Toch is deze daling niet onlogisch.
Febiac publiceerde zopas zijn “Dossier Automobieljaar 2020”. Daarin worden zes vaststellingen geanalyseerd, waaronder de trends inzake de inschrijvingen van bestel- en vrachtwagens.
“Hoewel de coronapandemie ons aankoop- en consumptiegedrag flink heeft gewijzigd, waardoor thuislevering steeds vaker en voor steeds meer mensen doodgewoon is, zijn de inschrijvingen van nieuwe bestelwagens in 2020 met 13% gezakt”, stelt Febiac vast. “Dat is opmerkelijk, omdat er vandaag een echte schaarste is aan deze voertuigen." Hoewel veel verhuurbedrijven hun vloot van bestelwagens hebben uitgebreid, moeten ze soms zelfs klanten teleurstellen en kunnen ze de gevraagde bestelwagens niet leveren.
Geen ‘camionnettisering’ door e-commerce
Toch is deze vaststelling niet zo onlogisch als het lijkt. Drie jaar geleden liet het kenniscentrum Topsector Logistiek (het Nederlandse equivalent van VIL) een grootschalige studie uitvoeren over de gebruikers en inzet van bestelwagens in Nederland. De resultaten kunnen grotendeels naar België geëxtrapoleerd worden omdat beide landen een gelijkaardige economie hebben.
Daaruit bleek dat de bestelwagens voor de e-commerce slechts 1,8% tot 3,2% van het totale bestand in Nederland vertegenwoordigen. In totaal wordt 35-50% van alle bestelwagens voor goederenlogistiek gebruikt en dan vooral door de bouw en de handel. De overige inzet van bestelwagens is servicegerelateerd (27-40%) of betreft de inzet voor personenvervoer of privégebruik (circa 24%).
“Het aantal bestelauto’s dat ingezet wordt voor de bezorging stijgt langzaam, maar deze groei heeft slechts een beperkte invloed op het jaarlijks verkochte aantal bestelauto’s. Een verdubbeling van e-commerceactiviteiten zou daarom niet leiden tot een exponentiele groei van het aantal geregistreerde bestelauto’s”, stelde de studie toen vast.
Hoewel de e-commerce door de coronacrisis steeg, is het dus verklaarbaar dat de bestelwagenmarkt in zijn geheel kromp: door de onzekerheid van de economie is de vraag in de andere sectoren, zoals de bouw, de ambacht en de algemene handel gedaald.
Vrachtwagens zijn barometer
Uit het dossier van Febiac blijkt ook dat bij de zware vrachtvoertuigen de marktdaling nog meer uitgesproken is dan bij de bestelwagens. “Distributietrucks tot 16 ton verliezen 20%; voertuigen met een maximaal toegelaten massa boven de 16 ton, duiken zelfs 38% omlaag. Omdat de transportsector zeer vaak de barometer is van de economische conjunctuur en heel snel reageert op economische schommelingen, is dit signaal verontrustend. Het is om die reden meer dan duidelijk dat naast een gezondheidsherstel ook een economisch herstel als primordiaal wordt gezien”, concludeert Febiac.
Philippe Van Dooren